Graminicidi

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
30.599
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
Tema posvecena svim uskolisnim korovima i njihovom suzbijanju u sirokolisnim usevima.
Posto se hemija u soji, suncokretu i secernoj repi uglavnom poklapa da bi se lakse resile nedoumice oko uskolisnih korova mozda ce ovde biti lakse pregledno.
 
Фузилејд, кажу док може у сунцокрет али сам имао ситуацију да где је преклопљено био мањи сунц. за трећину. Да ли је утицало на принос не знам јер је било пар редова.
 
I Agil izbegavam u suncokretu dosta je agresivan. Zato u dozi 1.1l/ha brije u soji i repi.
Koristio sam i neki preparat Miura 5l/15.5kj uradjeno sirak semenski i po koji rizomski pa cekam efekat.
 
Isto Fuzilejd zakon, spasao me je jednom u suncokretu, probao sam svasta drugo i uvek se vracao njemu....imam par cudnih njiva gde ima preklapanja, nisam primetio kao kod @jjova da fasuje
 
Nemoj i ovde da mi hejtuješ generike. Napusti temu!
U soji i suncokretu prvi tretman radim Agil ili Fusilade, a drugi tretman idem Kletox Extra, negde sam pročitao da je selektivniji prema biljakam.
Probao sam original Fusilade, generik Flupisor, Agil i Kletox. Nisam primetio nikakvu razliku, ni jedan nije uspeo da reši rizomski sirak.
Tako da na soju i suncokret ne sejem kukuruz.
 
Poslednja izmena:
Ja ne znam kako, ja sam radio samo pola doze fuzilejda godinama i nikakav problem i sa vecim rizomcem, nisam ga uspeo naci ove godine pa uzeo spectrum i flupisor, videcu kako cu proci sad. Ali uvek idem u soji uz fuzilejd i bioplex ili aminokiseline, za 10 dana sirka nema, moze se spartati. Mada postujem temperature u primeni


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Sirak je kurva, treba ga potrefiti da ga ubiješ (rizom čak i sa većom dozom od preporučene) iz prve, prošle godine vreme za suzbijanje sirka pa i ostalih korova bilo idealno dok ova baš i nije, čak i biljke to pokazuju kroz hloroze, dosta je hladnjikavo plus ova suša i svi žive na leru.
 
Matiću ja sam išao sa 1lit po kj u suncukretu i soji pa će vidimo.Smešno je jeftin u odnosu na druge.
 
To i mene privlači između ostalog.Do sada je Kletodim radio radnju bez greške, uvek litar po k.j ili 0.5l/k.j ako je 240 gr akt.mat.Probaću pa videti, imam vremena za dejstvovanje dok se suncokret ne sklopi, valjda će i otopliti u međuvremenu.
 
To i mene privlači između ostalog.Do sada je Kletodim radio radnju bez greške, uvek litar po k.j ili 0.5l/k.j ako je 240 gr akt.mat.Probaću pa videti, imam vremena za dejstvovanje dok se suncokret ne sklopi, valjda će i otopliti u međuvremenu.
Ako ništa drugo stavićemo ga pod kontrolu pošto će mo svakako još jednom prskati kasnije, nisu mi vremenski uslovi još pogodni za ovaj posao ali ga treba zaustaviti.
 
Kad smo kod zaustavljanja, nas je pobelio od klomazona za koliko dana moze da se prska uskolisno u soji, da li kletodim ili fluazifop-P-butil ne znam jos,nismo jos nabavili?
 
Agrosava Totem akt.mat.Kletodim.Da li je neko koristio?
Koristio ga pre dve godine ali u uljanoj repici (prvenstveno zbog samorasta pšenice-ječma). Dosta je sporo radio ali odradio je i sirak i samorast. Prešao sam na fluazifop jer mi deluje da brže (valjda onda i sigurnije) odradi korove u odnosu na kletox. Nemam živaca da gledam hoće li ili neće kletox odraditi.
 
Nazad
Vrh