Fungicidi u strnim žitaricama

Sa čime planirate da radite zaštitu u cvetanju? Nisam do sada uradio ni jedan fungicidni tretman, što zbog suvog vremena, tako i zbog lošeg stanja pšenice. Verujem da će joj ova kiša pomoći da donese kakav takav rod ali i da će uslovi za razvoj bolesti biti bolji nego u prethodnom periodu.
 
Gledam Belchim je izbacio na trziste odlicnu kombinaciju a.m. za zastitu klasa (metkonazol+protioconazol),ali cena po ha je 6000.00din. Sto je na ove cene psenice preskupo
 
Univiq je najskuplji. U prvom nisam isao tebukonazol, ici ce sad u klasu, verovatno olimp + bounty + neka bioloska zastita.
Milovane prica se da ce Quantum 3 mozda biti i niza cena, oko 5000/ha


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Vidim da za drugu zaštitu spominjete preparate koji imaju samo triazol kao akt.materiju, dok sam na par merodavnih sastanaka čuo da bi trebalo ubaciti i neki strobin. Planiram da u drugoj zaštiti koristim dve-tri akt.materije (protiokonazol + azoksistrobin+trifoksistrobin) - Pylon plus.
 
Prvi tretman idem sa Priaxorom a drugi sa Revycare. Već treću godinu tako. Stim što je do sada uvek bila razlika u tretmanima oko mesec dana. Ove će biti ne više od tri nedelje. I msl da fali jedan tretman između ako je period između dva prskanja više od te tri nedelje. Međutim uvek zavisi od vremenskih prilika. Ako je suvo a toplo (ili vlažno a hladno) nema nekih problema, ali ako je toplo i vlažno onda će sigurno biti bolesti.
 
Ja uzeo falcon forte za prvi tretman ali ga nisam iskoristio pa ce ici sad u cvetu, samo pitanje kad odraditi zastitu, neke sorte su krenule da cvetaju neke vlatavanju
 
Nazad
Vrh