Gavez - korov ili ..

Već sam rekao da sam naseckao koren i prekrio rakijom i za tri nedelje počeću da primenjujem na bolno mesto..
.Pre neki dan bio u nekom društvu i povela se priča o tome...i jedna gospođa kaže-tvrdi da ne sme se rastopina gaveza držati na zglobu u vidu obloge...jer držati tako preko 24 sata "taj zglob više neće proraditi" , odnosno, zarašće sve i zglob gubi funkciju?????
Da li je moguće? Da ta biljka ima takvu moć?
 
Stole ako ti bude odgovaralo više, mogu ti ja poslati koren od gaveža poštom a ti plati poštarinu, spakujem ga u kesu tako da će ostati svež valjda.

Možda kad bih ti poslao par komada, mogao bi da posadiš koren samo i da nikne novi, ne znam da li bi to funkcionisalo šta misle ostali? Pošto je koren onako...nije baš lukovica nego kao kod divljeg zelja plus dosta jači, ašov da izlomiš ko u beton da biješ.
Не знам ни ја Октоподе размишљам дал да купим што је Ратко препоручио или да ми ти пошаљеш па да правим у кућној радиности. Можда је једноставније купити за почетак али и правити за будуће ти пошаљеш корена мало па видети разлику.
 
Kakva razlika, koren je koren jedino sto ta kupovna tinktura sumnjam da je potopljena u domacoj rakiji [pre u med. alkoholu]
Ocisti koren naseckaj ga sitno u teglu i prelij rakijom da gavez bude potopljen u njoj i to je to - tako se pravi tinktura.
I da stavis na sunce - bitno je teglu dobro zatvoriti da ne isparava nista iz nje.
 
Već sam rekao da sam naseckao koren i prekrio rakijom i za tri nedelje počeću da primenjujem na bolno mesto..
.Pre neki dan bio u nekom društvu i povela se priča o tome...i jedna gospođa kaže-tvrdi da ne sme se rastopina gaveza držati na zglobu u vidu obloge...jer držati tako preko 24 sata "taj zglob više neće proraditi" , odnosno, zarašće sve i zglob gubi funkciju?????
Da li je moguće? Da ta biljka ima takvu moć?

Ja sam dve noći držao neki 'namaz' kao oblogu što mi je supruga spremila na peti. I dalje me boli. Primenila je neki recept sa mlekom. Pripremili smo deo korena i stavili u maslinovo ulje (grčko original) a deo korena u rakiju. Kad bude bilo spremno opet ću mazati. Uveren sam da je lekovit i da će pomoći. Boli me već par godina pa će trebati i puno vremena da prođe bol.

Da li je moguće? Da ta biljka ima takvu moć?

Jedine dobre simptome koje sam primetio je da mi se povećala želja za pivom. :ppozdrav::osmeh:
 
Evo prošlo je dvadesetak dana kako sam ostavio potopljen, koren gaveza rakijom, na prozoru....Šta sad treba raditi sa tim? Mislim da se može početi koristiti? Jel se to procedi...izvuče rakija i ona se koristi za masiranje? Ili šta? Da li se onaj ostatak nalije ponovo ili se to gnječi ...melje ili šta? Šta se od toga koristi??'
Hvala!!!
 
Ja danas počeo da koristim...ono iz tegle...ne mogu više da čekam...od bolova...nakapam na čukolj i masiram...večeras opet...videćemo šta će biti...
 
Dobro vece,
gandrad dobro si uradio, ja sam sinu isto tako tom tecnoscu masirala kolena i zglobove. Rezultati su bili pozitivni. Ali nemam vise smesu.
 

Treben Marija Zdravlje Iz Bozje Apoteke

Г А В Е 3 (Symphytum officinale)
Ова лековита биљка, позната и под називом содул или содула, као и црни корен и кухињско зеље, убраја се међу неопходне и најврсније биљке које нам природа даје на располагање. Расте на влажним ливадама, на ивицама њива, у влажним јарковима и поред вода. Наћи ћемо је и уз плотове и на осулини (шуту), где цвета током целога лета. Листови су храпави и веома шиљати. Споља тамносмеђ до црн а изнутра бео до жућкаст, вишегодишњи корен је дебео као палац, а када се расече, веома је слузав и клизав, као да је мастан. С обзиром на то да је корен дубоко у земљи, гавез тешко може да се уништи. Он се вади у пролеће или у јесен, и то шиљатом мотиком. Свежа биљка скупља се за време цветања. Пошто се гавез у народу зове и црним кореном , не треба га бркати са шпанским црним кореном (Scorzonera hispanica) који се код нас гаји искључиво у повртњаку и користи за припремање варива.
Тинктура од гавеза, коју лако можете направити сами, крије у себи чудесну снагу. Болесницима који су се свим могућим средствима годинама лечили од реуме и отицања зглобова а нису се излечили, тинктура од гавеза брзо ће помоћи. Једна жена, која је својом десном руком једва могла да се служи (рамени зглоб је био готово непокретан а лекар је већ констатовао да је реч о укрућености), на мој савет је свакодневно утрљавала тинктуру гавеза у десну надлактицу и у рамени зглоб. Из дана у дан је осећала како јој се стање побољшава. Данас јој је рамени зглоб нормално покретан и она поново може да обавља послове у свом домаћинству. И попарени листови гавеза у облику топле каше стављени на непокретни зглоб помажу преко ноћи ако тегобе потичу од пренапрезања, ишчашења, уганућа или последица можданог удара.
Тетку мога супруга је на улици обориоједан мотоциклиста. У болницује стигла са преломом зглоба кука. Хируршки сујој га саставили ексером и отпустили је пошто се опоравила. Ексер је требало да буде одстрањен после годину дана. По истеку тог времена, није осећала болове и поново је могла да хода нормално, па није отишла на предвиђени преглед. Изгледало је да је све у најбољем реду, све до једнога дана када су се појавили несносни болови. Тада је ексер извађен а лекари су утврдили да се кост загнојила. Инјекције су, додуше, на кратко време отклањале болове, али се запаљенски процес није зауставио. У том стадијуму је она дошла да нас посети и изгледала је стварно као шачица јада. Без претеривања могу да кажем: облози од топле каше гавеза помогли су јој преко ноћи. Следећег дана жена је могла да седи и лежи а да нема болове. Пошто је у биљним апотекама могао да се купи само иситњени корен гавеза, мудра тетка га је додатно осушила у пећници и самлела га у старом млину за кафу (за то може да послужи и млин за мак). Облоге од каше (рецепт види код начина употребе) стављала је све док више није осећала никакве тегобе.
И деформације ручних и ножних зглобова нестају ако се користе овакви облози од каше гавеза. Данас гавез може да се купи у многим апотекама. Желела бих посебно да укажем на то да ови облози од каше са цветним прахом (поленом) гавеза могу да донесу олакшање чак и код парализе доњих екстремитета. Топли облози од каше помажу и код проширених вена са отвореним ранама, реуматског задебљања мишића, отврдлина од подагре (гихта), затим код чирева, болова у врату и у ампутационим патрљцима, па чак и код запаљења покоснице.
Од корена гавеза може да се припреми и чај, који се пије код запаљења душница (катара бронхија), затим код тегоба у органима за варење, крварења желуца и упале плућне марамице.
Током дана се, гутљај по гутљај, пије две до четири шоље. Код чира желуца препоручује се чајна мешавина од 100 г гавеза, 50 г невена и 50 г троскота (види начине употребе).
Још једном бих споменула тинктуру од гавеза. Облози од тинктуре с најбољим успехом се примењују код унутрашњих и спољних рана, повреда разних врста, нагњечења, крварења и фрактура костију.
Листови гавеза се не користе само за облоге него и као додатак купкама код реуматских тегоба, гихта, костобоље, поремећаја циркулације и оштећења пршљенова. Код поремећаја циркулације у ногама, код проширених вена и за рехабилитацију после фрактуре костију
препоручују се седеће купке (у кади) којима се додаје гавез. У неким крајевима се листови гавеза стављају у масу од које ће се пећи кајгана. Активне материје ове лековите биљке на тај начин користе целој породици.
НАЧИНИ УПОТРЕБЕ ГАВЕЗА
Припремање чаја од корена: две мале кашике иситњеног корена потопе се у четврт литре хладне воде и оставе преко ноћи. Ујутро се све то мало угреје и процеди. Пије се полако, гутљај по гутљај.
Мешавина чаја (код чира на желуцу): пуна мала кашика чајне мешавине прелије се са четврт литре вреле воде и остави да одстоји 3 минута. Чај се пије топао, три до четири пута дневно, полако, гутљај по гутљај.
Облози од каше: добро осушен корен се фино измеље и у једној шољи са мало вреле воде и неколико капи јестивог уља брзо измеша у кашу. Каша се нанесе на парче памучне тканине и тако топао облог се ставља на оболело или болно место, а затим повеже.
Облози од свежих листова: свежи листови гавеза се оперу, на дасци изгњече оклагијом, ставе на оболела места и повију.
Облози од попарених листова: листови гавеза се попаре врелом водом и ставе на болно место.
Додатак за купку: 500 г свежих или осушених листова гавеза остави се преко ноћи у 5 литара хладне воде. Следећег дана све се загрева до кључања и додаје води за купање (види Купке, Општи део).
Додатак за седећу купку: као код потпуне купке, само с 200 г листова.
Тинктура од гавеза: корен гавеза опрати и очистити четком. Наситно га исећи и њиме растресито до грлића напунити боцу те га прелити ракијом од жита или неког воћа. Боцу 14 дана држати на сунцу или на топлом месту. Ракија мора да прекрије корен.
Маст од гавеза: 4 до 6 опраних коренова (зависно од величине) веома ситно исећи и кратко пропржити у 250 г чисте свињске масти од сала; оставити преко ноћи и наредног дана загрејати, процедити и протиснути кроз парче платна. Одмах ставити у чисте мале тегле и чувати у фрижидеру. Маст од гавеза може да се употреби уместо облога од каше. Ова маст је незаменљива у лечењу рана код људи и животиња.
Вино од гавеза: 2 до 5 опраних коренова ситно исећи и 5 до 6 недеља држати у једној литри правог белог вина. Изванредно средство за плућне болести!
 
Dobro vece,
gandrad dobro si uradio, ja sam sinu isto tako tom tecnoscu masirala kolena i zglobove. Rezultati su bili pozitivni. Ali nemam vise smesu.

Vidi ja sam juče počeo da masiram taj zglob i nastavljam dalje..ja sam usitnio koren gaveza na secku za luk i stavio u teglu, prelio rakijom i čekao 21 dan ( dole vidim da je dovoljno 14) . I sad imam problem...hteo sam tu smesu da procedim u drugu posudi , sa namerom da izvučem samo tečnost i njome masiram zglob...ali to je nemoguće zato što se sadržaj tegle napravio tako gusto ...kao med ...i ne može se odvojiti ni par kapi...a bojim se da cedim duže , jer će mi izvetreti...Ne znam šta da radim? Sada uzimam direktno iz tegle...umočim prste i onda masiram zglob dok ima te "masnoće" pa opet ponovim...
Vetoine, ja imam tu u komšiluku na neobrađenim njivama još toga ...pa ću odmah nabrati ponovo ovog korena , čim mi vreme dozvoli... ( kukuruz, pasulj, krompir, seno, vinograd...ima dosta posla).
Ovim se zahvaljujem i kolegi Vuxsd na ovom preglednom postu!!!
 
Ti si ubo džek pot, imaš kremu bez da si koristio mast pri pravljenju :) Samo močaj i maži :D
 
Jesenas sam navadio gaveza ,korena, iseckao ,osusio na suncu i neki dan samlio u mlinu za kafu. Zagrejao sam 10 kasika masti do otopljavanja i dodao 10 kasika gaveza. Dobro sam sve izmesao i procedio kroz sitnu cediljku u manju teglu.Kada se dobro stvrdlo dao sam tasti da maze kolena koja su joj otekla od reume i istrosenosti podmazivanja hrskavica *da se proba na tasti*.posle dve nedelje otok joj je danas vidno smanjen.
Poentu u pripremi osusenog gaveza treba dati na usitnjavanje.Najbolje bi ga bilo sprssiti u avanu ,stupi,kako bi se posle mogao dobro umesati u podlogu,mast ili neku jeftinu kremu za ruke,sto bi bilo bolje resenje.
 
Ja sam danas, odnosno predveče, ponovo brao gavez i stavljao u bure u svrhu zalivanja povrća. Pored gaveza , nabrao sam i koprivu, te maslačak i običnu travu tjt neki uskolisni muvar ( on mi se zapatio tu pored bašte, pa reko ajd da probam ...neće štetiti) .
Sve je u džakovima odvojeno i vezano, da ne moram da nešto naročito cedim...Potopljeno vodom i pritisnuto da ne ispliva...
Za par dana planiram da ubacim i jednu dozu slavola... čisto probe radi...valjda će se i na taj način razmnožiti..(.nemam pumpicu za akvarijum koju Kreketalo preporučuje).
Prva tura je iskorišćena na paprici i paradajzu i mogu vam reći da lepo izgledaju ...za sada...
 
Koji deo maslacka koristis? List, koren...?

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Ma nisam kopao koren...ko to da izvadi na ovoj suši...radi se o jednoj zapuštenoj njivi u komšiluku, i ima toga koliko hoćeš...
Čupao sam i kidao to iznad zemlje što mi je došlo pod ruku, uglavnom listovi, za razliku od prvog puta, od pre mesec dana, kad je bilo više onih cevčica...
 
Iz korena će izbiti novi, ja sam doneo kući par komada i majka posadila, neki se osušiše a neki ne, ovi što su se osušili sada kreću novi iz zemlje, vadio sam celu biljku sa što više korena sam mogao, ali jeste zeznuto jer je jak koren i tvrda zemlja, mora da se vadi budakom, plus su ko za inat na krajevima njiva gde je slog, usred kopriva i grana od rezidbe koje guraju u kraj...
 
Ma ljudi...evo treći-četvrti dan koliko sam stavio sve to u bure...i počelo da vrije...neverovatno...
Prišao sam da dodam malo vode...jer to je drveno bure i gornji delovi se malo rasušili...(od prošlog puta kad sam zalivao pa nisam dodavao vodu da ne razblažujem i gornji deo ostao suv) ...a iznutra vrije ...kao kad ključa voda na vatri???
Jebote, kakvi se to hemijski procesi odvijaju?
 
Полако,млад си.Права изненађења тек долазе.
Биљке су моћна бића и продукти од њих некад учине чудо,да просто не верујеш.Додуше,има мало и до човека који то справља и користи.Синергија у Домаћинству Природе.
 
Ma jeste...hvala na tome...
I kad bi ovo što imam, podelio na pola...pa opet ne bi bio...
Pa dobro bio bi malo mlađi...ha ha ha
Radi se o tome da sam kasno počeo...

- - - - - - - - - -

Noćas inače pala dobra kiša...a popodne sam malo prošetao i mogu vam reći da moje biljke "opasno izgledaju" pu, pu, da ih ne ureknem...ne da imaju boju ...nego su crne....toliko su tamno zelene, da se može reći da su crne...
Naravno pričam o povrću ( paradajz, paprika , krastavac , bostan...neven...bosiljak...mirođija...origano...) koje mi je pod sistemom kpk ...
U voću ovu mešavinu nisam koristio, jer mi je malo teže se organizovati...
Kad imam ove mešavine ...nikakve veštačke mešavine nisu potrebne...
E ...ovim biljkama za porast.... ove mešavine su sasvim dovoljne...ali sledeći korak u razvoju je formiranje cvetova, zametanje i formiranje i rast plodova...
Šta mislite koje bi biljke trebalo spremiti i plasirati u ovim novim fazama...?
 
Evo ljudi da se javim ponovo...Ima ceo mesec , kako mažem "gel" od gaveza koji sam spravljao, kako sam ranije pisao...
Prvih 15-16-17 dana sam uzimao, onaj više tečni deo i utrljavao u bolni skočni zglob (utrljavanje je trajalo po pola sata svake večeri)...a u zadnje vreme stavljam kao oblogu, odnosno nanesem na zglob i stavim gazu te zavijem zavojem...i to stoji nekih tri do pet sati ( od kad dođem sa posla pa do pred spavanje)
Ima nekog poboljšanja....nije da nema ...ali možda sam očekivao više...dakle otoka nema i nema bola na dodir...ali i dalje boli povremeno, nema veze dali je opterećen ili ne....boli i kad ne mrdam...naravno to nisu stalni bolovi ali onako.... žiga....Ponekad i malo "jače" kao kad te neko nožem ubode...
Valjda treba proći još vremena...
Moja Majka je slučajno otkrila da u apoteci ima za kupiti gavez -gel...."gavebol"...od jedne firme koja posluje u slobodnoj zoni Bgd-a .
Mogu reći da je na izgled isto ,skoro, kao ono što sam ja proizveo...ista ona masnoća ....čak i boja...Majka kaže da je osetila boljitak, inače ona ima problema sa kolenima...A ja ću od večeras koristiti kombinaciju i jednog i drugog....malo utrljati kupovni gel, pa onda preko toga moj proizvod...pa ćemo videti efekte...
Evo naveću sastav ovoga pa možda neko ko se razume želi prokomentarisati...
Sastojci: voda, symphytum officinale extract, propylene glicol, carbormer, triethanolamine, methylparaben, propylparaben.
Koliko čega je ovde prirodno i da li ima gaveza, sem u nazivu...ne znam...ove nazive sem prvog ne razlikujem...znam samo da nema rakije kao kod mene...
U svakom slučaju ja nastavljam sa "terapijom"....
 
Nazad
Vrh