Predsetvena priprema zemlje

Mi smo danas peglali punom parom,ali imali i defekta,Ne nekih velikih ali bilo je.Prvo jutros ispalo staklo na vratima traktora(kaze radnik samo ispalo,mada mu ja ne verujem),posle toga kad se vracao kuci sa setvospremiranja probusila se prednja guma na traktoru i na kraju kao slag na tortu par prohoda pre kraja meni pukne plasticni zubcanik na sejalici u donjem kucistu.
Inace danas uzeo od drugara ovaj setvospremac da probam kako radi,nije los ali trebaju rotori da se spuste da bolje rade,i zice koje fale da se ubace nove.

Danas sam na.ebao ko crnac na jednoj parceli od 26 Ha. Oranje je bilo prilicno lose pa je traktor skakao ko magarac. Nisam mogao da vozim brze od 7 - 7.3 km/h. A sto je najgore uglavnom su nam sva oranja slicnog kalibra.

Guten Tag Cici...sa jednim traktorom sam radio sa setvospremacem,i uz sve duple tockove,bilo je dosta truckanja...a drugim nesto sam tanjirao ovih dana,ala to tek ljulja-bice lomljenja S-ova...

Mnogo dangubite na uvratine, meni pre nego sto prednji toskovi izadju na uvratine spremac je vec u vazduh i takodje se spusta u hodu, na kraju 2x popreko i teraj sledeca :cool:
Sa 1221 1brza 60kj sa rezervoarom i kuc...

Blago vama kod mene jos blato, kanali koji su prokopani za odvodnjavanje pre 40 godina sad se napunili od kise, do nekih delova atara nemoguce je stici.
Juce sam gledao zemlju gde je najlaksa za obradu, odozgo se prasi (sto bi reko jedan kolega sa foruma), a odozdo blato tako da i danas nema nista od pripreme, jedino ako ne bude kise pa od utorka da krenemo.

A kod mene bi možda godila i kiša. Danas sam uradio drugi prohod setvospremačem, i jako malo ostaje crnog iza njega. Prethodni period je kod nas bio bez kiše, a vetrina je danima duvala k'o luda...

I kod mene nebi bilo lose da padne malo kisice, danas sam spremao za setvu i gornji sloj je presuv,prasina ide ne vidi se prikljucna masina, na setvenom sloju jako malo vlage, vetar sve isusio, po prognozi kise nema ni na vidiku, dal vredi uopste posejati u suvo, ili cekati kisu!

Išao danas u ispomoć rođak vole da seje u veliku nedelju jer kaže da onda sve rodi veliko:osmeh: Evo čime se radilo danas
img0110.jpg
img0113.jpg

img0111.jpg
img0114.jpg

i sejalo se
img0107.jpg
img0103.jpg

I kod mene nebi bilo lose da padne malo kisice, danas sam spremao za setvu i gornji sloj je presuv,prasina ide ne vidi se prikljucna masina, na setvenom sloju jako malo vlage, vetar sve isusio, po prognozi kise nema ni na vidiku, dal vredi uopste posejati u suvo, ili cekati kisu!
E kad bi mogli da je prenesete od nas:haha:. Kod nas u polju blato, reka za 7 dana 2X izlila iz korita, u neke njive od letos ne moze da se udje.

Kod nas se u ravnici Milane praktikuju dve pripreme,prva da bi se zatvorile brazde i sacuvala vlaga i kada se baca vestak da neskaces po dzombama i druga pred setvu da bi se taj vestak zatrpao.:ppozdrav:

U Subotici konkretno nije bilo kise skoro mesec dana,a zemljista su u vecoj ili manjoj meri peskovita + duva vetar non-stop,pa me bas interesuje na koji je tu nacin bilo moguce sacuvati vlagu...

nekako mi se sve cini da treba posle oranja zimskog da da prodju par dana i drljacom preci jednom i pre setve jednom i to je dobro.
bio sam protiv toga ali ipak upravu ste koji tako rade.tako cu ja .

Nazad
Vrh