Akumulatori

Jel ima neko iskustvo sa akomulatori Energo plus ?
 
Da, znam da su još početkom 2013. bili u problemu (i javno pisali vladi oko nekakvih nameta ako se sećam, da ih malo podrži jer imaju i tržište i proizvodnju) ali zaista me interesuje da li i dalje rade.
Ne znam za nove serije ali onaj kod mene (iz 2005.) je radio do ove zime (8,5 god.).
Tesla radi,ima da se kupi u Sapcu,Velko promet,imali su reklamacija 300% a nisu priznali nijednu,nema kome nije crkao akumulator iz 2013-2014(i meni 3 komada u garanciji-nisu priznali garanciju) i zato su sada usrali stvar i izgubili trziste Srbije.
Serija pre 2013 su bile jako dobri akumulatori.
Inace 2013 Teslu preuzima Farmakom,oni su kupili fabriku.
 
Jesu li nekome priznali reklamaciju u Velkoprometu? Interesuje me za Vartu, jer mi se čini da me zavlače.
 
Ja sam moj Tesla akumulator nosio 2x na reklamaciju i danas me zvali da dodjem po nov.

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
 
Jesu li nekome priznali reklamaciju u Velkoprometu? Interesuje me za Vartu, jer mi se čini da me zavlače.
Tako su mene pokusali da vozaju kada sam reklamirao,samo sam im rekao hocemo li da resavamo moj problem ili idem lepo u inspekciju da njih pitam koja su moja prava,kada sam trgovcu njih spomenuo,da sam ga ubo ekserom cini mi se da bi se manje cimao i prstao.Sutra dan sam dobio povracaj novca i kupio u drugoj radnji TOPLU aku. od 100amp.a sporni aku.je bio Bleck Hors
97.Samo ti njima spomeni inspekciju pa ces videti, opasno cvikaju jer ih izgleda cepaju sa kaznama po ovom novom zakonu o potrosacima.
 
Exide Premium mora da ima 3 god. garancije! (ili ne kupuj, ionako je skup).
Doduše ni 10 god. ništa ne znači ako je ne priznaju ili treba da ideš na institut za elektrohemijske izvore energije da to dokažeš.
I na kraju, krajeva : Exide je jedna od najboljih marki na tržištu uopšte (kod nas sigurno u top 3) ali uvek može da omane (bilo koji).
 
Naravno da je reklamacija bila,i priznata,odnet u doo Andreja u petak,juče u 8h skinuli sa punjača,istestirali,došli do zaključka da je neispravan,i dali novi,sve za 10min,naravno garancija bila 36meseci
 
Nisam znao za prethodno zato i zahvalnica. Dobro je što priznaju reklamaciju. Može koristiti drugima kojima ni 10 dana a kamoli 10 min. nije dovoljno da ostvare svoja prava (kupca) i ostvare garanciju. Nadam se da ćete bolje proći sa ovim novim akumulatorom.
 
Ja sam vise za Toplu. Kod nas su bas dugo zastupljeni na trzistu. Nisam koristio Taxxon, ali to je jos ne provereno od strane kupaca. Meni je Topla u traktoru trajala vise od 5 godina. Ja sam delimicno kriv sto je odjednom crkao. Zimi posto traktor nije imao grejac bas dosta je verglao, alternator je zezao i nije imao adekvatno punjenje...
 
Ista vlasnik drži i Taxxon, ali se u Makedoniji proizvode. Možda su jeftiniji samo sad dok se ne probiju na tržište?
 
Šta je bolje kupiti za iste novce: malo jači Taxxon ili malo slabiji Topla (crveni) akumulator ?

Za korišćenje je to (taman) ISTO ali bi Topla mogla duže da traje.
Već su navedena iskustva u korist Topla marke.
A navedeno je i da je ista kompanija u pitanju. Kako je to isti proizvođač, osim različitog mesta proizvodnje, razlika može biti i u malo tanjim pločama kod Taxxon-a.
Za isti kapacitet imaju manju MASU (u kg) što ide u prilog tome. Startna struja je "tu negde" (još je manja razlika od mase, za isti kapacitet ... i to je logično).
Vidite šta za iste kilograme (znam da zvuči smešno i svakako je paušalno ALI je blizu istine) manje košta!!
Jednostavno - ista je tehnologija, malo jeftinija proizvodnja u Makedoniji ali razlika je upravo u tome što se NE vidi spolja ni u tehn. specifikacijama (osnovnim, osim masi).

P.S.
Pošto je Taxxon jeftiniji za isti kapacitet I za iste pare može biti sličniji (možda i bolji) Topla seriji.
(za isti kapacitet je sigurno lošiji, to je sigurno k'o dan)
 
Kupio danas dva Monbat od 66 Ah za Rakovicu 65.Sta kazete za te akumulatore?Kaze mi prodavac da su bolji od Tople?
 
Mogli bi biti.
Monbat su jako kvalitetni akumulatori.
Po meni su bar isplatljiviji od Tople. Zavisi i iz koje (su) serije ali u proseku jestu (isplatljiviji, verovatno i kvalitetniji).
Proizvođač je o.k. a kao konsultante imaju jaku ekipu elektrohemičara (jedan od njih, verovatno no. 1 u svetu svih vremena* za ol. akum. bat., prof. Decho Pavlov).
Problem mogu biti ili ako duže stoje ili ako sistem za punjenje na vozilu nije potpuno ispravan, što je verovatno bio uzrok reklamacijama (pominjane i u temi).
Dopunite ih pre stavljanja na vozilo ili prvom prilikom (ako napon nije oko 12,7V na sobnoj temp.) i "no problemo" (opšti savet za sve olovne, starterske, akum.).

* da parafraziram jednog njegovog kolegu - nema ko nije bio kod njega po savet (projekat), od Crvene Armije i NATO-a, do svih svetskih proizvođača ... Nemci, Amerikanci, Japanci ... o ostaloj "boraniji" da ne pričamo.
 
Imam u planu uzeti akumulator za traktor, za zetor 7011, koji preporucujete, a da traje bar 5god ?
 
Baš tako! (uz malo karikiranja)
Ovome je (svakako) najbliža Varta Blue sa 50 meseci ALI još trebaju i da priznaju garanciju (a traži 14,8V za dobro dopunjavanje i kao zatvorena osteljivija je na prepunjavanje).
Lično mislim da bi hibridni Ca-Sb (sa čepovima) uz garanciju od 36 meseci (mislim da ima i takvih, mada ne bih znao da ih navedem) bilo bar jednako dobro rešenje ako ne i bolje. U principu 5-6 god. bi trebalo da traju uz 2-3 puta dopunjavanje na punjaču u toku godine i toliko dolivanja vode (bar provere).
"Ca-Ca" sa čepovima (npr. baš Topla) je takođe dobar kandidat za dostizanje 5-6 god. trajanja. Vodu (verovatno) ne treba dolivati više od jednom godišnje ali proveriti bar 2-3 puta.
I na kraju, krajeva - sada su akum. sve tanjih ploča i "projektovani" za trajanje od cca. 4 god. (eventualno +1 do 1,5) i to je to. Industrija je rešila da reši svoj problem (retke zamene akum.) i napravi sebi promet. Protiv toga je teško da se izbori. Jedina valjana strategija je držati akum. uvek iznad pola kapaciteta i ako ima čepove, držati nivo vode na potrebnom nivou (5-15mm iznad ploča) ... i naravno održavati električni sistem na vozilu.
 
Kakvi su exide profesional akumulatori bez odrzavanja ? Vredi li to uzeti? Košta 17000 110ah uz garanciju 25mes.
 
Nazad
Vrh