Како сам до пластеника?

  • Začetnik teme milan88
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene u Kuli ima firma "Terming" koja se bavi proizvodnjom kotlova na biomasu a to ti je po meni jedino rentabilno grejanje za plastenik. Znam da i oni imaju oko 1500 kvm plastenika sa grejanjem (3 spojene ladje po 500 kvm) i da su imali paradajz do nove godine. Unutrašnji razvod im je mislim od plastičnih rebrastih cevi koje se po potrebi sklanjaju ali neznam ništa precizno o tome.
 
Nebojša, a sa čime greju?
Mislim da li uduvavaju topao vazduh, ili kako već?
 
Znam da po objektu ima plastične rebraste cevi (neka creva), e sad ja mislim da nema nikakvog uduvavanja vazduha ali nisam siguran. Evo ti link nije baš neka web prezentacija ali imaš kontakt pa pitaj njih za detalje.
 
Da ne zamre ova tema..... :bravo:

Koje vrste cevi se najcesce koriste za plastenike? Da li neki sistemi navodnjavanja mogu da se naprave za pocetak? Ukratko, zelim da znam kako najjeftinije da krenem, bez velikih ulaganja, posto para nemam za neke full varijante, kako neko rece... :D Jbga, pandurska plata je bedna, a zena ne radi... :sta:
 
Što se tiče cevi zavisi od toga kakav plastenik želiš, ali tu ti ne mogu dati neki konkretni savet.
Što se tiče navodnjavanja u plasteniku to nije neka cifra i nije neki problem. Treba ti izvor vode (najbolje bunar jer voda iz vodovoda ima hlora), pumpa, nešto malo okitena koji je jeftin, trake za navodnjavaje (oko 5-6 din po metru a ide jedna na svaki ili svaki drugi red zavisi šta gajiš) i injektor za đubrivo (za plastenik ti je dovoljan neki manji a to ti je mislim oko 2000 din.). Sve u svemu navodnjavanje ti i nije neka stavka. Naravno postoji i sistem za orošavanje u plasteniku ali otom potom.
 
Mene je sistem za navodnjavanje sa Venturi sistemom kostao 680 eura. To je za povrsinu od 560 m2. U sistem spada Venturi sistem (sistem za prihranu) , alkatani, kap po kap i rasprskivaci. Mislim da to nije i bas mala stavka
 
Ovo što sam naveo nije neka stavka, naravno u odnosu na čitavu investiciju. Nisam rekao da je džabe. Za plastenik od 400 m2 trake, slavinice, okiten sa fitingom, venturi, pa i filter + neka polovna pumpa (na struju ako je uz kuću) nemože da izađe više od 200-250e, zavisi od cene pumpe (a može i bez pumpe direktno na gradski vodovod i onda je još jeftinije). Nisam mislio i na sistem za orošavanje. Čovek je govorio o početku dakle ne o nekoj profi varijanti pa se izvinjavam ako sam bilo koga doveo u zabludu.
Mene je sistem kap po kap za jutro zemlje izašao oko 65000 din. a 50% je povrat od ministarstva. Tu računam trake, slavinice, okiten, filter, injektor, usisno crevo, sav potreban fiting i novu tomos pumpu (samo ona je bila 32000).
Ogi koliko bi tebe izašlo bez rasprskivača?
 
Bez rasprskivaca nisam racunao jer sam kupio sve u kompletu. Mislim da sistem za orosavanje nije tolika razlika a mnogo koristi. Sto se tice povracaja, za plastenicku proizvodnju a vezano za sisteme za navodnjavanje povracaj je bio 15% i to na cenu bez PDV. Tako da je povracaj za moj sistem iznosio 80-tak eura.
 
Brate ogi tebe je neko pogrešno informisao (ili si sam sebe). SVA oprema za navodnjavanje se subvencioniše sa 50%. Nigde ne piše da ima bilo kakve razlike gde se oprema ugrađuje, jel piše na otpremnici pumpa za u plastenik, ili trake kap po kap za u plastenik? Nema veze sa vezom, neznam ko ti je odrađivao papire ali te zeznuo za tih 35% a ti izračunaj koliko je to para
 
Nisam se brate Nebojsa pogresno informisao. Imas uredbu u poljoprivrednom glasniku i pride sam i zvao ministarstvo da se dobro raspitam i oni su mi potvrdili. Jedina razlika je bila sto Vrsac spada u razvijenije opstine i tu je povracaj bio 15% a u onim nerazvijenim on je iznosio 20%. Jos jedna informacija da ti bude jasnije kako je to smisljeno da daju sto manje para a vezano je za povracaj . Prosle godine je doneta uredba da povracaj imaju samo oni koji su podigli plastenike sa aluminijumskom konstrukcijom. Ja niti nekog znam niti sam video neki takav plastenik.
 
Ma neznam samo kako oni znaju da je to za plastenik gde to piše, ko je proveravao gde si ti to ugradio. Ja sam moju opremu mogao da ugradim u plastenik ili da je bacim šta njh briga i ko to kontroliše. Pod opremom za plastenik prolaze folije (i ja sam na malč foliju dobio 15%), razni tenziometri, termometri kojekakva druga oprema. Nema nikakve logike da se oprema za navodnjavanje deli na onu za plastenik i za njivu. Znam ja da je fora da oni daju što manje para ali i mi moramo da se dovijamo i da im nekako doakamo. Kako će oni da provere jesam li ja to ugradio ili nisam ili gde sam ugradio. Ja sam dobio subvenciju za podizanje zasada jagode (600 000 din./ha) i plus za foliju, sistem,pumpu, čak i za spojke, kolena, t-komade... i ako je uslov da bi dobio subvenciju za jagode bio da sve to obezbedim. Ja mogu ove godine da kupim kotur trake i da pošaljem papire i to je to. Pa oni inspektori ne uspevaju ni krupne stvari da odrade a ne da kontrolišu ko je šta i gde ugradio
 
@ogi

A da li si prilikom podnosenja zatheva za povracaj sredstava uradio grupisanje opreme tj. razvrstao opremu za navodnjavanje i opremu za plastenicku proizvodnju.. Ako si sve stavio u opremu za plastenicku proizvodnju onda, zato su ti i dali samo 15% nazad..
 
Igore, ja imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo sto znaci da sam morao da navedem sa cim se bavim a to je plastenicka proizvodnja paradajza i paprike. Po tome ja sam jedino mogao da trazim povracaj za plastenicku proizvodnju a to je 15% a takođe znam da je za sisteme za navodnjavanje na otvorenom povraćaj bio 50%. Interesuje me da li se i ti bavis plastenickom proizvodnjom. :cao:
 
Nema podele da li je sistem za otvoreno ili zatvoreno... I ja se bavim plastenickom proizvodnjom, i podneo sam zahtev za opremu za navodnjavanje (trake kap po kap, ubodni kapljaci, spojnice, okiteni, pumpe) i dobio povrat od 50%..
 
Imali smisla ispravljati metalnu konstrukciju koja je iskrivljena od vjetra ili ...?
 
mene interesuje samo cena koja je otprilike , zato sto sam ja nesto razmisljao da pravim ali sa lexan plocama umesto stakla , mislim daje to bolje u odnosu na staklo zbog nedaj boze grada , u staklo ako udari ono puca skroz a lexan ploce moze samo da probije pa je zapusim silikonom , tako sam ja nesto razmisljao o tome :sta: dali gresim?
 
Gdje se moze nabaviti ta Grcka folija i kolika joj je cijena.. Pisem iz R.Srpske pa nisam upucen.. Ovde kod nas su folije skroz lose tako da izdrzavaju jedva jednu sezonu.. Ja imam manji plastenik cisto za kucne potrebe i onako malo za prodaju.. Al ne mogu da dodjem do dobre folije
 
Ja sam nabavio kod firme EDAS plast .Folija je izvanredna.

Edited by N.A. link obrisan
 
Poštovani ukratko da se predstavim zovem se vladimir i u rumi već 9 godina držim firmu koja se bavi prodajom projektovanjem i montažom sistema za navodnjavanje svih vrsta.
Video sam ovaj forum i deluje mi ozbiljno i ja sam vam na raspolaganju da mi postavite sva sručna pitanja a obecavam administratoru da se neću ovde reklamirati nego davati besplatne savete i ....
Već nekoliko godina se bavimo i metodom samo izgradnje plastenika i to je u sremu već zaživelo kod onih koji hoće malo da razmišljaju i hoće malo sami da se angažuju, tj. da malo vare sami i začas dobiješ 400m2 sa navodnjavanjem za relativno malo novaca.
 
Kako izgleda to pravljenje plastenika u "sam svoj majstor" varijanti?
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh