Pasulj

kod nas na jugu ja nisam cuo da se prska pasulj od bolesti
samo od korova cak kako pricaju stariji nemora ni da se djubri njiva....
neznam sta je trebalo toliko tokiju da djubri pa onda i u sistemu da pusta prihranu a godina se i videla kakva je...
 
Izvinite sto sam vas malo zbunio :)
Micigen... pasulj cupan tek kraj avgusta, a cak i tada je bilo zelenih mahuna!
Jedva sam ljude nasao, svi su bili u duvanu... kod nas ga ima bas mnogo.
Samo troskovi cupanja su me kostali 75000din 3 dana x 10 ljudi + 350e kombajn
Evo komplet troskovnik na 2,5ha
Seme - 300kg 800e
Djubrivo NPK+KAN 850e
Sistem kpk (samo trake racunam, jer sam sistem namenski radio za orah) 30000m 1000e
Preparati 500e
Gorivo za sve radove u njivi 300e
Cupanje pasulja 600e
Vrsaj 350e
Kopanje 150e
Otrov za miseve 100e

Sve ukupno 4650e!
Naravno, nadje se tu jos sitnih troskova, a svoj rad i trud ne racunam. Recimo da sam volontirao :) Sve oko njive sam radio potpuno sam, a dogodine planiram jos + 1ha

Bokibole... Slazem se sa tobom oko vecine stvari.
Setva jeste bila optimalna i namerno sam sejao tada, ali ko je mogao da racuna na kisni Juli i Avgust. Za proslu godinu, druga dekada Aprila je bilo pravo vreme. Ceo Maj je bio kisan i hladan, bez sunca.
KAN mi nije pravio problem u sistemu, jer sam napravio dosta cest filter u buretu, koji sam cesto cistio + filter na pumpi od 3". Vidi se na snimku...
Ove godine cu samo vodotopiva djubriva dodavati. Neverovatno je koliko pasulj dobro reguje na prihranu preko kpk! Zalijem ga preko noci i vec sutra njiva dobije potpuno drugu boju.
Zizak sam resio tabletama u skladistu i sigurno ga vise necu prskati na njivi, mada imao sam i napad grinje koja je donela mozaik virus, pa sam morao prskati i akaricidom.
Sto se tice herbicida, Pulsar odradio posao odlicno na pocetku. Na snimku se vidi da je njiva bila potpuno cista u Junu. Sirak je bio potpuno saniran, ali sredinom Jula kada je krenuo da izbija sa dubine iz rizoma, bilo je za nepoverovati.
Stajnjak hocu da razbacim, jer mi je humus na analizi pokazao 2,37
Azotno naravno ne, ali davao sam ga prvenstveno zbog Oraha kome ce itekako trebati kasnije. Slavol S sam mesao pred setvu pasulja.
KAN sam vise eksperimentalno rastvarao.

Secate li se vi da su proslu godinu najavljivali kao da ce biti dosta susna, odatle mi ideja da ja to sprecim navodnjavam. Kad ono svi poginusmo u vodu :kisa:
Hvala na savetima, pozdrav
 
@ Toki primenom velike količine azotnog đubriva kroz sistem kpk u blizini samog korena produžio si vegetaciju i još šlag na tortu pulsar ti je produžio petnaestak dana vegetaciju .Pulsar ti je predpostavljam uništio sirak iz semena ali za sirak iz rizoma nema baš neki efekat morao si ga tretirati nekim herbicidom za uskolisne korove ( selekt super, kletoks itd). Stajnjakom ćeš možda podići procenat humusa ali nezaboravi da stajnjak prvenstveno sadrži NH3 odnosno N , moj ti je savet nemoj đubriti pasulj da ti se opet nebi desilo da sazreva krajem avgusta. Reci mi gde si nabavio te tablete za žižak u skladištu?
 
Pulsarom sam prskao u ranoj fazi korova, cim su prestale kise i opasnost od poplava. Medjutim, korov je vec bio veci nego sto bi trebalo i isao sam sa dozom 1l po ha i zaista sav korov je stao. Pasulj nije mnogo bolovao i vec posle nekoliko dana je krenuo sa normalnim rastom. Kletoks sam koristio nesto kanije za sirak i uskolisne korove. Prvo sam odradio traktorskom prskalicom, a kasnije isao ledjnom prskalicom, sa jacom dozom i prskao samo sirak iz rizoma koji se pojavljivao na mestima. Sirak je bio saniran svuda i nije ga bilo nigde do Jula.

Tablete se zovu Phostoxin, a nabavio sam ih iz jednog privatnog silosa u mom selu. Nema ih u Srbiji, ali ih ima u Bosni u pakovanju od 1kg i mislim da kg kosta oko 50e u Bosni. Ja sam sa 60 tableta, uspesno resio zizak u prostoriji od 12m2.
Samo nisu tablete za zezanje! Stalno sam ulazio u prostoriju sa maskom, ali jednom sam zurio i uletim unutra bez maske, jer je trebalo samo da uzmem par kg pasulja. Posle samo jednog udisaja sam osetio da cu pasti u nesvest i nekako izletim napolje. Malo sednem napolje i sve ok. Sutradan se probudim sa takvim bolom u plucima, da nisam uopste povezao sta se desava. Tri dana sam se sa dusom borio!!!
Dakle, sa tabletama nema zezanja. Saznao sam kasnije da je taj toxin koristio Hitler za Jevreje... Ubija sve zivo u zatvorenom prostoru.
 
Ima taj preparat karancu. Zaboravio sam koliko je, ali se secam da pre 15-17 godina smo to koristili.
 
I vi jedete i prodajete takav pasulj?

Te tablete ispuštaju u kontaktu sa kiseonikom isparljiv gas, koji iz prostorije, tj pasulja jako brzo ispari na otvorenom i seme ostane netaknuto. Ne ostaju nikakvi tragovi i moze se reci da je najbezopasniji otrov od ostale hemije. Ovaj uvozni pasulj koji jedemo, sigurno štite muvopičom od insekata. :haha:

Marcelo, ja sam blizu Bjeljine pa cu do sledece sezone sigurno ici da kupim 1kg. Sigurno mi ne treba sve, pa mozemo da podelimo. Mogu po kurirskoj sluzbi da ti posaljem, pa ako ovi manijaci iz kurirske službe ne pocepaju paket i ne podave se, mozda ti i stigne XD
 
Nacuo sam da moze kombajem za psenicu da se ubere pasulj samo se dodaje neki nastavak za skupljanje i kombajn se podesi...
kazu da ima dosta loma neisplati se ali nije lose probati...
+
imas na yutub kako to rade meksikanci------kucaj FRIJOL izbacice ti dosta materijala
+
ja sam sadio mehanickom sadalicom tako da neznam kako bi ispalo sa PSK.


mislim da sam već skoro sve pregledao :)

i kako ga oni preturaju po tim mašinama, mislim da bi kod mene otpalo oko 50% i ostalo na njivi.......to je problem

bokibole: slučajno sam našao taj snimak, cijena vršalike jednaka cjeni novog traktora JD od 90ks..........dalje netreba raspravljati

vršalicu imam, i odlično funkcionira........samo da ga nekako mogu strojno brati u prikolicu, pa makar da na jednom traktoru bude taj berač i da pored ide drugi traktor u koji pada stabljika sa mahunama.......


ovih godina sam radio na razmak od 70cm, sada planiram suziti redove na 45cm i sa olt PSK vući 3 po 3 reda, od četveroredne izbaciti jednu bateriju, i točkove napraviti da gaze u paru sa prednjima, isti princip ko da se sije sa dvorednom na 70cm, i staviti razmak u redu oko 6 do 6,5cm.......baš zbog problema oko korova, jer ovako će zatvoriti redove a na 70cm nema toliko mase da zatvori redove........i onda se treba sijati gusto, a to nije dobro jer bude malo mahuna po stabljici.....i onda trebam nabaviti jedan špartač na 45cm.......a tragovi na fergusonu bi odgovarali kao i za 70cm redove......
 
Da li neko od kolega koji imaju bubnjaru/vrsilicu za pasulj moze da uslika malo detaljnije masinu, ako je moguce i iznutra? Imam u planu da pravim vrsalicu za pasulj, imam vec neke ideje gledajuci po internetu ali bih bio zahvalan ako neko moze i uslikati. Hvala unapred!
 
popzdrav svima! hteo bih da pitam kako je najbolje namestiti oltovu pneumasku sejalicu da seje pasulj na redove od 40-50cm i u redu oko 6cm? prosle godine sam sejao isto pneumatskom ali bekerovom samo sam isao dupli prohod i zbog nedostatka vremena i zupcanika nisam uspeo daje nastelujem da izbacuje na 8cm seme. sejao sam na 35cm izmedju redova medjutim sada bih povecao na 50cm jer prosto nisam mogao da ga prskam ni agromehanika prskalicom u obliku kolica na koju sam namestio granu sa 8 prskajucih mesta i imao gaz samo tocka gradjevinskih kolica tako je bio gust da mi je bilo zao da ga gazim.
 
ja nasao pasulj kome je vegetacija 70 dana i planiram dva puta da sejem na istu povrsinu ! jel imao neko slicnih iskustva ?
 
imao sa kukuruzom 2013 godine, vjerujem da bi išlo, ako postoji navodnjavanje za drugo sijanje......samo, da li bilo odbrog oprašivanja, sve ovisi od godine do godine.....
 
Junska setva pasulja je kritična jer sazrevanje zavisi od temperature u septembru, a ti ćeš drugu setvu raditi u drugoj polovini jula, tako da bih voleo da me ubediš da može :sta:. Navodnjavanjem prve setve ćeš produžiti vegetaciju što ti ne ide u prilog. Rana setva će ti vrlo lako dati manji prinos, a druga setva ti je skoro ne moguća. Moj savet ti je da odradiš jednu vegetaciju, onako ljudski i da imaš odličan prinos. A tih 70 dana je samo na papiru. Ipak je to u praksi malo duže.
 
Nazad
Vrh