Soja 2019

Sejem na 50cm i imam utisak da nijansu vise rodi nego na 70cm. Rodbina seje na 70 jer im mrsko drndati sejalicu a drugar i ja to sklopimo/ rasklopimo za 2 sata tako da 2x tumbanje mi nije problem pa nek rodi 50kg vise x 30kj nije lose.
 
Код мене су бољи приноси били на 70цм то је било пре 10год. и мислим да ћу се опет вратити сетви на 70цм.
 
Zavrsena soja, Wendy, sejana 04. Maja, na 70cm, proletos baceno 125kg NPK, Vlaga 15,7, necistoca 6. Prinos u jus-u 2236kg, prodata letos terminski po 37,88din
Deo uradjeno bez secke (6kj), tako da, ako nekom od clanova foruma treba gratis slama, moze da se javi i da nosi.
[url=https://postimg.cc/yDHV6qd5][/URL]
 
Poslednja izmena:
Po teoriji ima razlike u koriste 50cm,ali nije to nesto jako puno.Kod mene Sava je na 70cm jako rano zatvorila redove,kad ima dovoljno kise ide to ko iz vode,ali jbg pred kraj je zasusilo...
 
Odradio Trijumf danas.Prinos za ponos 1500 kg/kj.Setva 8 april 75kg ana/kj i dva spartanja.Dobro je ispalo koliko smo malo kise dobili.Ostala mi jos Vendi ,ona mi izgleda jos mrsavija,al videcemo sta vaga kaze.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 pomoću Tapatoka
 
Steco, zašto tako negativno mišljenje za setvu na 70 cm?
Otkako se počela sejati soja namestio sam nodet na sedam redi i tako sejao dok nismo počeli sex sa repom pa sam prešao na šest redi sve.Zadnjiih godina ne sejem repu(al stvarno::vadjenje_repe::) i radeći malo uslužno kombajnom učinilo mi se da nema veće razlike,a i mrzelo me da prepravlam mašinu ali...Ove godine kod nas je problem manjka mahuna primećen pre 1 avgusta,a posle prestalo je nalivanje pa je iz kombajna izgledalo kao da fali svaki drigi red jer su njve potpuno čiste(ko zna kako beluga izgleda zna o čemu pričam)
Danas radio moj trijumf iz kombajna potpuno druga slika visina mnogo veća ,bočne grane upetljane pa izgleda i pregust.Curi malo bolje(nisam završio)ali mislim da nema više od 1700kg/kj.Za međuredni razmak i belugu sam siguran u razliku.
 
To sto kažeš upravo je ono što mnoge ubijedi da je bolje na 50 cm , kada se kombajnira onda soja na 70izgleda kao da je mnogo slobodnog mjesta , mnogo zemlje se vidi , i svi kažu , u jbt trebalo je gušće redove , ali samo vaga presudjuje i nije jednom radjen ogled . otprilike tu je to . Nebi imao više kg tu ove godine ni da si radio na 50 cm , možda manja razlika plus ili minus . Ko ti je kriv što nisi probao i uže redove na istoj njivi pa bi znao . Ja se najviše držim toga da sam ne jednom imao dobar prinos na 70cm (npr lani prosjek 4200kg , bilo je i 5t ponegdje ) , i naravno ne samo ja . Nisu ni oni na 50cm imali 6 tona nego isto , Znači čim može biti dobar prinos na 70 cm , tu je to negdje .
 
Kakva proba?Pa mrzelo me da prepravlja sejalicu,ali sve jedno ću ubuduće sejati na 50 jer imam solidnu tehniku za to.Kad je dobra godina brže zatvori redove i redukuje korov ,a kad je ovakva sigurno je bolje na 50.Gustinu možeš postići ali raspored na ovakvoj godini sigurno znači.
Inače 2017 i 2018 ne trba uzimati kao primer ni za šta.
 
Ok , ima argumenata i za i protiv , ali kad već diskutujemo , Steco , šta je to što je umanjilo prinos ove godine ? Koji je to faktor bio koji je nedostajao ili ga bilo previše ?
 
Uslovi prijema kod nas promenjeni ove godine.Bonifikacija max 1%.Do prosle godine bila je 3%.Sta reci.
7f00aa37611bed3b79229b063926bae7.jpg


Poslato sa HUAWEI CUN-L01 pomoću Tapatoka
 
Pozitivna bonifikacija, šta je to?!!!

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh