Будућност српске пољопривреде

Нисам активан члан ни једне странке. Јесам једне, али иклључиво због идеје и замисли, а не због интереса; име је не битно з аовај форум.
Немаш разлога да поблесавиш кад прочиташ овако нешто јер је написано свако слово са разлогом. Објаснићу мој предходни пост на конкретном примеру мог пољ. газдинства да би схватио да сам у праву и да само желим идејема , конкретним, да помогнем свима нама.

Дакле, живим у јужном Банату, ветеринарске струке, имао сам до пре 6 месеци 8.5ха земље у власништу ( а за ратарство расположиво 7,5ха), 9 крава и још око 7-9грла говеда осталих категорија. Са 3-4-5 крава музара само се убијаш и вртиш у празно, значи мораш да имаш 10 да би све имало барем мало смисла, а за 17 говеда је премало 7.5ха земље. Поред тога имам довољно млека које нико из ближе околине не жели да купи, јер смо свима слепо црево. Значи имам добре краве, имам одлично знање о кравама, али и несигурну продају, неудружени смо и немам довољно хране са мог газдинства ( па морам да докупљујем јер је узимање у аренду само још већа обавеза), не удружени нисмо могли да купујемо јефтиније репроматеријал. Као што рекох, ако не испуниш само један од оних услова које сам навео -узалуд ти труд и мука. Ја сам то схватио, па сам продао краве, докупио још 2 ха земље, вратио дугове и започео ратарску производњу од сопствених новаца (без кредита и паритета). Сада ће ми више новца остати у кући од 10.5ха, него од 10 музара. Јесте небулозно, али истинито.

Зато и рекох, свако треба да нађе где је он у причи, а једни другима саветима и искуством да помогнемо у одлукама шта радити у сред Војводине, шта у нпр. Аранђеловцу, а шта у Пироту, шта са 5, 15, а шта са 50 ха.
Ни у једном мом посту нема злобе, довољно смо сви ми у истим го..нима да још саплићемо и паметујемо једни другима. Са друге стране, нисмо сви исти...
 
U tome i jeste poenta, šta god da krene raditi čovek zarade nema, probaš sa goveda ne ide probaš voćarstvo opet ne ide probaš sve i svašta sa poštenim radom ništa ne ide to je to kratko i jasno. Kad nema zarade u jednu kravu neće je imati ni u sto. Nismo prihvaćeni u svet za izvoz i može mi da se nadamo za profit godinama, profita nema.
 
Poslednja izmena:
Nije iz mog iskustva, al kad se pogleda šire-čoporativno, ne pojedinačno kako se kaže snašao se nije se snašao nego ima neko ko kaže od tog i tog će se kupovati ostale ko j.......e.
 
Poslednja izmena:
Ivanm,pažljivo,sam pročitao tvoj post,u ovoj našoj poljoprivredi treba izuzetna volja,upornost maksimalna i pomalo sreće.Krave se uvek moraju držati ako se opredeliš na stočarstvo (naravno da ima perioda neisplativosti) jer je dug put do krave.Izmislili su digitrone pa mi sada malo više računamo.Sada si se opredelio za ratarstvo ali ja mislim da je to malo zemlje,10ha.Ratarski proizvodi imaju momentalno dobru cenu ali iz iskustva mog a verujem i mnogih na ovom forumu cene neće ostati takve jer nastavi li se ovakav trend ostaćemo bez stoke jer neće biti ekonomske isplativosti.Da li će to država dozvoliti ostaje da se vidi.
 
Pozitivna budućnost srpske poljoprivrede leži isključivo u razvoju celokupnog društva i ekonomije. Ne postoji nijedna (0-nula) država koje su se razvile isključivo preko poljoprivrede. U razvijenim zemljama novac se preliva u poljoprivredu kao stratešku granu za osiguranje stabilnosti poretka, dok u nerazvijenim državama poljoprivreda služi kao izvor jeftinih sirovina, radne snage...Ovo napominjem jer postoji nemali broj "teoretičara" koji u poljoprivredi vide slamku spasa za Srbiju-što je samo po sebi protivrečno i nemoguće.:sjasi:

Kako stvari danas stoje u Srbiji budućnost poljoprivrede sa gledišta poljoprivrednika je svetla i blistava:haha:

Bilo kakav uopšten savet bio bi neozbiljan, ali poljoprivrednici pre svega trebaju da uzmu u obzir globalna kretanja i uslove proizvodnje u vezi sa konkretnim proizvodima, kao i domaće monopole i da što više zanemare ulogu države (koja će sve više slabiti).
Subvencije i ostala davanja su u procesu smanjenja i ukidanja u EU, tako da se treba prvenstveno gledati profitabilnost bez subvencija. Ovo se ne odnosi na proizvođaće mleka koji će i dalje (neko vreme) biti zaštićeni u okviru EU.
Najgore je što će (najverovatnije) od 2013 srpski proizvođaći biti izloženi konkurenciji evropskih farmera bez adekvatnih subvencija.
Trenutno je profitabilno gajenje kultura sa dobrim geografskim predispozicijama uz adekvatnu agrotehniku.
O stanju u stočarstvu ne bih trošio reči.
Poljoprivrednici (kao i većina ostalih građana) se moraju oslanjati isključivo na svoj preduzetnički duh, znanje, dobre savete...i mnogo rada (nikako ne na državu) i u tom slučaju uspeh je zagarantovan.::novac::

Možda:osmeh: previše "tupim", ali ovo je moje kratko viđenje budućnosti isrpskog poljoprivrednika:cool:
 
Ovaj primer govori sve o situaciji u nasoj poljoprivredi danas! Zamislite samo koliko je godina trebalo da se na tom domacinstvu nadje 9 kvalitetnih krava koje su prodate. Situacija trenutno jeste takva da se unistavaju i gase farme stoke po celoj zemlji, ali sta kad se uslovi promene a to je neminovno?? Lako je bilo prodati tih 9 krava a kako ih kupiti? Jeftini kredit ministra poljoprivrede? Prodaja zemlje? I na kraju gde naci krave?
 
Kad jednom prodaš krave teško se dolazi posle do njih,valjda je to nepisano pravilo,ali ja razumem ljude koji ih prodaju-velika obaveza,večiti sluga,ne možeš nigde da odeš i trebaju ti konjski živci ne bi li dočekao bolja vremena,dok u ratarstvu je sezonski posao i održavanje mehanizacije van sezone ali ipak ima prostora,dok u stočarstvu je svako dan obaveza
 
Da prodaš krave to je sreća, kako li je onima što prodaju svoje organe da bi mogli da prežive.
 
http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_dobrobiti_zivotinja.html

Mislim da je vreme da se ažurira ova tema ali ne da bi se prepucavali nego da vidimo kako bi mogli zajedničkim snagama da utičemo kako bi se ovi zakoni izmenuli shodno našim uslovima i mogućnostima.
Zabranom štalskog držanja krava Kikinda a verujem i mnoga mesta u Srbiji će ostati bez istih jer ispuniti standarde EU je za nas smrtna presuda jer ulazimo za godinu dana u utakmicu sa mnogo moćnijim ekipama,sa 10 igrača manje,što znači da će nam izgleda ostati samo golman.
Izmeštanje štala i svinjaca sasvim sigurno će izazvati još jedan socijalni udarac jer su ulaganja u ovakav vid stočarstva velika i poznavajući mentalitet moje i mlađih generacija ko će se odlučiti da ode u nedođiju i tamo provede svoj život zato što tamo nekim "seljacima" dojučerašnjim koji i dalje idu kod mame i tate po meso ali im odjednom rad sa životinjama počeo smrdeti.
 
Пуно среће и успеха у лепој намери .. и један мали савет ако смем чим оснујете удружење и будете имали предлог измена заређате пар дана по амбасадама у Београду и договорите све .. бесмислено је да губите време с кловновима јер ће они с вашим предлогом да ураде исто ...:ppozdrav:
 
Bilo bi dobro da se uključe i članovi asocijacija ako imaju volje ali je definitivno sigurno da će nas na fin način eliministi i to ćese brzo dešavati-nemamo mnogo vremena.
 
Pa clanovi asocijacija cekaju sta ce prvo da im kazi veliki, pa ce onda da krenu sa zastupanjem interesa malih. :haha:
Neko mi rece pre neki dan da su se Kis i Bugarin opasno zauzeli za subvencije za pravna lica. Sta ti je doslednost, juce prvi na barikadama, a danas hop interesi latifundista
 
Pa valjda postoji neka asocijacija koja nije korumpirana-ako nema onda treba da osnujemo forumsku asocijaciju s tim da se rukovodstvo uvek i u svakom momentu može smeniti
 
Упс .. па није џабе смишљен закон да се сва удружења гг и остало региструју ... ко се довати печата и региструје потпис том ни статут немош ништа :osmeh:
 
Pa valjda postoji neka asocijacija koja nije korumpirana-ako nema onda treba da osnujemo forumsku asocijaciju s tim da se rukovodstvo uvek i u svakom momentu može smeniti
Slazem se. Ali iskustvo je pokazalo da ova uglavnom najglasnija, uvek imaju nekakvog putera.

Pa popovi moraju tako, kad nemaju uredjen status ko u zapadnim zeljama i lepo na budzet. Al zato popovi i nemaju ambasadore po svetu, pa mesto u UN, pa obezbedjenje, ...
 
zdravo ,moji poljoprivrednici,jel gledao neko RTS1 u jutarnjim satima pre jedno dve nedelje,kad je bio u emisiji jutarni program jedan profesor sa poljoprivrednog fakulteta u Beogradu,koji je rekao da ce u kratkom vremenu biti unisteno 250000 malih gazdinstava,nije bas bukvalno tako rekao ali na to je mislio.Bas me cudi sto se ni jedno udruzenje seljaka nije javilo povodom takve izjave,jel ima u ovoj drzavi neko ko gleda i male ili je vazno pomoci samo velikim seljacima,sa ovim merama podsticaj(subvencije i refakcija na naftu)najvise koristi imaju veliki seljaci.Ako mi neko ne veruje onda nek uzme papir i olovku pa nek sracuna.Evo za primer,jedan mali seljak ima 10 Ha zemlje i od drzave dobije recimo 14000 po hektaru sto izadje 140000 a od tih para kad plati pio i zdravstveno oko 90000 ostane mu 50000,a jedan veci seljak koji ima 100 Ha dobije isto tako 14000 po hektaru sto izadje 1400000 i za zdravstveno izdvoji isto 90000,ostane mu 1310000,e sad vidite mali ima korist 50000 a ovaj veci 1310000,pa ko se sad tu pomaze mali ili veliki???Ako neko ne razume sta ocu da kazem,onda nek mi kaze jel u redu da svi placamo istu sumu za pio bez obzira ko ima koliki dobitak od zemlje a kad dodje subvencija ne dobijamo svi istu kolicinu para.
 
Nazad
Vrh