Herbicidi u soji

Ja sam moju opalio sa 0.3l Clomatte, 4l bentamark, 10g Harmonija plus lepak to sve po ha, ne smem ni sliku da postavim opalio sam travu samo tako, a i soju, jbg dzungla, al doci ce ona sebi
 
Da li bi mogao u subotu raditi sa Panterom a sad u ponedjeljak je prskano sa herbicidima za sirokolisnu travu?Jel tko ima iskustvo kakvo?!
 
Ako nisi zamesao klomazon za sirokolisne mozes prskati kad hoces.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
eh da, al sta ako ne dode kisa 40ak dana?!....
ja od kako sam presao na split u svemu, puno manje kolicine trosim a njive nikad cistije..

kod nas su tako ove godine velika vecina bob zeznula koji u biti se tretira isto kao soja, i nakon kise on i dalje ne cvjeta, stopiran vec mjesec dana a vidao sam tako i u soji s takvim kombinacijama..
Racunaj koji je danas datum pa onda zamisli da do 1 Jula ne bude vise kise😖
Mislis li da je onda kraj samo za isprskanu soju u tim dozama ili je kraj i za onu soju ne isprskanu uopste a i za neke druge kulture???
Pa valjda ce naici jos neke padavine, kad ce ako nece u Maju ili pocetkom Juna?!
 
eh da, al sta ako ne dode kisa 40ak dana?!....
ja od kako sam presao na split u svemu, puno manje kolicine trosim a njive nikad cistije..

kod nas su tako ove godine velika vecina bob zeznula koji u biti se tretira isto kao soja, i nakon kise on i dalje ne cvjeta, stopiran vec mjesec dana a vidao sam tako i u soji s takvim kombinacijama..

Ne tretira se bob herbicidima jednako kao i soja i osjetljiviji je na herbicide od soje i to dosta. Redosljed po osjetljivosti na herbicide: grah (sijem Slavonski zeleni), bob, soja. Živiš u selu di se sije grah pa vjerojatno znaš o čemu pričam. A to što ljudi u bob idu sa herbicidima kao u soju, to je neka druga stvar između ostalog i preporuka koje se daju "i šakom i kapom", samo deri, može to u bob.
 
Pozdrav kolege. Može mala pomoć. Koji je zadnji momenat primene bentazona i imazamoksa ?. Koji je krajnji stadijum porasta soje ?

Sent from my SM-A528B using Tapatalk
 
A ako jesam 0,3 dcl po ha ?!
Poenta je da sirak i druga uskolisna trava usvoje Panteru (ili neki drugi herbicid za uskolisne korove) i da tu hemiju sprovedu u rizom da on crkne, da to prskanje ima rezultata a ne da džabe bacaš otrove (tj. novce). Posle klomazona, a i nekih drugih herbicida za širokolisne korove, sirak bude "bolestan" i ne usvaja u punoj meri uskolisni herbicid, pa onda to prskanje bude sa slabim rezultatom jer se sirak kasnije oporavi, ili retrovegetira jer mu se ne ubije rizom. Zato gledaš da sirak bude "zdrav" i u "kondiciji", tj. da je modro zelen i ima lep porast (a ne da je bled i da "spava"), i tad prskaš. Koliko je to dana od prskanja šl hemijom zavisi i od vremena (toplo i vlažno vreme ubrza oporavak sirka od šl hemije), tako da najbolje sam proceniš stanje na tvojoj njivi. Znači prskaš kad sirak "živne"...

p.s. verovatno misliš 0,3 l/ha ili 3 dl/ha
 
Ove godine razmišljam o jeftinijoj hemiji za soju. 2l/ha Coruma izlazi 5400 dinara/ha, dok pravljenje Coruma izlazi oko 3000 dinara/ha.
Parcele na kojima je soja su čiste, išao je total posle setve. Da li je razlika u ceni opravdana za korišćenje Coruma?
Do sada sam koristio Corum, tako da ne znam koliko je dobar jer ništa drugo nisam probao u soji.
 
Pavle, ako ces da miksas ja bih ti preporucio galenikine preparate, zadnje dve godine sam radio sa Savazonom, nije ni blizu Galbenona. Galbenon i kvazar je skroz ok kombinacija


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ja sam ove godine malo eksperimentisao, da li je isti efekat prskati ful dozu na trećoj trolisci (ikarus 1,2l, bentazona 2l, rampe 200ml, simfonija 5g bez okvašivača) ili 2x po pola. Za koji dan ćemo videti rezultate. I ove godine sam umesto coruma uzeo ikarus zbog cene, upola jeftinije
 
Jeste li mješali flex sa nekim drugim preparatima ?
Htio sam probati 0.5l flex, 0.15l rampa, 40g dynox i 3.33 g symphony po hektru.
Imam jednu parcelu gdje mi total nije odradio ambroziju najbolje pa bih da ju dotučem, soja prva troliska
 
Nazad
Vrh