Bolesti, insekti i preparati - prepoznavanje simptoma, čime i kako zaštiti i lečiti

remiks, u pitanju je jabuka, a to na njoj je krvava vaš. Ispod tog bijelog ćeš naći sitne crvene insekte koje kad pritisneš puštaju crvenu boju, otud im i ime.

Vesna, nema višnja "svoju" posebnu grinju, ta vrsta napada još biljaka, zato i nisi čula za nju. A da bi vidjela grinje, potrebna ti je lupa sa većim uvećanjem ili binokular ili bar priručni mikroskopčić, da uvećava do 50-ak puta. Često se prvo uoče simptomi na biljci, kao u tvom slučaju. Ali kad se jednom nastani, ostaje tu dok ne uništi biljku.

Evo ti link o njoj: http://jenny.tfrec.wsu.edu/opm/displaySpecies.php?pn=320

Imaš na dnu stranice i galeriju sa slikama, baš ima list višnje, kao na tvojima.
Što se tiče borbe i suzbijanja, imaš tu izbor akaricida kao što su Envidor, koji djeluje i na jaja i na odrasle insekte, zatim Abastate (Vertimek, a ima ih još, aktivna materija je abamektin) koji djeluje samo na odrasle forme, pa bi bilo dobro ići dva puta u roku od nekih 5-6 dana, nakon što se razviju preživjela jaja. Pored ovog imaš još i Orthus, Demitan, Omite. Ima tu i preparat Nissuron, koji djeluje na jaja, larve i nimfe, pa se on kombinuje sa nekim od ovih gore, (osim Envidora) pa ne moraš prskati u dva puta.

- - - - - - - - - -

A ovo za ove raskopane višnje, Vesna, da li ste zasadili te sadnice na istu dubinu na kojoj su bile prije sadnje u voćnjaku?
 
Pa ako su se savijale onda jeste bila poplavljena, ne u smislu poplave već previše vode u zemlji usled padavina, svi smo imali taj problem, može biti zbog toga, ne ove promene već bolovanje stabla...ovo ne znam šta može biti, ta razlika u debljini...
Ne, nije u pitanju samo razlika u debljini, nego je taj tanji deo pocrneo i suši se.
A ovo za ove raskopane višnje, Vesna, da li ste zasadili te sadnice na istu dubinu na kojoj su bile prije sadnje u voćnjaku?
Jeste, sve je posađeno ručno, za dva dana, na istoj dubini, možda neki cm manje / više.

Nije problem u razlici debljine, nego u tome što se sadnica na tom delu suši. Znači, nekoliko centimetara od korena, koji je još uvek živ, počinje to suženje, koje je tamnije boje, može se videti na slikama, i završasva se ispod površine zemlje.

Kad se pogleda neraskopana biljka, to se uopšte ne vidi, nego samo da biljka ima svetliji i sparen list.

Promene se bolje vide na fotografijama za koje sam postavila link.

Videću danas da otkopamo i operemo jednu sadnicu, pa da postavim malo bolju fotografiju.
 
hyguve4u.jpg


Šta li je ovo na listu višnje?
 
Agrodin 65, ponoviti tretman vise puta ako postoje uslovi za sirenje zaraze. Sada je visnja u periodu u kome treba staviti akcenat na zastitu od ovog patogena. Odmah nakon berbe. Neko koristi i kombinaciju dva fungicida sa aktivnim matrjama dodin i mankozeb.
Pogledaj na nalicju lisca imaju li konidije, tackice belicaste boje? time se razmnozavaju.
ZS_sc4.jpg
bolest-visnje.jpg


Evo i jedan "naucni rad" na temu tog patogena.
http://sfses.com/history/pdf/08-200...a jaapii (Rehm.) V. Arx. u dolini Toplice.pdf
 
Poslednja izmena:
Evo mene sa dva pitanja.

1. dobio sam jesenas par izdanaka šljive crvena ranka, da li je ovo na njima šarka da znam da vadim jer su mi međ kajsijama a baš sam ih hteo gajiti i kao podloge da imam. Malo se vidi i mankogal...



2. nekoliko dvogodišnjih trešanja mi se suši, ništa čudno posle kiša i vetra, viđao sam ove godine dosta te pojave, naglo uvenu, ove su mi bile pokrivljene pa sam ih uspravio ali džaba. Danas sam video i da su ih napali potkornjaci, muka me uhvati kad sam njih video u voćnjaku, ali srećom na zdravim ih nema dok na ovim samo marširaju i rovare. Danas sam i radio letnju razidbu i posle prskao Konzulom (Hlorpirifos + cipermetrin), da li da vadim ove voćke što pre jer krenuše potkornjaci ili da probam nešto sa njima tipa oštra rezidba skroz do dna grana

 
Pre višanja su sejani kukuruz ili žito. Ne sećam se tačno, jer smo njivu izdavali.

Vesna, jeste koristili herbicide tu? I ako jeste koje?

Agrodin 200g + Presing 100g, sledećeg puta Presing 100g +Balear, i neki insekticid, ne sećam koji. Svaki put smo dodavali đubrenje preko lista, 100g.
Na slikama se vidi tamno obojeno stablo od mesta gde kreće sužavanje stabla, a zatim sam oljuštila koru da bi se videlo da je ispod tamnog dela kore ceo jedan god sasvim suv. Zatim sam presekla nožem, stablo je ispod suvog mesta još uvek živo. Koren još uvek nije zahvaćen, vidi se na poslednjim slikama gde sam oljuštila koru sa korena.
Ako ne uspete da vidite slike, napišite da opet postavim.
https://plus.google.com/116538542913379761872/posts
 
Poslednja izmena od urednika:
2. nekoliko dvogodišnjih trešanja mi se suši, ništa čudno posle kiša i vetra, viđao sam ove godine dosta te pojave, naglo uvenu, ove su mi bile pokrivljene pa sam ih uspravio ali džaba. Danas sam video i da su ih napali potkornjaci, muka me uhvati kad sam njih video u voćnjaku, ali srećom na zdravim ih nema dok na ovim samo marširaju i rovare. Danas sam i radio letnju razidbu i posle prskao Konzulom (Hlorpirifos + cipermetrin), da li da vadim ove voćke što pre jer krenuše potkornjaci ili da probam nešto sa njima tipa oštra rezidba skroz do dna grana


Vadi i spaljuj a na njihovo mesto nove. Imam i ja par stabala visnje ista stvar, samo svenu kao da ih neko izcupao. Nemoze ni svaka koja se ispravi da pretekne.:ppozdrav:

Za sljivu nisam siguran ali rekao bih da nije sarka.
 
Vesna, isto sam imao ja na jednoj trešnji, godinama je zlopatila, kad sam je izvadio video sam sličnu stvar, i dalje ne znam šta je.

Na videu su simptomi tj pre vađenja a slike su kad je izvađena pa oguljena kora.


 
"oktopod" Ja u svom voćnjaku imam oko 100 stabala crvene ranke starosti između 8 i 20 godina starosti(lično sam ih sadio). Sa njima zajedno imam i požegače takođe oko 100 kom približne starosti i sa njima sam imao i imam problema zbog šarke. Posle završene kosidbe planiram(nažalost) sečenje i vađenje svih stabala požegače, pa na jesen sadnju što više budem imao sadnica ranke, a ostalo...videću. Crvena ranka može da ima problem sa promenom na listu, ali se bar kod mene nikada nije osušila, niti je imala neku trajniju posledicu. Čak što više takva iznese i rod, jedini prirodni neprijatelj(ako se redovno tretira naravno) joj je kiša koja pada danima baš u ovo vreme, zbog truljenja plodova ali monilija u normalnim uslovima nikako, niti bilo šta drugo, ako rodi ostaće sigurno čak je u stanju da ,kako bi rekli stariji ljudi u mom kraju "zalije" oštećenje na plodu. Ne znam šta planiraš sa njima, možda bi bilo dobro da ih ostaviš ako u blizini imaš nekog oprašivača. Nisam siguran šta se dešava sa listom, a ovo što sam napisao su samo moja iskustva, nikako neko pravilo za ranku. Kako god oprskaj je ,nije u rodu pa možeš koristiti i nešto jače preparate.
 
Poslednja izmena:
Oprskana je, kad god prskam voće tu okolo dovatim i njih 3 što imam, fungicidi, insekticidi, prehrane, đurenje, okopavanje, sve po PSu :osmeh: Nemam nikakvog oprašivača, posadio sam ih tu gde sam imao slobodno mesto, međ kajsije...pa se brinem da ne pređe na njih ako je šarka, a još sam kažem ti i hteo da ih gajim za podloge za kajsiju, čuo sam da su dobre, kao i belošljiva, pa malo jedno malo drugo pa da vidim razliku.
 
Razumem ,dobra su podloga a i lepo je eksperimentisati radi daljih iskustava...Da li možda znaš da li su sadnice bile iz semena ili su vegetativni izdanci iz žile.?.Semenom se eventualna bolest ne prenosi. Kažem , dosta je jaka u odnosu na hibride ali naravno nije baš na sve otporna.
 
Poslednja izmena:
Oktopod, hvala na odgovoru.
Mi smo razmišljali da odsečemo sadnicu na dvadesetak centimetra iznad zemlje, pa da pustimo da iz korena izbije mlada višnja.
Da li bi ta biljka bila zdrava, ili je ona, pošto je istog korena, automatski zaražena?
 
Za sada je to oko 10% stabala.
Malo sam guglala i na jednom mestu sam pročitala da žilogriz iz korena može da pređe u korenov vrat i stablo iznad površine zemlje.
Sutra ću opet da proverim ono stablo koje smo izvadili, da ga naseckam, ja se nadam da ipak ništa neću naći.
 
Nazad
Vrh