Jabuka

Naravno da nije. Da jeste ne bi se drzao proizvodjacke cene od 0.25e/kg. :ppozdrav:

Ne mogu da kucam poduzi post. Samo cu ukratko. Svaka kartonaza moze da napravi bilo koju kutiju u bili kojem kvalitetu. Radili smo izvoz za Hu, Ro, D, A i Ch. Fora je sto nasi kupci (99% trgovci) nece da plate kvalitet. Njima je samo bitno da je to kutija. Malo im je 2-3din/kg kad zarade, vec treba barem 50% ako bi moglo.

Ostalo necu komentarisati, jer vidim da nisi u proizvonji i da sem kataloskih vrednosti nisi upoznat.:ppozdrav:
 
Bas bih voleo da vidim kalkulaciju, gde nekog ko proizvodi 50t\ha, 1 kg kosta 0.25e.
Cime prska? Cime prihranjuje? ....
 
Mene to strasno zanima i jedva cekam da vidim kalkulaciju gde kosta 12.500e po hektaru proizvodnja.
 
pa koliko kosta? frezanje, kosenje, rezidba, djubrenje i prihrana, zastita, berba... ambalaza. za to se mora platiti minimum 5000 eura. ako se sa jednog hektara ubere 50 tona, to je desetak centi po kg. i to je cijena proizvodnje, ako se sa hektara ubere 50 tona.
ako se sad dodaju troskovi transporta do pijaca, troskovi tezgi, dnevnice ljudi ako prodaju za vas, to je baska.
ako se sa hektara ne ubere 50 tona, nego 25?
cijena proizvodnje od 25 centi, se cini vrlo visokom, ali ni 10 centi ne pokriva proizvodnu cijenu. bice da je to 15 centi najrealnije. ako drzava italijane stimulise sa 10 centi po kilogramu, onda oni imaju prostora da se bahate sa raznoraznim pakovanjima, uljepsavanjima, voskarenjem i svim ostalim sarenim lazama, koje kupce mame i naravno namame
 
Sto se tice troskova, ako pricamo o biznis varijanti tj. proizvodnji jabuke za trziste u visokonintenzivnom zasadu (dakle ne varijanta imam viska zemlje, posadicu jabuku pa sta prodam super a sta ne prodam stavicu u rakiju, ali cu pored toga raditi jos deset stvari i mozda primati platu u nekoj firmi). Dakle pricamo o gore pomenutoj investiciji do nekoliko desetina hiljada evra po ha sa ciljem da to bude osnovni izvor prihoda. Struktura troskova bi izgledala okvirno:

Amortizacija za vocnjak - 30.000 - 40.000 evra - ako rasporedite amortizaciju samo na period punog roda sto je okvirno desetak godina u visokointenzivnim zasadima - to mu dodje oko 3-4.000 evra
Zastita, djubrenje ukljucujuci sve preparate - oko 2-4.000 evra za godinu u zavisnosti od sezone, kvaliteta preparata i djubriva itd.
Ukupan rad - ukljucujuci sezonce i stalni rad tokom godine - oko 3-4.000 evra
Koriscenje mehanizacije - ukljucujuci gorivo, amortizaciju itd. oko 1.000 evra
Okvirno troskovi 9-17.000 evra

Ako vam je prinos 50 t po ha trosak moze da ide od 0.18-0.34.
Ukoliko vam je ucesce I klase oko 80 % to je vec 40 t jabuke koju mozete prodati po punoj ceni. Eventualni gubici na nizim kategorijama se zapravo prelivaju na I klasu i dodatno je opterecuju sto moze varirati opet u zavisnosti od sezone i cena za nize kategorije. U poluintenzivnim i niskointenzivnim zasadima naravno da su troskovi manji ali je manji i prinos a vece ucesce II klase i industrije cime se vise opterecuje I klasa u apsolutnom iznosu.

Nisu racunati fiksni troskovi koji mogu varirati a obuhvataju poreze i sl. a koji ne zavise od tipa vocnjaka
Nije uracunata nabavka ambalaze za berbu koja je, ukoliko berete u drvene gajbe oko 1.700-1.800 evra (uzeta prosecna cena jabucara od oko 55 din). Takodje, nisu uracunati troskovi prodaje koje je pomenuo Campari posto oni ne spadaju u proizvodnju (prebir, pakovanje, transport itd.)
Nije predvidjena eventualna kupovina traktora jer je takva investicija nepotrebna na samo 1 ha ali ako bi i to kupovali porasli bi troskovi amortizacije za mehanizaciju
Nisu uzeti u obzir bilo kakvi eventualni dodatni troskovi prilikom pripreme parcele (kopanje bunara, obezbedjenje struje za pumpe i sl.)

Ustede mogu biti prilikom same investicije, ukoliko vam nije zurba pa se odlucite za obicne sadnice cime znacajno smanjite vrednost iste. Ustede mogu biti i kod radne snage u zavisnosti od toga koliko prskanja imate u toku godine i koliko imate radnih sati mimo sezonskih poslova.

E sad, naravno da ce neko reci ja ne racunam amortizaciju. Takodje mnogi ne racunaju licni rad i samim tim taj trosak moze izgledati mnogo manji ili cak kao da ga nema. Ekonomski gledano, svako angazovanje sredstava ili rada vuce neke troskove i time sto se oni ne prikazuju ne znaci da ne postoje.
 
Nemoj mi zameriti, ali ova tvoja kalkulacija osim ako nisi Miskovic je po meni cist bankrot:ppozdrav:
 
Sto bih ti zamerao, uvek se mozemo sloziti da se ne slazemo :ppozdrav: Kalkulacija je takva kakva je, verovatno moze dosta toga da se ispravi ili doda ili oduzme. Po meni, uvek je bolje krenuti sa ocekivanjem vecih troskova pa neka se na kraju ispostavi da je i manje, nego racunati manje troskove a da covek na kraju bude u minusu. Ali kad pogledas, proizvodnja jabuke nije bas ni jeftin biznis tako da verovatno nije daleko od istine. A i ne vidim sto bi bila bankrot, ako proizvodis kvalitetnije sorte koje postizu vise cene nego sto je npr. Ajdared i dalje se moze zaraditi na njima, gledano na najmanje petogodisnji ciklus. S tim sto naravno moras da kontrolises troskove, ovo ti samo pokazuje koliki su.
inace, kada vec pominjemo Ajdared, on bi trebalo da ima manje troskove po kg zbog svoje vece rodnosti, pa bi u istim uslovima verovatno davao veci prinos.
 
Na trenutak ću vam upasti u prepisku,najveći svetski profesori,teoretičari,predavači iz raznih oblasti ekonomija ,bankarstvo,poljoprivreda...ili su pukli u svom biznisu ili ga nisu ni pokretali ali su mnogi praktičari na osnovu njihovih saveta unapredili svoj biznis...:ppozdrav:
 
Ovakvom kalkulacijom niko normalan ne bi krenuo u proizvodnju sem da nema koje milionce iza, cisto da plati radnike da pocupaju stubove posle.
Ovo je kalkulacija Delte, rudnapa, Atosa i takvih njima slicnih...
Na ovom forumu nema takvih!!!
dakle pricamo o nama obicnim "malim" vocarima sa pola ili 5 ili 10 ha.
to nisu gazde koji ce da "calnu" 40000 e, i dodju sa makazama da presecu vrpcu na otvaranju vocnjaka.
 
a gde to u proseku placaju jabuku 55 donara ? Cean 1 klase jabuke bar u mom kraju je bila 35 dinara i to na misice uz cekanje para do ko zna kada
 
@Liskovac

Ajdared je sveta sorta. Kucno sleme. Imam i druge sorte, ali ajdared je kao kukuruz u ratarstvu. Ne mozes zaraditi na njemu nesto, ali je tesko i puci na njemu. Konstantno slusam price kako je ajdared prevazidjena sorta. To je sorta koje se lako uzgaja, koja trpi greske. Sorta koja se lako reze, koju vrlo malo u pocetnim fazama treba obarati grane. Za mene je to IDEALNA sorta kao proizvodjaca.

Sto bi rekao moj drugar da imam 40.000e ne bih ni podizao vocnjak, vec bi ZIVEO :haha:
 
@Liskovac

Ajdared je sveta sorta. Kucno sleme. Imam i druge sorte, ali ajdared je kao kukuruz u ratarstvu. Ne mozes zaraditi na njemu nesto, ali je tesko i puci na njemu. Konstantno slusam price kako je ajdared prevazidjena sorta. To je sorta koje se lako uzgaja, koja trpi greske. Sorta koja se lako reze, koju vrlo malo u pocetnim fazama treba obarati grane. Za mene je to IDEALNA sorta kao proizvodjaca.

Sto bi rekao moj drugar da imam 40.000e ne bih ni podizao vocnjak, vec bi ZIVEO :haha:

podrzavam. imam oko 2h, slobodne zemlje i ako budem zasadio jabuku, bice 80% ajdared, pa neka je prevazidjena.
 
Ajdared je sasvim ok sorta. Jedina mu je mana sto ga ne zele na svim trzistima. Ako nekome nije cilj da radi izvoz na zapadna trzista, ajdared nije los izbor.
 
Sad bih se ubacio u razgovor pošto mi imamo 50 ha jabuke, sa učešćem prve klase od 90%. Radimo sa ratarskim traktorima i sa 3 atomizera koja čas rade čas ne rade, pored toga imamo još po 15ha 4 različitih voćnih vrsta. Istina je da treba određena suma novca da se uloži ali, na mojr oči sam gledao kako je moguće ići malo po malo. Drugo, cena varira iz sata u sat, a ne iz dana u dan.. Ajdared smo umeli da prodajemo po 25 din, čak nekih mesec dana ove godine nisi mogao da prodaš ništa, čak ni da je pokloniš. Pre mesec dana Idared je bio 50centi zapakovan. Videh da je gore neko rekao "gde je cena jabuke 55 din?" koje sorte jabuke, ne prodaje se svaka sorta za istu cenu, zavisi u koje vreme. Zlatni je bio 60 centi u vreme berbe u box paleti.. Ovo sve što pričam, pričam ono što sam video svojim očima. Glupo je očekivati voćnjak kao biznis bez uloženog dinara i bez trunke znanja, bačene pare.. Ali ukoliko učiš, i ukoliko ulažeš malo po malo, sasvim fin život ćeš voditi. Ako pričamo o zasadu od 100-200 ha voća, o tome nećemo pričati ukoliko nemamo par miliona eura za investiciju.. To je po meni logično. Kod nas su radili 3 inžinjera za 100 ha voća i 500 ha ratarstva. To treba voditi. Ali poenta je što hoću da kažem da je vrlo vrlo moguće isto to postići na 1ha voća, treba para ne kažem, ali mnooogo manje. Ćale mi je preuzeo firmu, i čovek je od velikog minusa, dugova i ostalih negativnih stvari uspeo da napravi 2300 tona prve klase, postavi mrežu, napravi hladnjaču, i stavi firmu na noge. Tako da verujte mi, može se..
 
Poslednja izmena:
Ma druže verujemo mi tebi da može...Ali opet treba puuuno para...
A jel ste to sami sadili ,ili kupili firmu sa zasađenom jabukom , Jel na vašoj zemlji ,ili zakup...????
 
Ma druže verujemo mi tebi da može...Ali opet treba puuuno para...
A jel ste to sami sadili ,ili kupili firmu sa zasađenom jabukom , Jel na vašoj zemlji ,ili zakup...????
Firma je kupljena 2003 sa oko 1000ha zemlje, i 2004 je sađen voćnjak na 110 ha. Na našoj zemlji je zasađen :) Pa pazi, sad možemo do sutra da polemišemo šta je skupo :) Ali dobro :) Slažem se da svakako nije mala para...
 
Da li su m26 i m9 dobre podloge za red chef? Koliko vidim m26 bi trebalo da jeste ali za m9 nisam nešto našao...
 
Preporucuju na m26 jer je slabo bujan. Ja ga imam u dvoristu na m9 i ok je. Medjutim nije merodavno jer su 2 stabla samo u pitanju.
 
Hajd da pitam i ovde jedno pitanje, pošto su ovde mahom jabukari :D

Šta je ovo na ovoj jabuci, javlja se samo na ajdared u jednom zasadu

 
Nazad
Vrh