Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Vi ste u EU,zar od vas nije skuplje?Evo ja vam prodam u bogatoj Podravini koliko hoćete po toj cijeni i kupca častim janjetinom ili sos prasići.
To sam i ja mislio,ali skoro sam bio u HR i zacudio sam se ceni zemlje od 4000-5000e/kj.Vi ste u EU,zar od vas nije skuplje?
Vi ste u EU,zar od vas nije skuplje?
To sam i ja mislio,ali skoro sam bio u HR i zacudio sam se ceni zemlje od 4000-5000e/kj.
To sam i ja mislio,ali skoro sam bio u HR i zacudio sam se ceni zemlje od 4000-5000e/kj.
Kod nas što više ljudi bude ostajalo bez posla u firmama cena zemlje će rasti. Nemaju drugi posao osim da se bave poljoprivredom. To svi znaju da rade. Da nam je industrija razvijena svi bi bežali od zemlje kao od usrane motke.
Ја сам један од тих, ал' све што сам зарадио од пољопривреде то је било од препродаје земље а тамо где сам се упустио у производњу (воћарство и ратарство) ту сам пуко ко звечка. Онај ко гледа са стране и чини му се да је лако, грдно се зајебо. Кад год уђем у њиву псујем оне што кажу да им је скупа пијаца. А да не причам о калкулацији. Диго сам руке од рачунања јер ми одмах скочи притисак.Kod nas što više ljudi bude ostajalo bez posla u firmama cena zemlje će rasti. Nemaju drugi posao osim da se bave poljoprivredom. To svi znaju da rade.
Ја сам један од тих, ал' све што сам зарадио од пољопривреде то је било од препродаје земље а тамо где сам се упустио у производњу (воћарство и ратарство) ту сам пуко ко звечка. Онај ко гледа са стране и чини му се да је лако грдно се зајебо. Кад год уђем у њиву псујем оне што кажу да им је скупа пијаца. А да не причам о калкулацији. Диго сам руке од рачунања јер ми одмах скочи притисак.
Već sam jednom pojasnio kod mene ravna, kvalitetna oranica I klasa 1 jutro ili ral je 1.600 čhv i košta euro po hvatu znači 1.600 eura. A jutro ili ral je ista površina.
Niko nije dovodio u pitanje kvalitet i klase zemljista,samo cenu sam prokomentarisao,koja me je zacudila jer je jeftinija od nase zemlje ovde za oko 50%,a isto je sve skoro prva klasa.
Cinjenica je da su kod nas cene preduvane,a te cene koje sam ja naveo su prihvatljive svakom poljoprivredniku,da mogu u dogledno vreme da se otplate,ako Bog da.
Eh Branko,da baba ima visuljak,bila bi deda...
Cena zemlje nije samo odraz stanja u poljoprivredi. Na primer, pre samo 4-5 godina kamate u bankama su bile i do 7% a sada su valjda oko 2,5-4% na oročenu štednju u evrima. Drugim rečima, ko kupi za 100.000 EUR zemlju dobija 3.600 EUR arende odnosno 3,6% (tako je bar kod nas u Bečeju) a onaj ko stavi te pare u banku dobiće manje ili u najboljem slučaju ako se dobro pogodi oko 4% i platiće porez na to pa će na kraju dobiti isto kao od zemlje. Samo je zemlja mnogo bolja, bankama baš i ne veruje svako, može država da se seti dodatno da skine malo para sa svih računa i sa kamata, kao što je bio slučaj na Kipru.
Kada bi u Srbiji bilo drugih mogućnosti i šansi gde da se pare ulože onda bi i cena zemlje pala. Na primer, sada više niko na berzu ne ulaže a pre 5 godina još je bilo živo tržište akcijama.