Šljiva

Stenlej
7a67f6e63c5bd8b99520dcbc38418201.jpg
795cb7910c582e644a8b025f5ad9e94c.jpg
c20aafd9b9dffbed8e66281ae46799b8.jpg


Sent from my SM-S901B using Tapatalk
 
Mod mene u okolini Uzica sredinom aprila bilo -5 jedno jutro i sve sljive smrzle, pozutele i opadaju. Nece biti ni jedna jedina od ranke pa svih cacanki i neke nemacke odlicne do stenlejke. Ni jedne nece biti a kamoli jedno kilo.
 
Mod mene u okolini Uzica sredinom aprila bilo -5 jedno jutro i sve sljive smrzle, pozutele i opadaju. Nece biti ni jedna jedina od ranke pa svih cacanki i neke nemacke odlicne do stenlejke. Ni jedne nece biti a kamoli jedno kilo.
И у мом селу /Горња Трешњевица код Аранђеловца/ било мраза у априлу, био је толико озбиљан да су и велики ораси скроз опрљени, поцрнео лист начисто, кад човек погледа помислио би да је био пожар (не знам ни дал ће се опоравити, неки изгледају претужно онако спржени мразом). А хтео сам да кажем за шљиве. У једној парцели поред куће као што сте описали — ниједне једине, ранка (овде звана црвењача), пожегача (овде звана маџарка) и нека мени још увек непозната сорта коју је мој деда посадио нула бодова; међутим, на парцели са друге стране брда има шљиве! Изненадио сам се јер сам завиривао око куће и помислио да неће бити ничега. Кад ја мало наоколо, а оно међутим. Па рекох да предложим да обиђете са свих страна ако имате више засада. У једном вотњачету код мене на пример до пола је пропало од мраза, а у другој половини има шљива. Ето и неке микроклиматске околности изгледа некако утичу, а како немам појма.
Нажалост што се шљива тиче у мом крају ветар искрши Боже сачувај колико грања, и то по правилу ломи оне са највише рода. Већ сам два три пута скупљао по вотњаку и чистио, душа ме боли кад открши грану на којој има за две кофе шљива, и таман скупим грање и склоним из вотњака, ето за два дана опет ветруштине, и тако укруг.
Није само за шљиве, и друго воће оштећује озбиљно, не могу се начудити колику ми је кајсију ветар преломио, и то на врх дебла, испод саме крошње. Тако да је моја нада да ће ове године кајсија бити бар за на сто све безизгледнија.
 
Pitam zastitara sta je ovo . Jedan kaze ko zna cega ima u vazduhu a drugi kaze neka viroza . Sve vise ih ovako zuti i to na vise mesta i po celom selu . Takodje vidim da i drugo drvece zuti ( vrba , bagrem , tresnja , idt ) . Jel vidjate vi ovo i sta moze biti ?
IMG-20240516-092423.jpg
 
Nesto mi se cini da mozda neki element nedostaje, azot... Nema bas mladare. Ali verovatnije hloroza jer je cela zuta.
 
Bacam redovno ,i stajnjak
Ja ne bacam pa sam mislio da i ti to ne radis pa da je zbog toga . Ali kada prskam ubacujem prihranu . Prosle godine kod jedne takve sam ubacivao i vuxal fero i jos dva ili tri puta zalio sa gvozdjem ali se nije oporavila a ove godine je pola suva . Tako da ce isto tako biti i sa svim ostalim takvim sljivama .
 
I ja u jednom šljiviku imam ovaj problem. Breg veliki, peskovita zemlja, žuta, verovatno alkalna (nisam analizu radio). Doduše nije ovako drastišno, više kao ovo lišće desno na gornjoj slici.
Elem, druga godina zaredom pojačan azot pri djubrenju i ubacujem Vuksal fero 1l/ha pri prskanju i bolja je situacija...
 
Vuksal fera u dosta apoteka nisam nasao . Koje djubrivo uzimas i jel se moze sada baciti na voce ili se ceka jesen ? Postavicu kasnije jos koju sliku drugih takvih sljiva ali cekam dosadni vetar da se smiri .
 
Jesen NPK 6:13:24 sad bi mogao neko azotno djubrivo. Mada ja sem u pomenutom voćnjaku izbegavam azotna djubriva u proleće radim samo folijarnu prihranu u svakom tretmanu... Fitofert program...
 
Nazad
Vrh