Vremenske prilike u 2018-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I po vec ustaljenom scenariju modeli ukinuli padavine. Bas cudno, naprosto sam iznenadjen :cool:
 
Posle kažu da smo crna rupa... nismo crna rupa nego bela rupa...

21brlux.jpg


Ako Nemci kažu da će biti neke kiše sutra... biće ali kilavo rođaci...

Imate svi ponekog u Amerikama pa nek se malo raspitaju gde da uplatimo taj harp da pusti neko kilo...

Biće kiše.. ukupne padavine do sutra u 24:00
30hli5c.jpg
 
Jos do juce je RHMZ najavljivao nestabilnu celu nedelju, a evo danas gledam, petak, subota i nedelja pretezno suncani. w2u takodje smanjila. Yr.no sa 10,8mm smanjila na 4,8. GFS smanjio takodje.

Ostala je jos sutrasnja nada, eventualno prekosutra, da dobijemo ovih 5mm.
 
Pa danas, kao i u nedelju zasigurno neće biti ničega. Četvrtak i petak/subota (kako za koji deo zemlje) i dalje stoji sve.

Ovo sa zapada Evrope takođe mora proći blizu nas, sad kako će se tačno postaviti pojma nemamo, zato i osciluju karte od par mm do potopa.

Najviše će tu da pobere krajnji istok Srbije (Negotin i okolina).
 
Poslednja izmena:
Ja odoh da kosim lucerku pa kako bude ,posle onoga sto je palo u subotu nama nije potrebna jos 10 dana.
Nadam se da ce se suzdrzati do utorka....:kisa:
 
Pitanje za Kimija: Sta mislis o ovom sajtu i njihovim prognozama? Navodno je ova ICON najpreciznija (najgusce tacke imaju takoreci) pa bi trebala da daje dobre reultate.. mislim da je 3-4km tacka od tacke iako pise da je 7km...
https://www.windy.com
 
Sajt ovaj je najbolji za određivanje strujanja odakle će oblak doći. Taman lepo pokazuje i intenzitet odnosno jačinu struje koja je prisutna.

Ipak, za padavine nije baš sjajan. ICON jeste debelo uznapredovao, jer su Nemci injektovali ozbiljna sredstva u razvoj... ali je nekako i dalje pesimističan za ovaj letnji period u ocenjivanju konvektivnih padavina.
 
Fala na odgovoru...A koji model je po tebi za Srbiju najtacniji, mada, da budem iskren, sveje to stvar statistike i matematika...i ako model kaze 90 posto kise, moze da ne padne, a opet, i ako kaze 10%, moze da padne (ko sto je bilo pre dva dana kod mene, svo ostalo vreme su modeli davali padavine, ali nista od njih, i onda odjednom, kd nijedan model cak nije ni pominjao padavine, padne 30l po kvadratu, onako sruci se, ck i sa nekim sitnim gradom...)...
 
To je bez premca po meni GFS, američka NOAA.

Jeste da je on sklon preterivanju u količinama, ali sa druge strane to je dobra stvar- jer može i najmanji "impuls", nestabilnost atmosfere da "očita" i ucrta padavine.

Hebiga sad, da bi imali konkretniju prognozu ovih lokalnih oblaka morala bi svaka njiva da meri i šalje podatke, a to bi izazvalo eksplodiranje računa plus je basosolovno skupo i neodrživo.

Primera radi, korak mreže tog GFS-a je 111km.

Dok se nisu pojavili superračunari, meteorolog Ričardson(1954 godina) je rekao- "Da bi se izvela uspešna prognoza vremena za 24h unapred, potrebno bi bilo da na njoj u timu radi 57 000 ljudi".

- - - - - - - - - -

Dragi Miloše, modeli daju pljusak sutra za Prištinu (ili okolinu) u popodnevnim satima. Pozdrav !

- - - - - - - - - -

U poslednjem izlazu GFS (pre par sati) je ucrtao par mogućih sićušnih pljuskovitih ćelija na krajnjem severu Vojvodine. Pa, da ne iznenadi..
 
Nase kise nisu ove iz pravca severo istoka, tako da od ovoga sto dolazi iz Rumunije uglavnom smo zlo dobili kad su stigle do nas.
Nase su kise iz pravca severo zapad. Nekad kad je kisa padala u Svajcarskoj ili Austriji za 24 h su stigle kod nas, ne jednom vec godinama unazad. Sad vise nema pravila, te Alpi, te Dunav, neko lupeta da i autoput sprecava kisu, ludnica sta reci!!!

- - - - - - - - - -

Kimi druze kako komentarises ovu prognozu?
Ima li sanse da se ostvari njihova prognoza od 13 na 14.05. a narocito 17.05???!!!
Znam da jos mnogo ima do tada ali nekako za setvu soje to bi bilo neki zadnji voz!
https://www.yr.no/place/Serbia/Other/Lokve/long.html

imagepng

22ab9915051a8daf1edf7adaa244a0de.jpg
 
Ja neznam sta ce stvarno biti,s obzirom da smo mi dobili samo 5.5 litara kise,dok okolna sela znatno vise,kao i u mnogim mestima kisa jaaaaaako treba.Gledam freemeteo,cas skidaju padavine cas dodaju,stalno menjaju,sta ce od toga ispasti ostaje da se vidi.Pre jedno sat vremena bilo je 12 lit,sad gledam 50 i koji litar. Cemu ta nagla promena? Ja ne znam vise.....
 
Kimi, kad se ocekuje ta sutrasnja kisa, ujutro, u podne ili uvece? Razmisljam da prskam ujutro ili da ipak ostavim za petak kako sam i bio planirao. Da li se ocekuje kosava ili neki drugi vetar u petak?

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
 
To je bez premca po meni GFS, američka NOAA.

Jeste da je on sklon preterivanju u količinama, ali sa druge strane to je dobra stvar- jer može i najmanji "impuls", nestabilnost atmosfere da "očita" i ucrta padavine.
Молим те дај нам неки сајт за праћење прогнозе поготово за кишу.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh