Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Ne moze se cena oboriti.Imas pravo ako si veci medjas da ponistis ugovor ali sa cenom koja je naznacena u ugovoru.Sudski spor je dug,moze potrajati par godina.Zato ko ne trazi saglasnost od komsije u ugovoru stavlja ne realnu cenu.
 
Čitao sam ovde da može. E sad da li može ili ne, ne znam. Nisam nikada to radio i mislim da neću, bez obzira na cenu u ugovoru, na logiku i ostalo. Prodavac je iz nekog razloga smislio prodati nekome, znači ne meni, ne ni komšiji sa druge strane nego trećem komšiji i da je ja otimam-ne pada mi napamet. Al da nema logike, nema. Da je zakon nakaradan kada dozvoljava takva pravila igre, nakaradan je.
 
I meni je taj zakon nakaradan. To znači da ja moju zemljubne mogu da prodam kome hoću. To jest, komšije su mi teški pokvarenjaci i neću komšiji da prodam. Hoću rodjenom bratu da prodam da zemlja ostane u porodici, e cvrc ne može. Zakon je skroz nemoralan...

Послато са SM-A546E помоћу Тапатока
 
Ako je rodjeni brat moze poklon i nema da se pitas komsijama,tako sam ja odradio sa zeninim bratom,kao poklonio brat sestri i to parcelu od komsije a sa druge strane letnji put

Sent from my 2107113SG using Tapatalk
 
Da, ALI.... Deca ne mogu prodati zemlju narednih... mislim 10 godina, inače će platiti porez ako se dobro sećam 15%.
 
Мислим да је и иначе. Сматра се као екстрапрофит ако купиш нешто и продаш пре истека 10 година. Плаћа се већи порез приликом продаје (иначе, тај порез по закону плаћа продавац али у пракси купац а ипак пошаљу на обе адресе па ако плате обоје - држава се неће бунити).
 
Mislim da nije identično isto. Koliko znam porez na kapitalnu dobit plaćaš ali na razliku u ceni iz ugovora od pre npr 7god kada si kupio zemlju i ugovora kada prodaš zemlju.... Tako nekako... Ne moram biti u pravu za ovo, trebalo bi se raspitati (ne nužno naravno).
Za prodaju dobijene roditeljske zemlje znam sa sigurnošću da je tako.
 
Porez na kapitalnu dobit odradjuju tako da koja je cena kad si kupio nesto i kad si prodao pa na tu razliku ode 15% a ako si nasledio pa prodajes mislim da ide do 2.5%

Sent from my 2107113SG using Tapatalk
 
E, znači dobro sam zapamtio da je za porez na kapitalnu dobit plaćanje na razliku u ceni.
Za naslednika koji prodaje dobijenu zemlju od roditelja, veruj mi nije 2,5%. Kupili zemlju pre dve godine i ćerka prošle godine dobila poreza 4500 evra.
 
"Porez na nasleđe i poklon ne plaća:

1) naslednik prvog naslednog reda, supružnik i roditelj ostavioca, odnosno poklonoprimac prvog naslednog reda i supružnik poklonodavca;

2) naslednik, odnosno poklonoprimac poljoprivrednik drugog naslednog reda koji nasleđuje, odnosno prima na poklon imovinu koja mu služi za obavljanje poljoprivredne delatnosti, ako je sa ostaviocem, odnosno poklonodavcem neprekidno živeo u domaćinstvu najmanje jednu godinu pre smrti ostavioca, odnosno pre prijema poklona;"
 
Kupili smo zemlju koju je zena jesenas nasledila, proletos prodala bez poreza na kapitalnu dobit. Samo dokaz o poreklu i tu nema kapitalne dobiti.
 
Porez od 15% na cenu iz ugovora ide na poklonjenu zemlju koja je prodata pre isteka roka od 10 godina. Na nasleđenu zemlju ne ide 15% ali mislim da se nešto plaća, samo ne znam tačno šta. Ova žena od koje smo mi kupili zemlju je htela da izbegne plaćanje tog nečeg (advokat mi trenutno zauzet gledanjem petkazanja pa ne znam tačno šta se plaća) pa je samu sebe navukla i fasovala 4500 evra državi....
 
"Bilo da se slučajno ili namerno ne prijavi kapitalna dobit, slede pravne posledice koje prodavce terete za poresku utaju. U najboljem slučaju, ukoliko se dokaže da je u pitanju bila slučajnost, sledi samo novčana kazna."
 
A šta ako prodaš nešto jeftinije nego što si kupio. Npr. udari muka i moraš da prodaš, a cenu ne možeš da dobiješ onu koju si ti platio... Kako tu obračunavaju kapitalnu dobit?
 
Nazad
Vrh