Bravo @daner! Uspeo sam!
Pomogao mi je klip sa youtuba
https://www.youtube.com/watch?v=6-W3L3Luvfw , samo što sam osim ovog u klipu morao ući još i u tab Security pa editovati Group or user names tako što sam dodao Everyone i dodelio mu samo Read (kontam da ako bi se radilo o mreži dva kompa da bi onda trebalo da ide Full control, ali pošto je reč o eksternom plejeru njemu je dosta i samo da čita podatke).
E sad tu ima još malo problema, ali mislim da je to već do plejera a ne do podešavanja mreže u Windowsu. Desi se npr. da plejer otvori neki folder u kome su video klipovi i da neće da pusti neke (nisam isprobavao, ali verovatno i sve) klipove iz tog foldera jer navodno ne podržava taj format (npr. avi). Ali u nekom drugom folderu redovno pusti klip u istom tom formatu. Tu sad već ne znam o čemu se radi, ali i ovo mi je dovoljno.
Ovim sam dobio da mogu da pustim nekom neki klip iz kompa, a da ja istovremeno radim na kompu nešto drugo (čitaj surfujem).
To sam na starom kompu rešavao tako što sam tv izlaz iz grafičke kartice povezao sa tv-om i namestio da na tv-u ide klip a na monitoru desktop. E sad sa ovim novim kompom imam samo hdmi izlaz (za tv) na grafičkoj, a televizor mi je stari sa katodnom cevi bez hdmi priključka. Tako sam iskoristio ovaj zaboravljeni plejer i premostio vreme dok se ne modernizujem.
I još nešto, nadam se da nisam nikog iritirao sa ovim silnim pitanjima, ali sam prosto želeo da naučim sam da podesim neke stvari i da ne moram uvek nekog da cimam da dođe da mi podesi komp. Ako su još nekom pomogla ova uputstva onda je još bolje!
Hvala svima puno koji su mi nesebično pomogli!
(al' pitaću ja vas još svašta nešto o kompu...
)