Žilogriz, potkornjak, crvi u stablu

Cossus cossus је врста лептира ако је вјеровати Зуки са ове странице
http://www.kurir-info.rs/panika-crveni-crv-razara-vocanjke-u-okolini-blaca-clanak-912573.


Мени се чини да сам виђао ове ружне лептире, страна 21 врботочац.
http://sjemenarna.com/download/GreenGarden72_PRESS.pdf

Da ovo je Cossus cossus(cossus ligniperda) vrbotocac. I da spada u klasu Leptira(lepidoptera) fam cosside....
 
И ја сам налазио бијеле црве кад копам, али ове што Октопод показује нисам.

- - - - - - - - - -

Мислим да су ови што сам ја налазио гундељи.
 
ja koliko se sećam nešto, ovi beli crvi sa nožicama su buduće bube tvrdokrilci, a većinom su korisni...ima ih toliko da koju god rupu sam kopao našao bih jednog, znači na kvadratni metar ih ima po dva recimo :) jel zna neko dal su opasni pa da razmišljam o zaoravanju zemljišnog insekticida, da napomenem da ih ima u sred prazne njive, znači nije uz stabla...mislim da malo paranojišem, al ajde da pitam
 
Nešto sam radio,i čeprkao u voćnjaku ašovom, i nađem 4-5 crva tih belih oko 2-3cm dužine.
Neda mi đavo mira...ja ih strpam u poveću teglu, nasuo zemlje, malo biljnih ostataka,lepo ih ušuškam, navijem poklopac, ekserom probušim par rupica i ostavim u podrum!
I naravno... ja totalno zaboravio na to, al kad sam se setio, i otišao pogledati šta je u tegli...prošlo je skoro godinu dana, al možda i više,,, i nađem jednu preminulu rutavu bubu.
Verovatno ove ostale nisu mogle da se presvuku, jer im nisam dao idealne uslove.
Al sam rešio nedoumicu, i znam kad sretnem tog crva...znam šta še biti od nje!

Tako da ako sretnete neko čudo od larve u zemlji, vredi probati experiment u tegli, jest da mu nemožeš stvoriti idealne uslove kao u prirodi, ali vredi pokušati!
 
Za te napasti sto su u zemlji oko korenja drveca,zilogriz i sta ti vec znam koje sve akule ima,cuo sam(od zastitara) da moze da se koristi Nurell d,sipase u prskalicu i onda se bode u zemlju sa pistoljem za prskanje na par mesta(ovako sam zalivao mlade sadnice da nebi zagrtao bilo lakse i delotvorno je:osmeh:), a moze i da se pusti kroz sistem kap po kap(ja ga nemam).Ako je neko ovo probao ili cuo voleo bi da cujem da li je ovo delotvorno.NURELL D kosta 1500 din za 500-600 litara vode.Video sam na netu da se ovaj insekticid koristi za prskanje po listu ali ovako u zemlji nisam:sta:.
 
Poslednja izmena:
Ima raznih nekih zemljišnih insekticida, dobra je ideja to da se rastvore u vodi pa da se zaliva, problem je što se oni inače spiraju posle 2, 3 meseca pa to mora često da se radi, ne znam ima li loših posledica...
 
Vrlo iscrpan odgovor o ovom insektu,mada su zabranili zemljišne insekticide,pa je teško ih naći u prodaji,

- - - - - - - - - -

Pominješ kreozan i furadan,a imaš li pojma koliko su ti preparati otrovni,majstore',pa nam je sada kriv djavo što nas ovoliko bolesti ubiše!!!!!
 
Vrlo iscrpan odgovor o ovom insektu,mada su zabranili zemljišne insekticide,pa je teško ih naći u prodaji,

- - - - - - - - - -

Pominješ kreozan i furadan,a imaš li pojma koliko su ti preparati otrovni,majstore',pa nam je sada kriv djavo što nas ovoliko bolesti ubiše!!!!!

otkada su zabranili zemljišne insekticide
 
Ja sam danas orezao orah na 120-130cm, pa sta bude... Sve dvogodisnje sadnice izgledaju odlicno, a na jednogodisnjim po vrhovima ima promrzlina. Tacno bih se zeznuo da sam posadio sve jednogodisnje! Jednostavno nisu bile spremne za zimu i cak ovako slaba zima ih je ostetila.


Na jednoj dvogodisnjoj sadnici od 360 kom sam nasao crva, pa sam se malo zabrinuo. Sve ostale su detaljnio pregledane i nema rupa vise nigde.
Usao je kroz pupoljak pri vrhu sadnice i vec stigao do pola.
Nisam bas strucnjak za njih, pa me interesuje kada oni ulaze u stablo i sta mogu sada uraditi po pitanju preventive?
Odradio sam plavo ulje pre dva meseca i ponovio bih sada opet.
Ima li neki preparat bas za crva i da li je jos neko imao problema sa njim od vas?
 
Imao ih ja i neki Pancevac i objavljivao sam slike ali ih je moderator ubacio u neki podforum vezan za zilogriz mada meni licno ne deluje da mu je tamo mesto ..
Neki momak na hrvatskom pandanu naseg foruma je pronasao nesto na netu vezano za njega ali nisam dugo sarao tamo ..
Ima hemijskih sredstava ali je najbolja tanja zica * ja elektricar sam koristio bakarnu*pa ako imas srece da ga nabodes k*o za rostilj..
Ja jutros prskao plavim uljem..malo rano ali 3 nedelje nisam kuci pa da ne okasnim a i pupoljci mi nesto sumnjivi ..
Pozdrav !!
 
Poslednja izmena:
Nije zilogriz sigurno, jer je rupa bila pri vrhu sadnice i stigao je do pola. Seckao sam stablo na svaki santimetar i naravno i njega presekao na pola... Nisam ga slikao, jer nije ni bilo sta za slikanje. Bele je boje i prilicno debeo, oko 5mm Ispod crva stablo je zdravo i srz je ne pojedena. Mislim da je u stabljiku usao jos jesenas ili letos. Vegetacija jos nije krenula, a on je bio aktivan i sit. Mislim da bi do proleca stigao do korena. S obzirom da je samo jedna sadnica u pitanju, mislim da je napravljen propust jos u rasadniku, ali videcemo.
Pozdrav Panto
 
Mene zanima sledeće, imao sam kaleme trešnje i neke mlade trešnje koje sam tokom leta prekratio da se razgranaju, u te mlade grane kao i mlade grane na kalemovima se pri vrhu ubadala osica ili nešto slično, kao ona srčikarica kod breskve. Ja sam te delove isecao a u nekim sam nalazio sitnog crva, da li je on od te osice i dokle bi on išao i koliko štete naneo?

Po toj logici zelena rezidba je opasna ako se radi prekraćivanje radi razgranjavanja jer dobijemo mlade grane u vreme kad haraju ose, one ubace jajce koje postane crv i ode celo stablo...grešim li?
 
Ne daj Boze da si u pravu! Kod mene je rupa od crva bas na mestu gde je bio pupoljak. Ti insekti verovatno traze najosetljivije mesto za polaganje jajeta. To je zelena odsecena grana ili pupoljak, jer je to najzeljastiji deo biljke. Ova moja sadnica, prst debela, je izgledala sasvim ok i dobro je napredovala, a u njoj crvcina od ko zna kad... Cak je i vrh iznad rupe izgledao zdravo, sasvim slucajno sam primetio. Strasno!!!
 
Uh ne dao bog, ne verujem da je moljac, kačio sam u temi žilogriza slike crva žilogriza, prilično velik crv. Moljca nisam u životu video, a koliki je morao bih ga primetiti dok osice jesam viđao kako šetaju po krajevima mladih grana..

Ovaj je simptom, vide se i rupice kao crne tačkice ispod uvelog dela, na trešnji malo drugačije izgleda ali sličan đavo, onda kad otkinem i otvorim zdrav deo ponekad nađem i crva, ne znam taj crv koliko dugo se zadržava i koliko duboko se ubušuje:

wsmt5i.jpg
 
Marko,
svaka cast..Izgleda da si provalio u cemu je rec jer je ovo crv kojeg sam ulovio prosle godine..Kratkim guglanjem sam pronasao samo tekstove na Engleskom.Ima li neko nesto o ovom insektu na cirilici . .
 
Može biti, ali nemam sliku. Baš sam konj sto nisam lepo zasekao stablo, da mogu da ga slikam.
Valjda sam bio u šoku ::samo bes:: Pitao sam prodavca sadnica i on je u fazonu da je to normalna stvar i da ne brinem... kao dešava se da ponešto promakne. Danas sam odradio plavo ulje i ponovo pregledao sadnice, nema ništa. Nisam rekao da je rupa na stablu velika, prečnika 3-4mm i da je potpuno crna. Deluje da je od prošle godine, a samo mali deo oko rupe je nekrozan i taman.

Evo ovde se pominje u maslinama, na strani 31 : http://www.zagreboliveinstitute.hr/... Izlaganje 31 1 2013 Tehnološke smjernice.pdf

Hrvati ga zovu "Granotoč", evo bas sve o pomenutom insektu... http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/zastita-vocnjaka/zastita-jabuke/stenici-jabuke/granotoc
 
Poslednja izmena od urednika:
Evo kako izgleda crv koga sam ulovio..Definitivno je ono sto je marko rekao..
 
Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh