Jabuka

Kolega jesi li video na snimku koje grane sece.Ja sad treba da uzmem tu secku za moj otpad od rezanja da ga lagerujem za kazan.Usvakom slucaju mozes da dodjes do petrovca i bice ti mnogo jasnije.Ako se ne varam osovine na secki su od punog celika 80x80.Mislim da su nozevi od feder platni i nisam obratio paznju koje su debljine.Imas broj telefona na snimku i pozovi.Covek je izuzetan drugar i nece da slaze.Jednom nasem kolegi je uradio i secku i dozator za kotao pa ti saljem njegov broj telefona.On se zove Milan i ima vinograd od 5,5has.O63/339403.
 
Ja uvijek mislim kako bi bilo najbolje napraviti malc od tih grana i staviti oko jabuka kod korjena. Ali kao i svake godine to se samo zapali,jbg.
 
Sutras treba da doteram secku i pocinjem sa radom.Ova koju ja uzimam ima pogod dizel motorom od 12 kw ili KS(nisam siguran)Radi i pogon na kardan koje su jevtinije.Kad pocnem da radim fotografisacu i pokusacu da postavim slike.
 
Narednih dana se najavljuje promenljivo vreme, kisa, hladno, toplo...Zasad jabuke u drugoj godini, oprskan plavim uljem pre 20-ak dana.Pitanje:Kada je sledece prskanje i cime? Jedan zastitar mi je prepoporucio sledece prskanje - prvi pupoljci Chorus.Mislio sam da ispostujem, ali ne znam da li najavljeno vreme iziskuje jos neko prskanje.Izv. ako je pitanje na pogresnoj temi, ali mi se cini da cu ovde najbrze dobiti odgovor.
 
molim iskusne vocare. smije li se jabuka rezati u fazi roze pupoljka. ne mogu se organizovati da se nekih trista stabala, oreze na vrijeme. koliko ce stetiti da se oreze u fenofazi roze pupaljak, ili cak u cvetanju. puno hvala. krosnja je u oliku vaze, a sorte su ajdared, jonagold i melroza.
 
Neće im štetiti ako su prerodne još će im i pomoći.

- - - - - - - - - -

Zašto se radi korusom pre otvaranja cvetova?
On ti je sistemik ulazi u biljne sokove i zaštičuje od fuzikladija a sada su infekcije najjače.
Kako je površina lista mala neki pupovi se nisu ni otvorili, a svaki dan se povećava lisna masa iz pupova i kontaktnim ne možeš zaštititi jer bi morao svaki 4 dan letat sa prskalicom i zaštitit novo otvorene listiće.
Još jedno on se ne smije koristiti sam nego s nekim kontaktnim fungicidom i to 2/3 doze jer koristiš sistemik.
Za moj pojam puno je bolji u ovom periodu Indar 5EW http://www.agroklub.com/zastitna-sredstva/proizvodi/indar-5-ew-288/ jer je dugotrajniji ne smeta u cvatnji.
 
Nisam neki jabukar, imam samo par dvogodišnjih kod kuće, primetio sam bio na dve crna kao jajašca celom dužinom, najviše u pazuhu pupoljaka, Bojčetić me podržao u ideji Funguran 0.4% + letol 2%, međutim nisam bio siguran jer je dobar broj ostao na stablu.

Detaljnijim pregledom shvatih i da preko kore postoji beličasta navlaka, više mi nalik na pepelnicu nego na paučinu od vaši, noktom se skida, pa uzeh lepo sunđer, deterdžent pa povlači na gore i operem lepo sve :haha: i ponovo odradim bakar+ulje.

E sad zanima me šta je to bilo ako neko zna, kao i koje mere da sprovedem na dalje što se tiče jabuke a da ne prskam svako malo kao u komercijalnim zasadima? Koje su bolesti i štetočine da kažeš najbitnije?

Primetio sam da mi nisu nešto ni napredovale puno, možda baš jer ih nisam puno tretirao, primetio sam bio pepelnicu i vaši.

Imam crveni delišes, jonagold, budimka, greni smit, ajdared, kanadska reneta (to je valjda kolačara). Podloge su MM-106 sel 9a. Od svega imam po jednu, da li vam deluje kao dobra kombinacija za oprašivanje, trebalo bi da jeste jer kad sam sadio hteo sam jednu dve jabuke pa vođen oprašivanjem u krug u krug kupih 6 komada :) Sađene su u 2 reda, 4 metra jedna od druge, 5 metera međuredno, da bih ispoštovao redove ostalog voća na placu.
 
Blic.rs:

DRAMATIČNI PODACI UPRAVE CARINA
[h=1]Za tri meseca Srbija uvezla jabuka koliko i tokom cele prošle godine[/h]


Srbija je tokom 2015, zaključno sa 20. martom, uvezla 22.000 tona jabuka, tačno onoliko koliko je kupila u celoj prošloj godini, pokazuju podaci Uprave carina u koje je “Blic” imao uvid.
314618_jabuke-ras-foto-oliver-bunic-1_f.jpg
Za tri meseca Srbija uvezla jabuka koliko i tokom cele prošle godine

U istom periodu Srbija je izvezla skoro 40.000 tona jabuka, dok je u celoj 2014. svetu prodala 135.000 tona. I, prema nezvaničnim tvrdnjama sagovornika “Blica”, bliskih Ruskom federalnom servisu za veterinu i fitosanitarnu zaštitu, upravo to što je ove godine u Rusiju izvezeno desetak hiljada tona više nego u istom periodu prošle godine, pobudilo je sumnju u to da se vrši reeksport iz trećih zemalja, čime se krši sporazum o slobodnoj trgovini.



[TABLE="class: antre_l back_c_1, width: 200, align: left"]
[TR]
[TD]POSKUPELO VOĆE U RUSIJI
Od početka godine do 27. marta jabuke su u Rusiji poskupele za 34,5 odsto. Tako je prosečna maloprodajna cena jabuka sada 52,26 rublji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Ruske Federacije. Jedan evro vredi 63,3 rublje.

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Mada ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković tvrdi da su srpski zvaničnici sa kolegama iz Rusije u prethodnom periodu napravili dobru saradnju, da su usaglašene izvozne procedure i metode za utvrđivanje standarda kvaliteta, “Blic” saznaje da će se dokumentacija koja je dostavljena ruskim vlastima još analizirati.

Naime, izvori “Blica” potvrđuju da je dogovoren novi sistem najava izvoznih pošiljki voća i povrća iz Srbije, ali da se o efektima još ne može govoriti.

Još ne postoji nijedno ime optuženog za falsifikovanje otkupnih listova i ostale dokumentacije koja prati izvoz navodno srpskog voća. Postoje indicije da je u pitanju organizovana kriminalna grupa s obzirom na to da je najveći deo sumnjivog kontigenta jabuka otišao na isto mesto, u Krasnojarsk.


U Upravi carina Srbije kažu da su sigurni da će u narednom periodu biti još pokušaja kršenja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, ali i da o svim aktivnostima redovno obaveštavaju srpsku stranu.


Do sada je, sa pokušaja izvoznog carinjenja vraćeno stotinak tona jabuka, zbog otkrivene falsifikovane dokumentacije. Ali, ako je u pitanju očigledna zloupotreba, sve ove jabuke vraćene su uvoznicima.


- Kako nijednom radnjom ove firme nisu oštetile državu Srbiju, ne postoji osnov za oduzimanje robe. Dakle, izvoznik koji pokušava da na prevaru napravi veći profit, to sada neće moći, ali sa jabukama ima pravo da raspolaže onako kako misli da je najbolje. Jedna opcija je da ih proda na domaćem tržištu, a druga je da proba da ih izveze na neko drugo mesto. Činjenicom da su pokrenuti prekršajni postupci, njihova namera da zloupotrebe Sporazum je onemogućena, zaključuju u Upravi carina.


[TABLE="class: antre_c back_c_1, width: 470"]
[TR]
[TD]FALSIFIKATI
Sve pokušaje plasmana inostranih jabuka na rusko tržište pratila je, do sada, falsifikovana dokumentacija. Kako je “Blicu” rečeno u Upravi carina, većina podataka je potpuno izmišljena.


- Prilikom jedne kontrole izvozne dokumentacije, recimo, kao mesto skladišta označen je prostor, za koji smo kontrolom na licu mesta utvrdili da ne postoji, odnosno da je na tom mestu štamparija. Falsifikovana dokumenta kontroliše MUP, pa će se oni time i baviti - konstatuju carinici.

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
Ja sam se te napasti resio. Povadio sam jabuke prosle godine ( 1000 stabala ). Ne mogu svake godine da se borim da bih ostao na pozitivnoj nuli ili malo u plusu a posla 12 meseci u godini. 8 meseci se borim da je proizvedem a celu zimu da je prodam i to sve na kasikicu tako da pare ne mogu da se skupe a mlevenje i pecenje rakije da ne spominjem a tek gomilu prskanja. U vreme kada ga je moj otac posadio pre 30 godina lepo je zaradjivao od njega ali od 15 godina koliko ga ja drzim 10 zadnjih godina je cisto provlacenje i zajebavanje za sitne pare jer je doslo do ekspanzije zasada i vocnjaka i jabuke ima za bacanje. Kao sto je neko ispred naveo ko ulazi u ovaj posao mora da ima velika muda i puno viska para da se kocka sa srecom i drzavom koja nas-vas zajebava i ne podrzava.

Srecno svima ali ja sam odustao.
 
Slazem se ja sa tobom. Matematika je jako losa, jos ako se nastavi ovo sa reexportom Poljske jabuke pukli smo nacisto. Poredjenja radi 2002 godine je cena gajbe jabuka bila 400din, prosle godine je islo po 550din za prvu klasu. Evro je otisao sa 58din na 120din. Zastita je katastrofa, preparati sa kracim rokom zastite a sa jacom cenom. Tacno covek ne zna sta da radi vise...
 
I kod mene u selu je pola voćara povadilo voćnjake . Ja i nekolicina još uvek se kockamo doklećemo neznam , kako da odustanem kada sam nabavio svu potrebnu mehanizaciju , tojest fali mi samo protivgradna zaštita a to se za starost voćnjaka od 15 godina nikako neisplati .Hladnjaču kada sam pravio za te pare mogao sam kupiti najmanje 4 a možda i 5 hektara zemlje. U zadnjih 10 godina kako imam sistem kap po kap dve sezone je bio u upotrebi , voćnjak 4 godine zatravljen , zadnjih 5 godina grad me nezaobilazi što znači da ima malo prve klase . Neisplati se prodavati naveliko a po pijacama i kvantašu to ide sporo ,Mislim da mi treba biti jasno kada je inžinjer voćarstva iz sela izvadio svoj voćnjak. Ko ovde može da profitira ?, samo onaj ko pere pare kroz voćarstvo:ppozdrav:
 
Blic.rs:

[h=1]MUTAN IZVOZ Prazne kamione tovarili jabukama iz Poljske, pa prodavali Rusima kao srpske[/h]


Policija će narednih dana saslušati direktore desetak uvozničkih i špediterskih firmi za koje su sumnja da su učestvovale u nelegalnom izvozu jabuka.
594166_jabuke-profimedia0041158467_ff.jpg
60 tona po hektaru je rod na visokorodnim plantažama

Samo jedna špediterska firma, prema saznanjima „Blica“, u Rusiju je do Nove godine izvezla količinu koja odgovara prosečnom rodu jabuka u Srbiji.

[TABLE="class: antre_r back_c_1, width: 200, align: right"]
[TR]
[TD][h=3]Jabuke nisu ni[/h][h=3]ulazile u Srbiju[/h][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
- Na spisku je desetak firmi, za koje se sumnja da su učestvovale u reeksportu jabuka, ali biće saslušano i nekoliko zaposlenih u državnim institucijama za koje se sumnja da su „obezbeđivali“ dokumentaciju koja je privatnim kompanijama omogućavala izvoz u Rusiju - kaže za „Blic“ izvor upućen u istragu slučaja reeksporta jabuka.



Najinteresantniji podatak koji su BIA i Uprava Carina otkrili u prvim danima istrage je da su iz Srbije izlazili čak i prazni kamioni, sa dokumentacijom o izvozu jabuka koje su poreklom iz Srbije.

[TABLE="class: antre_l back_c_1, width: 200, align: left"]
[TR]
[TD]
  • [h=3]300.000 tona jabuka godišnje proizvede se u Srbiji[/h]
  • [h=3]15 tona po hektaru je prosečan rod[/h]
  • [h=3]20.000 hektara u Srbiji je pod jabukama[/h]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
- Najveći deo reeksportovanih jabuka je poreklom iz Poljske. Da bi učesnici reeksporta smanjili troškove transporta, napravljen je sledeći poslovni scenario: kamioni iz Srbije su izlazili prazni, na putu ka Rusiji su tovareni jabukama iz Poljske, i tako nastavljali put - kaže naš izvor.

On navodi i da ovakvi slučajevi ne bi bili mogući bez podrške službenika nekoliko državnih institucija.

- Policija ima imena ljudi koji su svojim potpisom overavali dokumentaciju, neki od njih su blanko potpisivali papire. Ima tu i stranih državljana koji su lažirali papire - kaže naš izvor i navodi da će svi učesnici reeksporta biti saslušani u narednih nekoliko dana zbog kršenja sporazuma o slobodnoj trgovini s Rusijom.

[TABLE="class: antre_c back_c_1, width: 470"]
[TR]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
Nazad
Vrh