Šta koristiti za razgradnju žetvenih ostataka?

siki7Kako bi onda moglo da se napravi tlo pogodno za zivot glista na nekoj vecoj povrsini . Nisi spomenuo kako se ponasaju glistoni u zemlji tretiranoj hemijom , u suvoj zemlji i oranici ?
na prvo pitanje nikako.na drugo pitanje nikako, posto hemija i gliste su nemoguca misija, na trece pit. u suvoj zemlji nikako, gliste vole vlazno tj. obavezna je vlazna okolina, podloga ili hrana za njih, na oranici nemozes da gajis gliste (u prirodi tu su samo one vrste gliste koje idu i zive na vecim dubinama), na oranicu (na vece povrsine) prskaju se mikroorganizmi, oni humificiraju zetvene ostatke. (to sve sto si me pitao je nazalost prisutno na nasim njivama, koliko ja znam)

Kao odgovor na pitanje ove teme su -mikrobioloska sredstva-koncentrat mikroorganizama-
http://www.youtube.com/watch?v=Z-DZtbFBCow
(ako nadlezni na forumu smatraju, neka "skinu" sa posta), ali ovo je buducnost poljoprivrede....
U Madjarskoj se primenjuje na oko 450.000 ha
Naravno, treba ispostovati kao svaki preparat a narocito kada su u pitanju mikroorganizmi, cuvanje, transport, koriscenje (prskanje), obrada zemljista posle prskanja, tretiranje se vrsi na jesen.
(izvinite, nisam nasao video da bi svi razumeli), ali se na filmu vidi sustina,.....ako treba, prevest cu sta se govori
 
Poslednja izmena:
Tu neka sredstva vjerovatno jako malo utiču . Sigurno utiče kolko su sitno isjeckani i kako izmješani sa zemljom a naročito količina korisnih mikroorganizama.
Ako nalazimo neraspadnute ostatke od prije 2 sezone to je siguran znak da je zemlja mrtva što se tiče nekih mikroorganizama.
Našao sam zanimljivu tvrdnju ,neznam tačno mislim na nekom stranom forumu,da prskanje totalom po žetvenim ostacima odlično utiče na razgradnju ostataka , nemaju objašnjenje zašto al kao sigurno je tako.
Momo citam sve ove postove i ti si nekako blizu istini,ustvari to je sustina samo sto ti nisi znao da je pojasnis,i Deda lala je u pravu samo sto je on svoj post ,zasnovao na tome da covek putem DEDUKCIJE moze doci do odgovora.Naime sustinu si izneo i naravno da je sustina ,razgradnje ostataka,u njihovoj obradi,pre zaoravanja,dakle jednostavno ,ako neki poljoprivrednik xxxx zaore ceo TULAJ ,normalno da nece doci do potpunog razlaganja bar ne ,u vremenskom periodu koji se ocekuje,tu ne pomazu nikakve gliste i nikakve bakterije, U OCEKIVANOM PERIODU.Nisam pristalica nikakvih hemija ,ali recimo preparat o kojem HANZA govori moze pomoci u dobroj meri pri razgradjivanju ostataka.ili BACTOFIL,sve ostalo je suvisno i nepotrebno a cak i ovo prvo mogucno,iskljuceno ako uzmemo u obzir pravilnu i dobru obradu ostataka,Sto se tice totala, kako si naveo, a ja bih rekao herbicida koji ima nosac, kao aktivnu materiju GLIFOSAT,u tice naravno na brzu razgradnju ,ZASTO .....Zato sto glifosat ,kao posledicu svog delovanja ,na biljke a to je da unisti sve HLOROPLASTE ,u biljci koji direktno uticu na fotosintezu,kroz hlorofil,samim tim dolazi do brzeg,izumiranja svih MITOHONDRIJA,u biljci i naravno biljka se PRINUDNO osusila ,i kao takva je vec u startu podloznija razgradnji,da li je to dobro ,i sta ostane u takvim ostacima o to me sledeci put
 
Uniker,mikrobiološko đubrivo iz pera dr.Đorđević skupina bakterija koje sadrže enzim za razgradnju celuloze i org.materiju bogatu azotom u amonijačnom obliku koji sprečava azotnu depresiju. Odlično sredstvo 5l/ha.
 
Gospodjo ili gospodjice Sanja 69 , mene interesuje koji je to soj bakterija u UNIKER-u , i da li njih ima u zemljištu ?

p.s. Niste se predstavili u temi predvidjenoj za to.
 
Izvini,tek sam se registrirala i nisam videla gde treba da se predstavim nije namerno, obecavam da cu ovo cim prije ispraviti.ovo sad pisem sa tableta pa mi je skuceno ali kad sednem za komp sve cu da ispravim.pozz
 
Razmisljam da probam uniker ili biofor aktiv(sta bude jeftinije) na jednoj njivi s kukuruzom, ostavicu kontrolu za uporedjivanje.
 
Već neko vreme razmišljam o tim preparatima za tretiranje semena. Naime, kada posejemo seme ono prima vodu i bubri, ako je vlaga rasporedjena ravnomerno na dubini setve sve će da klija i niče u isto vreme dakle na oko će da bude jako lepo, ukoliko je suvlje neki će da nikne pre , neki posle. Ono što sam hteo reći je sl. mi isprskamo (seme) sa nekim preparatom razblaženim u vodi , to seme je već započelo proces primanja vode takoreći nicanja, kada ga spustimo u zemljište, dovoljno je samo mala količina vode da nastavi započeti proces. Naravno da su i auksini (hormoni) dobra stvar, i da će dovesti do nekog ubrzanja, ali, za to ubrzanje je potrebno da auksini dodju u dodir sa klicom. Koja je to količina koja može doći u dodir sa klicom ? -izuzetno mala, tako da o nekom velikom ubrzanju mislim da ne možemo da pričamo. Veoma sam skeptičan po pitanju efekta koji postižemo, ne ekonomskog, nego agronomskog. Izuzev tretiranja SOJE , sojem bakterija Bradirhizobium japonicum, kojeg u našem zemljištu ima malo ili ih nema.

p.s. Mislim da bi ogled trebao da se postavi da se jedan deo tretira sa čistom vodom, drugi sa unikerom ili nekim drugim preparatom a treći deo da ostane kontrola -ne tretiran.
 
Nisam se dovoljno izrazio, mislio sam na tretiranje prskalicom, zajedno sa herbicidima, u fazi 4-8 listu kukuruza.

Ne bih da tretiram seme, zato sto sam narucio seme koje je vec tretirano insekticidima, pa da ne napravim neki cirkus, da se insekticid skine prilikom mesanja i slicno. Inace od ovih preparata me zanima samo bolje ukorenjavanje, jer je bilo problema sa zlaticom i kad je dobar plodored, a i mi smo izrazito vetrovito podrucje
 
p.s. Mislim da bi ogled trebao da se postavi da se jedan deo tretira sa čistom vodom, drugi sa unikerom ili nekim drugim preparatom a treći deo da ostane kontrola -ne tretiran.
Уместо Уникера си вероватно мислио Славол С.
Свиђа ми се ова идеја са водом, само да видимо дал ће да прође код сејалице трик.
Пошто ћу пробати Славол С, и нормално, додаћу и ову комбинацију са водом, да пробам да га преварим са пласебом. :osmeh:
 
Иде она једна мала бочица од 0,25. Кошта како се договориш, али отприлике 400-500 динара. Можда може и јефтиније.
 
Mikroorganizmi (mio), zemljišni, su u zemljištu i njihov broj zavisi od toga kako postupate sa zemljištem. Mislim da sam to već pisao na ovom forumu. Aktivnost mikroorganizama se vidi i kada se otvaraju poluprofili ili se vade profili koji su mogli da se vide na Oglednom polju Instituta Tamiš u junu 2012. Tada se lepo videlo da je oranje do 1m dubine MRTVO po pitanju aktivnosti mio. Ostali sistemi pokazuju da su "živahni". OK, ako već orete intenzivno i imate više priprema, palite žetvene ostatke onda su za Vas "bogojavljenske vodice", koje sadrže mio i vraćaju u zemljište, još uvek nedovoljan broj mio. Pa šta Vi onda posle uradite da se taj broj poveća? Pa kupite ponovo novo pakovanje i ponovite sve korake i operacije. Dobro, neka. E, sada dolazimo na to koliko kupujete ovih preparata i da li ste upoznati sa njihovim sadržajem? Mislim, da li su tu mio koji žive u simbiozi sa ostalim mio ili su neki od njih predatori. Ako već razgrađuju žetvene ostatke ne bi trebalo da usled njihovog iznošenja napadaju i pustoše Organsku Materiju Zemljišta! To treba proveriti. I, naravno, da bi došlo do razlaganja žetvenih ostataka 90% istih treba da je dužine do 90mm. Čuo sam za neke "kondicionere" u Mađarskoj od čoveka koji to tamo prodaje, obećao je da će se javiti, doneti na probu da se vidi šta to radi. Možda je to isto što je rekao i Telnet. Jenostavno: svojom aktivnošću, operacijama na parceli i postupkom sa žetvenim ostacima, omogućite normalan rad sistema. Da li svi imate farme pa ne stižete da se bavite zemljištem? Tek tada biste shvatili i prihvatili osnove konzervacijskihh sistema obrade odnosno konzervacijske poljoprivrede.
Pozdrav od Gariše.
P.S. nemojte odmah da počnete sa "velike mašine", "veliki traktori", "nemamo..." - pogledaj na internetu postoje i male opreme koje rade isto, kupuju se 1 do 2 (3) baterije, prave ramovi itd. Niste išli nikada dublje od dubine oranja a do dubine oranja niste znali da posmatrate zemljište. E, to je ključ, da Vam se objasni da naučite i da prenosite dalje stečeno znanje. Tu je snaga, Vas - paora. Onda počinjemo bolje da komuniciramo. Odličan medijum za razgovor je Dragan18, on je sveži studos! Veliki pozdrav za njega, samo ne razumem zašto njegovom mentoru treba SOM na 2 m dubine!?
 
Ne znam ni ja zašto do 2 metra, sasvim dovoljno bi bilo na metar , a najviše bi trebao podatak u oraničnom sloju, zato što imamo najviše uticaja na njega... no dobro... pričaćemo o tome. Pozdrav Gari!
 
Posle zetve cu prskati slamu sa UAN-om u dozi od 100 l/h radi boljeg razlaganja zetvenih ostataka.Bas da probam tu kombinaciju.
 
Posto sam u kasnjenju sa ugarenjem strnjika,danas sam kupio neko sredstvo koja se zove Uniker,ide 5 lit po hektaru,cim dozvole vremenske prilike odmah krecem sa prskanjem pa odmah oranje.Jel ima neko iskustva sa ovim preparatom?
 
Imam neke nedoumice oko žetvenih ostataka.
Konkretno - kukuruzovina iza berača.
Nije meni nikakav problem da je zaorem jer sam je već na ciljanoj parceli jednom zaorao uspešno.
Brine me naredni usev a to je ječam.
Bojim se da bacim samo 3x15 po kj jer mi se čini da će to biti malo što se tiče razgradnje kukuruzovine a ako dodam tu i uree onda se bojim da će ječam prebujati i poleći. Šta činiti?
 
Nazad
Vrh