Kazan za pečenje rakije

pozdrav svima!treba mi jedna informacija:kako spreciti zagorevanje prilikom pecenja dunjevace?cuo sam da postoji neko sredstvo pa ako neko nesto zna...

Najbolje je sto kaze clan panonac malo razblaziti vodom prilikom pecenja,bolje jedan kazan vise nego da ti zagori

ne radim to ja,zvao me jedan drugar,pitam u njegovo ime,cuo da ima neka hemija(verovatno je na to mislio),pa pita sta je to i gde ima,ja sam inace daleko od pecenja rakije...

Kod mne u kraju kljuk sipju u dzak od kafe a ne plasticni tako da sva gustina ostane u dzaku atecnostu kazanu i samo lozi

Evo ga kazan od strica za pecenje rakije
2ni8x1h.jpg
na njega pecem u selu od nekoliko sljiva koih imam sto mladih sto starih i to imam mozda u vrh glave 15ak kazana ,e sad posto cu saditi novi vocnjak u drugom selu i imace bogami podosta ako to pocne da rodjeva i kad pocne pa me interesuje kakiv su suboticki kazani,ovako izgledaju lepo na oko,jer ga ima neko i kakva su mu iskustva sa njim?

Imam pitanje za iskusne ljude u pecenju rakije. Ove godine prvi put pecem rakiju. Nisam nikada pekao, ali imacu pomocnike koji , navodno znaju, dobro verovatno znaju. Ali bih i ja voleo da imam znanje koje moze u necemu pomoci. Rakiju pecem od dzenarike ruske zute, krupne. Dali neko ima iskustvo u tome, dali i ona hoce da zagore, dali je neophodan mesac, koliko dobijem prepeka od jednog kazana 100l.
Eto za sada toliko , pozdrav svima i unapred hvala......

ako ne paziš i dobro lozis sve osim prepeka moze da zagori :)
imas li onu resetku u tom kazanu?u mom kraju peku rakiju od te dzanarike bez mesaca na klasičnom kazanu samo obavezno i ta resetka i dodavati vode prvo ako je dosta gusto i ako je materija raspadnuta,kao dzem.bolje dodavati vode i ispeći jedan dva kazana više nego da ribaš i da baciš rakiju jer se oseća na zagorelo.
ta ruska kod nas i ne daje nesto posebno rakije ako se ne doda šećera.ukus ima odličan rekao bih da podseća na kajsiju recimo ako se lepo ispece ali količinu slabo daje

Kod nas ako kazan nema mješač, ili onu bakarnu rešetnu da gustina ne može da dođe do dna stavljaju "vijenac" od vijehe, e sad ne znam kako se to kod vas kaže.
Vijeha je ono zimzeleno rastinje što raste po brdu uza zidove, pruža se i po 1-2m a ima kao sitne iglice, mislim da je još zovu i koštrika ali nisam siguran. Ona ne daje nikakvog mirisa ni ukusa i kod ljudi koji imaju stare kazane vidio sam milion puta da to stavljaju. Opletu gusto (sa rukavicama jer bode kao đavo) vijenac i utegne ga kanapom i to ide na dno kazana, prilikom pražnjenja izvadi se opere i stavlja se po više puta ista.
Ja to ne radim jer kazan ima mješač, ali eto možda nekom zatreba.

ako ne paziš i dobro lozis sve osim prepeka moze da zagori :)
imas li onu resetku u tom kazanu?u mom kraju peku rakiju od te dzanarike bez mesaca na klasičnom kazanu samo obavezno i ta resetka i dodavati vode prvo ako je dosta gusto i ako je materija raspadnuta,kao dzem.bolje dodavati vode i ispeći jedan dva kazana više nego da ribaš i da baciš rakiju jer se oseća na zagorelo.
ta ruska kod nas i ne daje nesto posebno rakije ako se ne doda šećera.ukus ima odličan rekao bih da podseća na kajsiju recimo ako se lepo ispece ali količinu slabo daje

Da hvala ti na lepom objasnjenju, ali nisi mi bas sve rekao, ako znas. interesuje me naprimer ako sve preduzmem kako treba koliko moze da bude od jednog kazana 100kg.
Dali moze 8 litara, ili 6 litara prepeke, manje vise?

nisam nikada lično pekao tu rusku jer je nemam preneo sam samo utiske sa degustacije.e sad koliko tačno može da se izvuče prepeka to zavisi od godine do godine,količine šećera(mislim onog u voću)količine vode kao i jačine na koju ostavljaš prepek(neko voli 20 a neko ostavlja i 25 gradi).ali ja mislim da je to minimum 6-8 nemoze niko precizno da ti kaze.mozda neki tehnolog ako mu izmeriš jačinu komine.

ja sam od oko 1500 kg stenleja napekao 17 kazana džibre,kazan je 120 litara pa ti vidi koliko sam vode morao da dodajem da ne bi zagorelo i uvek sam bio na granici zagorevanja.prošla godina je bila sušna pa sam vodu dodavao i u kace a i u kazan kod pečenja.ali je zato bilo i dobrog šećera pa sam na kraju dobio 170 litara "ljute" na 21 grad računam da će spasti na 20 dok odleži malo

nisam nikada lično pekao tu rusku jer je nemam preneo sam samo utiske sa degustacije.e sad koliko tačno može da se izvuče prepeka to zavisi od godine do godine,količine šećera(mislim onog u voću)količine vode kao i jačine na koju ostavljaš prepek(neko voli 20 a neko ostavlja i 25 gradi).ali ja mislim da je to minimum 6-8 nemoze niko precizno da ti kaze.mozda neki tehnolog ako mu izmeriš jačinu komine.

ja sam od oko 1500 kg stenleja napekao 17 kazana džibre,kazan je 120 litara pa ti vidi koliko sam vode morao da dodajem da ne bi zagorelo i uvek sam bio na granici zagorevanja.prošla godina je bila sušna pa sam vodu dodavao i u kace a i u kazan kod pečenja.ali je zato bilo i dobrog šećera pa sam na kraju dobio 170 litara "ljute" na 21 grad računam da će spasti na 20 dok odleži malo

Aaaa ok sve sam razumeo, imao sam jos jedan razgovor juce slican ovom tvom odgovoru.
Hvala ti jos jednom sada sam razumeo dosta stvari. Pozdrav

Ja prije mjesec dana dunju pekao s kazanom bez onog miješanja :9 i neću nikada više. Maksimalno razblažio kom i opet mi zagorio svaki kazan i sa blagom vatrom. Ali sve sam svakako i namjeravao prepeći tako da nije pokvarilo rakiju ali od sad ništa bez miješanja.

Tako je Ilija, najsigurnije je sa mesanjem. Zanima me koliko si ispekao rakije. Prijateljski savet, nemoj da se tesis da rakija nema manu. Svaki, degustator ce osetiti tu manu rakije, koju je prouzrokovalo zagorevanje koma. Nema sanse da se ne oseti!

I meni su stari pričali da se sve ostalo leči samo zagorela džibra ne.šta god radio oseća se.ili tebi to nije dobro zagorelo.
ako se samo negde negde uhvatilo tanko po neka tačkica i lako si ga oprao krpom samo to nije ništa.a ako si strugao špahlom e to se ne leči
jesi li imao rešetku onu bakarnu?

Nazad
Vrh