Sistemi za navodnjavanje

relatv

Moguce da je tako no meni u praksi kaze ovako - kod pumpe imam oko 2,7 bara sa slicnom pumpom a kada dodje do razvoda posle 70m duzine i 8-9m visine kroz 1" okiten imam 0.8 bara +- 0.1 bar i sa zatvorenim i malo manje sa otvorenim ventilima od krakova na razvodu. Znaci da mi pritisak pada za 1.8 bara .

Ahaa, ja sam mislio da je cev od 100 m na ravnom... A koliki ti je protok u toj cevi od 1" (32 mm spoljni precnik) ?

relatv

Moguce da je tako no meni u praksi kaze ovako - kod pumpe imam oko 2,7 bara sa slicnom pumpom a kada dodje do razvoda posle 70m duzine i 8-9m visine kroz 1" okiten imam 0.8 bara +- 0.1 bar i sa zatvorenim i malo manje sa otvorenim ventilima od krakova na razvodu. Znaci da mi pritisak pada za 1.8 bara .

Mislim da je to ok jer ti svakih 8.91m visine uzima jedan bar i na 70m još 0.7 bara to ti je to.

Kao sto kaze nikola na 70m duzine manje od jedan bar i toliko gubi na visinskoj razlici , sto dolazi do toga da na 100m gubi bar i toliko na ~10m visinske razlike . Kod bunara imam oko 150-200l/min kako kad bez reducira ( kroz 2" crevo ) a gore nisam merio ali kako tako tera 800m aquagreen creva . Kad kazem kako tako mislim da su redovi 145m i ipak je to prevelika duzina za to tanko crevo da bi imalo isto kapljanje na pocetku i na kraju aqua creva . Razvod mi je popreko na jednoj strani , verovatno bi bilo bolje da je na sredini no to trazi ulaganje za koje mi trenutno ne "daju komsije" .

I meni se čini iz prakse da po dužini uopšte ne gubi toliko pritiska , 1 bar na 100m nevjerujem .
Konkretno upravo ovih dana radim baš kod kuće sa manjom dubinskom el pumpom protoka oka 200l/min 0.75kw na dužini 300 do 400 m vatrogasnih crijeva fi 50 na kraju na topu neprimjećujem da je nešto palo pritiska.

I meni se čini iz prakse da po dužini uopšte ne gubi toliko pritiska , 1 bar na 100m nevjerujem .
Konkretno upravo ovih dana radim baš kod kuće sa manjom dubinskom el pumpom protoka oka 200l/min 0.75kw na dužini 300 do 400 m vatrogasnih crijeva fi 50 na kraju na topu neprimjećujem da je nešto palo pritiska.

Ako je sve na ravnom mozes maksimalno da gubis oko 3 bar-a na 400 m i to je cini mi se mnogo.

Godinama smo povrće zalivali cevima fi75 i prskalicama raznim većinom rinka i pumpama od tomosa preko žaleca do bajera.Imamo 60 cevi i ravne njive.Probleme smo uvek imali sa količinom vode (bunar 3" sito 6m dubina 20m) a ne sa pritiskom.Doduše bajerova pumpa je 800l 16bara ali i sa žalecom na 4bara na 300m pad je mnogo manj od 1bara.

pitanje . mozeli tomos mali 300l min vode da zadovolji neki top, a duzina creva nebih bila duza od 100-120m, dubina vode 5-6m,

ako vodu treba da vuče sa dubine od 5-6m i gura po ravnom 120m jako mali top bi terala.Tu bi glavna dizna topa morala biti manja od 12mm ili probati sa 12mm.Ukoliko je pumpa blizu vode a usisno crevo dužine 5-6m mogla bi da tera taman top sa 14mm glavnom diznom.To bi bio njen maksimum.

ako vodu treba da vuče sa dubine od 5-6m i gura po ravnom 120m jako mali top bi terala.Tu bi glavna dizna topa morala biti manja od 12mm ili probati sa 12mm.Ukoliko je pumpa blizu vode a usisno crevo dužine 5-6m mogla bi da tera taman top sa 14mm glavnom diznom.To bi bio njen maksimum.
pa tomos bi direktno bio zakacen za cevku od 2" koja pobodena u zemlju, a ona u zemlji je oko 5,5m i 0,5 viri nad zemljom.

pitanje . mozeli tomos mali 300l min vode da zadovolji neki top, a duzina creva nebih bila duza od 100-120m, dubina vode 5-6m,
Ja imam tomos pumpu 300l prepravljenu na struju vuče vodu sa bušenog bunara fi50 20 metara dubine kroz tifon fi50 150 metara dužine po ravnom i na kraju tera top sa jednom diznom fi14mm i hvata širinu od 32m ali tifon je ručni rad namotava se na struju tako da negubi snagu na hidro pumpu.

Rovati pumpa 3 cola, motor trofazni 7,5 kw
fotografija0168.jpg
[/IMG]
snabdeva sa vodom dva topa
fotografija0147.jpg
[/IMG]

Slažem se sa stecom , ma šta da teorija kaže ovog puta , znam sigurno da se ne gubi tolko mnogo na dužini po ravnom , 1 bar na 100m , nema šanse.

Ljudi, to koliko se gubi na 100 metara cevi na ravnom (ponavljam, na ravnom) zavisi pre svega od precnika cevi, materijala (Gvozdje, Al, PVC, PE...) i protoka uz uslov da brzina kretanja vode kroz cev ne prelazi neki opseg. Cilj odredjene brzine kretanja vode u cevima je izbegavanje pojave hidraulicnog udara. Teorija... mada se dobro pokazala i u praksi, posebno kad krenu da popustaju spojevi- na kolenima, spojnicama, obujmicama i reducirima. :svinja:

Nazad
Vrh