Cena Soje rod 2014.g.

Nismo ni mi realni , obično prodamo nešto po toj i toj cijeni i ako je prije ili kasnije bila viša , onda smo nezadovoljni , alo ko može znati u kom momentu je cijena na godišnjem vrhu ?. Realno bi bilo da smo dobro prošli ako smo prodali po prosječnoj godišnjoj cijeni ili više.
Kolega Janoš , previše očito se trudite da provocirate peeta, neznam šta je toliki razlog ?
 
Provocira zato sto je to stracko naredjenje, a ovaj forum je nešto gde stranke ne bi smele imati pristup. Nezadovoljstvo cenom soje ne bi trebalo mesati sa stranačkim opredjeljenjem. Mislim da niko ko je realan nemoze da kaže da je normalno da je cena gmo soje ista kao naše i da je jasno ko dan da se ovdevradi o mesetarenju. Glavni krivac je država, jer i ne činjenje može biti krivično delo, a država nista ne čini da bi zaštitila nas brend i natjerala olose da plate realno. Inače naša soja se prodaje npr Nestleu za 70 RSD.
 
Sada je kriva država a malo pre smo mi bili krivi.Hajde lepo da se na ovu priču i svaku dalju iste ili slične sadržine stavi tačka i piše isključivo u okviru teme o ceni soje.
 
Manja cena soj od prošlogodišnje je možda povezana i sa manjom cenom rublje od eura u odnosu na ranije godine. :cao:
 
Ovde se iznose insinuacije I provokacije. :osmeh: Koga je to provociram, ako napisem posto sam prodao soju. Smatram da smo demokratsko drustvo I da svi imamo pravo na pisanje. Kamo srece da sam clan neke partije, pa makar bila I opozicija. Ne bih tovio svinje I sejao soju I jos pride. Jos manje bih se zanimao sa isfrustriranim likovima. @Putine svaka cast za trgovinu. :ppozdrav:
 
veliki broj kamiona ispred victorije nosi ruske tablice,mozda nema veze rublja ali deo robe odlazi za rusko tržište
 
Trazio sam po internetu podatke za cenu NON GM soje u svetu, nigde nista ne nadjoh. U svakom slucaju, u Brazilu se NON GM soja placa 30% iznad cene GM soje. Po recima Galetina, soja koja se kotira na americkim berzama je iskljucivo GM, tako da prostom racunicom, nasa NON GM bi trebala da kosta 1,3 puta vise od GM, sto po danasnjim cenema dodje oko 51 din/kg bez PDV-a.
U Evropi se iz sopstvene proizvodnje podmiruje tek 3% potreba (TRI POSTO) a ostalo se uvozi. Od prosle godine, 7 najvecih evropskih trgovackih lanaca je odlucilo da iskljucivo prodaju meso i proizvode od stoke hranjene NON GM sojom, tako da potrebe samo rastu.
Po mom misljenju, ovde je u pitanju cista igranka velikih igraca, koji gledaju da zadrze nisku cenu dok mogu. Ne zaboravite da je Viktorija prosle sezone davala jako dobre uslove za skladistenje i da su uz proslogodisnji rod, verovatno napunili skladista i da imaju dovoljno robe za ugovoren izvoz. Sad, kako ce se kretati cena u narednim mesecima, nemam pojma. Ostavio sam soju na lager i mogu samo da se nadam da ce cena ici gore!
 
U SADu je prošle godine bonus za negenetsku soju plaćan oko 2$ po bušelu što je bilo i do 12-13% , ove godine je oboreno na 1$ po bušelu što je oko 10%.
 
Da ali Ameri i tako krkaju GM soju i ne pitaju, kod njih se ni proizvodi GM porekla ne obelezavaju. Od prosle godine cak i Kinezi ne
uvoze americku soju. Brazilci dobijaju i 1,5% na cenu ako njive sa sojom nisu skoro krcene (ocuvanje zivotne sredine i slicno)
Americki Busel je oko 28 kg cini mi se, tako da 2$ nije uopste malo, zar ne?
 
Najlakse je ici linijom manjeg otpora i doci besan i nadrndan,pa ovde istresati sav bes. Forum NEMA veze sa politikom,samo ne damo da nam i ovaj forum koji je neutralan rasturi politika i politicki neistomisljenici. Stariji clanovi znaju i mnogi su bili banovani od prilike 2011te da smo prenosili direktno stanje sa blokada,povezivali ljude,ali nismo dali da se direktno mesa politika na forum i uspeli smo da ocuvamo jedinstvo iako smo tad napadani da smo placenici DS-a,a sada SNS-a. Mi cemo i dalje nastaviti da radimo za dz i sluzimo forumu,ko hoce moze slobodno da napusti forum,a ko nastavi da spamuje i politicki minira teme bice banovan.Najlakse je biti sajber kurajber.
 
Poslednja izmena:
Ranije na ovom forumu nije proslo ni vredjanje a ne samo politika, sto sad uopste nije slucaj! A ima od tih koji provode vreme u svinjcu i sedaju za kompjuterom da sole pamet iako pre toga nisu ni usli u kupatilo!!!
 
Nazad
Vrh