Pneumatske sejalice za kukuruz

Da li postoje ploce za nodet sejalicu 96 rupa, jedan red, pre neki dan pitao na par mesta i kao nema, a i da se naprave nemoze u svaku rupu da stane seme soje zato sto je pregusto....:sta: a menise cini da sam prosle godine sejao bas sa 96 rupa...
 
ja sam imao od 96 rupa pa zamenio zbog tog problema,ako je iole krupnija soja ne moze da stane pa ima dosta praznih mesta!jel sejes na 50 ili 70cm?
 
Da li kada menjate ove plastike imate problema kad ih postavljate? Danas smo na dve nodetke menjali i nema sanse da se uglavi dok se ne obrusi bar 1.5 mm i vise. A ocistim svu zemlju i prljavstinu predhodno.
slike.php
[/URL][/IMG]
 
Isti slučaj.

- - - - - - - - - -

Danas smo na sejalici stavili veliku remenicu da bi ubrzali turbinu. Razlog je spor kardan kod Rakovice, pa je bilo problematično sejati soju na pločama sa 120 rupa.

Nova remenica ima prečnik 340mm dok je stara 280mm pa je ubrzanje turbine 340/280=1.214 puta. Da bi se stavila velika remenica mora da se kućište malo iseče pošto je uže od remenice, i poklopac da se preradi (ja ga nisam dirao već će ići bez poklopca). Naravno, mora i drugi kaiš...

Kad je već sve bilo rasklopljeno promenio sam ležajeve na remenici i u prodavnici mi kažu da tu idu c3 ležajevi (za veće obrtaje). Ja sam rekao prodavcu da tu ima max 600 obrtaja i da ne treba c3 ali nije imao druge pa sam uzeo te. Da li sam pogrešio sa tim ležajevima ili sam trebao obići i druge radnje i naći ležaj koji nije c3?

Stara remenica:



Nova remenica:

 
Ja sam na kombajn stavio C3 na lancanik koji na sebi ima ekscentar koji pogoni cjelu ladju, ubjedjen da je C3 oznaka za ojacane lezajeve (tad nisam znao) i s dva nova FAG lezaja jedan do drugog cjeli lancanik se klima. Rastavljano je 3 puta dok nisam vidio da je "greska" u lezajevima...

Radit ce i C3 ali nije to TO...
 
Dali je remenica rađena posebno,ili postoji takva da se kupi gotova ?

Postoji da se kupi gotova. Cena je 50e, a kaiš 20e. Poručio sam je u Metalorad - Odžaci.

Inače, na vašarima ima da se kupe remenice od 300mm i 320mm. Ova od 300mm upada na mesto stare bez ikakve prerade, čak i kaiš odgovara. Čak i je i cena drastično manja, ako sam dobro zapamtio ona je 2700 dinara. Međutim sa njom nisam imao dovoljno veliko ubrzanje turbine pa sam se odlučio za ovu veliku. Jeste da sad turbina izgleda očerupano, ali bar ne moram sejati na velikom gasu.
 
C3 je za velike obrtaje,ležaj koji ima veću toleranciju,tj kad se ugreje malo u radu,dođe na svoje

Mislim da c3 nema mjesta u poljoprivredi. Mozda ide na gonjenu osovinu na pneumatskoj sijacici, ne znam koliko se turbina brzo vrti i koliki lezajevi idu tamo mada mislim da nema potrebe. Ja slusao "strucnjake" pa ugradio u rotodrljacu sve c3 lezajeve kad sam radio remont, jos meni cudno kako je c3 jeftiniji od obicnog lezaja istog proizvodjaca al ajde, valjda ljudi znaju... Eno, nakon dvije godine klimaju se radna tjela samo tako. Bit ce red uskoro opet raditi remont ali ovaj puta kako treba.

Maticu: Timken postoji u svim izvedbama kao i sve druge marke lezajeva samo je navikano da je c3 "ojacani" lezaj pa vjerovatno samo c3 narucuju...
 
Bem li ga.Savetovani su mi c3 i c4 ležajevi od strane stručnjaka.Za sada se nisam nikada pokajao zbog ugradnje istih a da su jeftiniji od običnih i nisu.
 
Nazad
Vrh