Kazan za pečenje rakije

Ja još uvek nisam čuo neki pravi savet za sprečavanje zagorevanja pasirane komine u kazanu bez mešača. Za 3 ili 4 dana ću peći nešto malo iz podbira pa ćemo probati ali nešto me ne greje sunce.
 
Najbolji način da se spreči zagorevanje komine je ugradnja mešača, naravno gde to omogućava konstrukcija kazana. Ko nije u prilici da ugradi mešač treba da odredi koliko vode treba da doda u kljuk pre samog pečenja i da polako loži vatru i nema čega da se boji, dodavanje pepela, svinjske masti, peska, piljevine, frakcije je po meni mlaćenje prazne slame.
Pekli smo i na jedan i na drugi način dok je deda bio živ i dok nismo imali naš kazan, mislim da se za tih stotinak evra isplati ugraditi mešač.
 
Koja je svrha peska i kako on može da spreči zagorevanje ?
Moze, moze pesak da spreci zagorevanje.
Jednostavno tako sto sprecava da se na bakru stvori talog. Pesak je u kontaktu sa bakrom, a ne komina, a pesak ne moze da zagori. Naravno da se pesak stavlja u kazane bez mesaca, ako postoji mesac i ako dobro funkcionise onda nista ne treba stavljati.
Problem sa peskom jetaj sto se prilikom prosipanja komine prospe i pesak (kod prevrtaca) pa se za svaki kazan mora stavljati novi pesak.
Postoji dosta improvizacija kako da se spreci zagoravanje.
Mozda je najprakticnije da se preko resetke stavi platno od lana, provereno funkcionise. Moze se koristiti, cesto se koristi, platno od vreca u koje se pakuje sirova kafa npr.
 
Posle svinjske masti kolega North ARMY pesak je bio nešto što se moglo očekivati kao rešenje od vas, mogu samo da zamislim šta se desi sa dnom kazana koji ima mešač i ugrađen elektro pogon mešača, da je debeo i 10 mm teško da bi izdržao jednu sezonu.
Koja je svrha peska i kako on može da spreči zagorevanje ?
Kolega Matke treba Vama jos dosta mleka da popijete da bi dosli do rakije.
Mast je ipak stavljana u svrhu da kom ne krene,a pesak ide na dno kazana BEZ mesaca jer covek ima takav. I molio bih Vas da ne zamisljate puno sta bi bilo kad bi bilo jer kao sto vidite ne ide vam od ruke ni mastanje,a ni praksa Vam nije jaca strana.
 
Kolega moderatoru nećete u životu preplivati koliko sam do sada ispekao, a sve govori vaših 12278 komentara, u sve se razumete i u svakoj rubrici pišete, sa vaših dvadesetak godina imate verovatno bogato iskustvo kao malo ko na forumu pa ga prenosite na sve.
Kazan bez mešača nigde nisam pomenuo, pitao sam prosto šta se dešava sa kazanom u koji se dodaje pesak, a ima mešač.
Mast i dalje ne bih komentarisao. :haha:
To je učinio po meni jedan od najvećih znalaca proizvodnje rakije i čovek od koga su mnogi na forumu mnogo naučili, a koga su takvi kao vi svojim stavom oterali sa ovog foruma.
Prvo bi mogli da me udostojite i odgovorite na pitanja koja sam vam postavio, a moje maštanje ostavite po strani.
Koliko treba da se stavi peska da bi se sprečilo zagorevanje kolega ironman ?
 
Poslednja izmena:
Usta moja hvalite me.
Svrha peska je da se ponasa kao izolator izmedju bakra i komine,sprecava zagorevanje tako da pesak padne na dno kazana i ne dozvoljava direktan kontakt izmedju bakarnog dna i koma.
 
Juce ispecena jedna tura rakije,ko je u blizini neka naidje na degustaciju:ppozdrav: jer ove godine nema bas mnogo materijala za peci pa ce izgleda sve to u prodaji otici brze nego sto se mislilo
 
Ako se misli praviti dobra rakija onda ništa bez mješača. Greota je peći rakiju bez mješača, pogotovo kad su odvojene košpe i napravljen dobar kom.
 
Evo kazna na koji ja pečem rakiju. Kazan ima dno debljine 10 mm, sa mješačem od mesinga. Bakar od koga je izrađen kazan nosi oznaku za kvalitet 4x10. Kazan je zapremine od 120 l.

Na prvoj slici se peče meka rakija, cijev je nagnuta prema kaznu.



A na poslednjoj slici se peče ljuta rakija preko, ajde da kažemo filtra koji izdvaja metil alkohol i druge razne kiseline.



Samo još da napomenem da je kazan kupljen prema preporuci Prof. Ninoslava Nikićevića.
 
ja sam zagorevanje riješio ovako na dno kotla stavim jednu pripremu napravljenu od bakra debljine 2mm koja je slična ljevku znaći na dno dođe šira površina koja prima gore ide u konus na to sam zakovicama priheftao cijev koja ide do vrha kotla i po cijevi i po konusu su izbušene rupe 8mm tako da samo tekućina iz koma može doči do dna kotla najteže je bilo peći rakiju od vinogradarskih breskvi jako su zagarale odkada imam ovu stvar nemam više briga sa zagaranjem
 
ja sam zagorevanje riješio ovako na dno kotla stavim jednu pripremu napravljenu od bakra debljine 2mm koja je slična ljevku znaći na dno dođe šira površina koja prima gore ide u konus na to sam zakovicama priheftao cijev koja ide do vrha kotla i po cijevi i po konusu su izbušene rupe 8mm tako da samo tekućina iz koma može doči do dna kotla najteže je bilo peći rakiju od vinogradarskih breskvi jako su zagarale odkada imam ovu stvar nemam više briga sa zagaranjem

Koliko znam u mojim krajevima svi kazani za pečenje rakije imaju opisani deo koji zovemo rešetka. Inače je to odlično rešenje u poređenju sa koje -kakvim tricama od lanaca i raznih kurbli. Debljina dna kazana se podrazumeva.
 
Pa skoro svi.
Uzice, Valjevo, Cacak i ti krajevi centralne i zapadne Srbije uglavnom rade sa resetkama kad su u pitanju prevrtaci.
Veci moraju da imaju mesac.
Ali treba pripaziti i kada se pece u kazanu sa resetkom ako se pasira (ili samelje) voce (dunja, kruska, jabuka........) pre stavljanja u kacu. Tada moze da se istalozi i kroz resetku i da zagori.
 
Moje iskustvo od ove godine, mada još uvek pečemo, je da se na rešetku koja je na dnu kazana i koja ima baš velike rupe, obavezno ušije tankom bakarnom žicom jedan džak, naravno nekorišćen. Naime moja komina je iskoštičena, i vrlo je retka ali na ovaj način ne zagoreva a pečena na prebrtaču bez mešača. Jedino što se sporije peče jer mu gust džak izgleda smanjuje kuvanje tako da se kazan od 160 litara peče skoro 4 sata.
 
Dal' neko zna nekog majstpra koji popravlja/pravi kazane? Trebao bi mi neki br. telefona.. Moram da kupim poklopac i lulu jer su mi ih ukrali, a rakiju nisam siperko..
 
Kod mene u selu ima majstor koji pravi kazane i sve za njih ali neznam dali ti odgovara posto smo daleko...
 
Nazad
Vrh