Lucerka

Ja na oko 55ari imao druge 105 bala svaka je preko 20kg cist struk svaka liska ostala, kosena u sredu (ovo je prva godina, proletos sejana)
 
Ja kosio u ponedeljak a prekjuce balirao detelina je sejana ove godine u prvoj kosidbi je bilo 20 bala a sad u drugoj 45 s obzirom na susu ja zadovoljan seme deteline sam ove godine kupio to je seme sa instituta ja mislim da se zove banat..a povrsina njive je o,75 lanca
detelina-za-p.jpg
ja nosim broj patike 43
detelina-za-p-2.jpg
 
U zavisnosti od vremenskih prilika ,desikacija za 7-10 dana a vršidba za 15-estak dana.

 
Kiša je dobrodošla za većinu useva a nekima baš sada nije trebala.
Na nekim čaurama se vidi početak klijanja semena.Nije mnogo ali ako nastavi da pada svaki dan po malo,može i da upropasti solid rod u najavi.Još koji dan pa ćemo je prskati.




 
Ma prskaj to. Sa slika se vidi da je 70% zrelo a a to je i vreme za prskanje. Sad bi za nj trebalo suvo vreme dok se ne skine.
 
Galenikin Galop i agromarketov Agram.a.m. parakvat.
Sorta ? , vodi poreklo od OS-66.
Teča ,nema 70 % zrelih a i čekam da se malo stabilizuje vreme.Mislim da ću u sredu prskati.
 
2,5-3 l/ha u zavisnosti od mase .Ako je starija lucerka i nije prorasla dovoljno je i 2 litre.
 
Voleo bih i ja da je već skinuta ,mnogi se raspituju za seme ali ne može nasilu.Nalio sam vodu u prskalicu pa ću uveče prskati ako se vreme smiri.Duva vetar a stavio sam vrtložnee dizne kojima vetar smeta.
 
jel poprskana lucerka ,ja sam već poorao za lucerku ( samo da se zna)
 
Poslednja izmena:
sutra zorom idem da probam da spremim jednu parcelu od 4-5kj za lucerku...
naime jesenas sam uzorao tu parcelu al je nisam uspeo posejati proletos na vreme, a kasnije nisam smeo reskirati zbog setvenih rokova i vremenskih prilika i neprilika, pa sam sad hteo u 2-3 prohoda teskom tanjiracom spremiti za lucerku. ima trske ima svakojakih cuda od trave, ako uspem trebace i meni semena:osmeh:

kiraj kada ce te skidati lucerku i kada ce biti spremna za prodaju, moze i cena na pp.
 
Ja to ne bi tanjirao već uzorao ponovo duboko i spremio lepo pa tek onda sejao ali isključivo na proleće.Lutrija je potrefiti rok setve lucerke u jesenjem periodu.
 
mozda ce i tako biti, sve zavisi od sutrasnjeg posla, u svakom slucaju cu potanjirati bar 2 puta, jer je oranje bilo katastrofa, nije moglo dublje od 20cm da sam imao trobrazca mozda bi bolje ispalo, ovako je grbavo i nikako slozeno oranje. zemlja nije radjena 4-5god.
 
Onda je oranjem doterajte u red i onda sejte jer lucerka zahteva ravnu njivu.Ne zbog sebe same već zbog vas koji ćete je kositi,grabiti i balirati.
 
Nazad
Vrh