Radim ja svasta mojom kominom(anaerobno zatvaram burad,stavljam vrenjace,enzime,kiseline zbog Ph vrjednosti Može li malo detaljnije o namještanju PH vrijednosti.
1. Instrument koji koristiš i gdje se može nabaviti?
2. Čim namještaš ph, koja kiselina, omjeri i dr....
Kao i koje enzime koristiš, par riječi o tome.
Kupio sam sebi par knjiga o proizvodnje rakije
Literature nikad nije na odmet, šta dobro možeš preporučiti.
-----------
Pošto nisam dobio odgovor na pitanje vjerovatno jer sam upao u žustru raspravu, pa je pitanje samo prošlo neprimjećeno.
Da li bi neko mogao raći više detalja o ovome, odnosno o nemještanju ph vrijednosti koma. Ovo
geber vjerovatno zna.
Takođe još jedna stvar me intresuje koji je optimalna vrijednost šećera za šljivu (npr kao za grožđe). Takođe u kišnim godinama kada šljiva nema dovoljno šćera dal se može nadomjestiti šećer prirodnim pčelnjim medom.
A to kakva se sve peče rakija, da te bog dragi sačuva.
Ljudji, bitno je da se rakija pece, to je nasa tradicija! Sam cin pecenja rakije je domacinski cin, kakva rakija takav domacin.
A to je činjenica kakav domaćin takva rakija.
Evo napisaću kako se kod mene sprema rakija bar njih 98% radi tako, čast ostalima.
Šljive se samo istresu u kacu, rijetko ko malo pognječi i eventualno poklopi da mačak ne upadne. Mušica na sve strane, a o ostalom da ne pričam.
O kvascima niko nikad nije ni čuo, a kad spomeneš bolje da nisi.
Peče se nakon 1-2 mjeseca kako ko stigne kad se kom upla pretvori u sirće. Košpe idu u kazan.
Malo ko radi i drugu destilaciju. Uglavnom se peče samo meka rakija, a i ako radi drugu destilaciju svodi je odmah na željenu jačinu i to zovu prepečenicom. Kakva destilovana šta je to?
Odvajanje prvenca kad spomeneš, kažu da im uzimaš najbolju rakiju. Eventualno po neko odvoji.
I na kraju se hvale kako imaju 100% prirodnu rakiju, jer misle što nisu dodavali šećer da je to to. Od 100 kg šljiva dobuju negdje 7-8 litara rakije oko 18-19 gradi. Kad je primirišiš znaš sve o njoj ne trebaš je ni probavati. Kad im ja dam svoju, kažu da to nije rakija kakva se njima sviđa jer se ne osjeti na košpu i kiselost i tu se sva priča završava.
Tako da to se ne treba ubjeđivati šta i kako. Koga interesuje naćiće načina da sazna.
Ajd živo
.