Vremenske prilike u 2015-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I kao po pravilu odlazi preko istoka.Krece polaako da pada....
 
Ne zadugo:

ko2015033019450000dBZ.cappi.png
 
A Kimi sve si odlično predvideo. Očito odlično čitaš karte i gledaš u pasulj. Aj kad ti se javi, javi nam kad onaj tatica sa Atlantika malo popusti jel koliko sam ja naučio od tebe to je jedino svetlo na kraju tunela! :ppozdrav:
 
Kimi šta je kontrateža atlantiku tj šta treba da se desi da se recimo ponovi sušna godina 2012 da atlantik ne može "poslati " oblake do nas?
 
Kimi šta je kontrateža atlantiku tj šta treba da se desi da se recimo ponovi sušna godina 2012 da atlantik ne može "poslati " oblake do nas?

Slab Jet Stream,iliti na našem jeziku mlazna struja.Slaba mlazna struja = slabi zonalni (u našem podneblju,jeli,zapadni) vetrovi.

Nama je Atlantik,koji je zapadno,glavni krojilac vremena.A kako ide topliji deo godine,on je jedini izvor koji može slati padavine.Sredozemlje ništa "samo od sebe" tada ne stvara,jer je "pregrejano" i lako potpada u domet azorskog anticiklona koji obezbeđuje toplo mediteransko leto.Upad vlage sa Atlantika u Sredozemlje je taj okidač koji jedini može da ga razbukti.

Ako nema zapadnog vetra u dovoljno izraženoj meri,vlaga će da "zapinje" duž severa i zapada Evrope,odnosno mahom duž toka golfske struje.Još će se i nekako probijati do Alpa,ali preko njih veoma teško.Zato su tada predeli južnije od Alpa u nemilosti vreline koja se nabacuje sa jugozapada (iz Afrike,kao spomenute 2012).
 
Kimi gledam neke kao dugorocne prognoze,najavljuju nestabilno(kisovito-promenljivo)sve do maja.Koliko je ovo tacno?
 
U Trsteniku ne znam koliko je kise palo,ali znam da Zapadna Morava opet izliva plavi ogroman deo polja obaljuje obale menja svoje korito,3 put za dve godine,pretera ga vise,jos i zastitni bedem probijen... Sto se mene tice kisa naredne dve godine uopste nemoj da pada...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh