Bolesti, insekti i preparati - prepoznavanje simptoma, čime i kako zaštiti i lečiti

Nije mi jsano ovo da u pitanju nije bolest već fiziološki poremećaj a posle da primenim fungicid?
 
Poslednja izmena od urednika:
Stvarno sam glup, ja mislio organski kao .. organska proizvodnja :D

@vpantelic, fiziološki poremećaj je na plodu, a fungicid ti je protiv plamenjače. Stvarno šta behu te kraste po plodu neko me skoro isto pitao nisam mogao da se setim?
 
Osnovni problem je u tome što se pretpostavlja da uzrok oštećenja nije gljiva, već kiša i jak vetar u vreme i nakon cvetanja koji tanje kutikulu i voštani sloj. Oštećenja se uglavnom javljaju u godinama sa puno padavina u cvetanju i nakon cvetanja. Zašto primena fungicida u punom cvetanju smanjuje broj oštećenih plodova? Ja svakako ne znam, ali se pretpostavlja (zbog toga što su se samo neki fungicidi pokazali efikasnim, kaptan i hlorotalonil) da je to zbog njihovog specifičnog hemijskog sastava.
@ oktopod ne znam kako se to zove kod nas, na engleskom je to "prune scab" ili "russet scab of prune", otprilike kao "šugavost plodova" :)
 
Uglavnom ima kvrge sa gornje strane, ukucaj na google "grinje list"

Eriofidne-grinje-copy-copy.jpg
 
Trazio sam po netu... zbunjuje me izgled lista Dunje kao kod nedostatka cinka a opet na nekim slikama podseca na napad grinje, zastitarka kaze da je grinja Kad sam joj pokazao list... moram odneti kod drugog zastitara za misljenje I ovde na forumu Kad sam kacio slike pre jedno mesec dana kazu da je cink...
 
Poslednja izmena od urednika:
Imam mlad zasad višnje, druga godina. Pre nekoliko dana na pojedinim stablima je počelo lišće da se uvija i čini mi se da se polako suši. U jednoj krošnji to bude jedna zaražena grana i njene bočne grančice. Imam i stabla koja su potpuno zaražena, neka su se osušila (to sam mislila da je neka monilija) prskali smo fungicidima. Izvadili smo jedno takvo stablo, koren je reklo bi se zdrav, od korena na gore, postoji jedan deo od možda 5cm koji je nekrotičan, tanji je od gornjeg dela stabla, koje uzgred rečeno se sasvim lepo razvijalo.
Da napomenem da je zemljište u većem delju njive teško, zbijeno, da sam primetila odmah posle padavina da je bilo puno vode na nekoliko centimetara od površine zemlje.
Evo slike, samo što nisam slikala koren, a sada nemam kod sebe izvađenu biljku
20140619_183946.jpg

20140619_183925.jpg

20140619_183849.jpg

20140619_183824.jpg

20140619_183817.jpg

20140619_183759.jpg


20140619_183723.jpg
 
Možda grinje? Imamo u školskom dvorištu jednu takvu višnju, služi za pokazivanje :osmeh:
List je prošaran bronzanocrvenom bojom, a krajem prošle godine je bio potpuno bijel.
 
Kosio sam skoro jedno dvoriste kad dodjoh do dela gde je voce naidjoh na ovo



Nisam siguran koja je vocka u pitanju? Sta li je to belo na njoj?
 
Poslednja izmena od urednika:
Možda grinje? Imamo u školskom dvorištu jednu takvu višnju, služi za pokazivanje :osmeh:
List je prošaran bronzanocrvenom bojom, a krajem prošle godine je bio potpuno bijel.
Hvala na brzom odgovoru :osmeh:
Ja sad prvi put čujem za višnjinu grinju:sta:
Gde da gledam i na šta treba da obratim pažnju da bih utvrdila da je baš grinja? Da li ona može da se vidi na listovima? Da li negde na netu postoje slike i literatura?
Znam, mnogo pitam, ali ja sam totalni početnik.
 
Poštovanje. Na googlu se može pronaći dosta toga u vezi voćne vaši, grinje itd. Ako ukucate "Galenika Fitofarmacija Ad-Zaštita višnje, naći ćete njihov program zaštite. I na ovom forumu se o tome pisalo, pa će vam nadam se koristiti, a siguran sam da će se javiti i kolege sa dužim stažom na forumu, sa svojim iskustvima. Pozdrav...
 
Poslednja izmena:
Opet ja, ovog puta smo iskopali oko korena da može da se vidi taj deo o kojem sam već pisala, a za koji ne možemo da utvrdimo o kojoj se bolesti radi.
Imam mlad zasad višnje, druga godina......Izvadili smo jedno takvo stablo, koren je reklo bi se zdrav, od korena na gore, postoji jedan deo od možda 5cm koji je nekrotičan, tanji je od gornjeg dela stabla
20140621_173537.jpg
20140621_173510.jpg

20140621_173455.jpg


I slika zaraženog stabla, koje ima svetliju krošnju u odnosu na zdrava stabla. Izgleda kao da se bolest širi u krug, pa je zaraženo nekoliko grupe stabala u višnjaru, oko 10% ukupnog broja.
20140621_173339.jpg



Za poređenje sam slikala stablo za koje mislim da je još uvek zdravo, tj. deo koji je ispod površine zemlje.
20140621_173734.jpg
20140621_173724.jpg



Ako je potrebno, recite pa da otkopamo celo stablo i da slikam koren.
Unapred hvala na svakom odgovoru:osmeh:
 
Ne, nisu kalemljene, sve sadnice smo u jesen izvadili iz jednog voćnjaka oblačinske višnje, utrapili, i na proleće smo posadili.
Na ovoj slici sam crvenom strelicom obeležila odakle počinje promena, staviću link jer se bolje vidi
http://www.dodaj.rs/f/Z/to/7Woa0Vy/20140621173510.jpg

Žute flekice (na crnom delu stabla) su oštećenja koje smo danas napravili dok smo otkopavali

Ako može da pomogne, evo još jedne slike koju sam napravila pre mesec dana, neposredno posle onih oluja i kiša koje su izazvale poplave.
Njiva nije bila poplavljena. Ovde se vidi kako se u rupi koja je nastala od savijanja stabla vidi voda. E, sad, ovoga je bilo skoro po celoj njivi, i po mestima gde sada nema ovih promena. Posle smo ručno vraćali savijene sadnice i sabijali zemlju oko njih.
http://www.dodaj.rs/f/1p/1o/3RsbpoS0/img20140519122220.jpg
 
Poslednja izmena:
Pa ako su se savijale onda jeste bila poplavljena, ne u smislu poplave već previše vode u zemlji usled padavina, svi smo imali taj problem, može biti zbog toga, ne ove promene već bolovanje stabla...ovo ne znam šta može biti, ta razlika u debljini...
 
Na slikama je teško realno proceniti bilo šta, ali meni definitivno izgleda da su dosta duboke, bez obzira što nisu sa kalemom (da jesu bile bi sigurno osuđene na propast). E sad, koliko to može biti i u kojoj meri povezano sa samim vašim problemom, to nisam siguran. Obično voćka slabo napreduje, stablo brže i nejednako deblja a često dolazi do pucanja i grubosti kore itd...
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh