Oranje

Danas oranje strasno tesko islo. Imao sam i posmatrace, @leka i njegov sofer :ppozdrav: Kud nisu dosli kad su se orala sojista 10km/h, vec danas na ritsku zemlju i repiste ugazeno sa kamioncicima gde na 6.5km/h bude drz' ne daj:osmeh:
 
Galicije kada bi pisao koliki zahvat vucem ne bih mi verovali prezadovoljan sam sa plugom,ide i po slatinama... :ppozdrav:
 
Orano strnjiste McCorimickom od Bog zna koliko ks (a drugi traktor je bio toliko savremen da ni neznam kakve je marke bio...) i dva regenta "preletaca" 4 brazde...:





A ovo (levo) je orano sojiste "low cost" traktorom/traktorima i isto takvom plugom/takvim plugovima (izmedju dva oranja je posejano zito, znaci sojiste nije tanjirano pre oranja) :



Evo i malo uvratina:





Inace i kod nas u nedelju zavrseno oranje, za zavrsetak i bastu sam uzorao :osmeh: Traktori oprani, plugovi konzervisani...
 
Kako mi da znamo da je ovo traktor orao kada ga nigde na slici nema? :osmeh:

Znaci Arpad, gotovo oranje..

Ja imam jos nekih pola hektara svega. Puklo mi je prednje crtalo i sada je oranje mnogo losije tj ne zatrpava vise slamu kao pre.
Evo snimka kako je lepo zatrpavao slamu sa oba crtala, a evo i snimka kako sada zatrpava kada nema prednjeg crtala. Velika razlika. Kada su oba tu, tacno lepo naprave zalogaj, i daska okrene brazdu. A ovako, cak se par puta i zagusivao baksuz...

Evo sa oba crtala


A evo i snimka kada fali prednje crtalo

 
Da, da, zavsili smo oranje u nedelju. Jos malo, pa ce Marko i tebi biti zavrseno oranje, ta grdosija od traktora zacas uzore pola hektara, jos dvobrazni plug... :ideja:

Rekli su ti kolege, da malo poplici to crtalo... nisi ih saslusao ili sta se desilo :sta:

Pa to i nije orao traktor (ako mislis na srnjiku), vec neki avion... :osmeh:

A' nas traktor se vidi... tamo u cosak, a' imam i video snimak, samo jos nisam postavio ::spreman na sve::

Nisam ja Sale ratar, ali evo jos koja slika, ista parcela, kako bi moj pokojni komsija rekao: razor nije zazor :haha:





 
Poslednja izmena:
MArko mislim da tebi nije problem u crtalima jer i druga brazda sa crtalom isto se poznaje. Mislim da ti je do dubine oranja na prvom snimku ideš dosta dublje a na drugom pliće i nema dubinu da zaore masu. Vidim i da si na drugom pomerao plug na osovini da bi eliminisao kosu vuču vidim da si na prvom snimku čvrsto držao volan a topling ukošen u desno
 
Dulka da si još jedan krug napravio ali pliće i malo brže razor bi moglo takoreći totalno zagrnuti i naproleć bi to setvospremačom poravnao lepo mada i ovako je dobro.:bravo:
 
Imenjače, da li sam dobro razumeo- zaore se poslednja vrsta i onda ostane taj razor; potom se ide opet na drugu stranu u prazno, pa se odore i bude kao kod člana Dulka; i potom, da bude još manje problema na proleće, ti ideš još jedanred po istom principu ali pliće i brže? Ja sam danas tako kao Dulka zatrpao razor, i skoro isto izgleda, baš sam se samom sebi divio :osmeh:

A prošle godine sam probao da ostavim više zemlje za zaorati u poslednjem krugu (na jednoj njivi za probu), stavio sam i slike čini mi se, međutim proletos nisam uspeo da zatrpam sve setvospremačem i ta jedna ili dve vrste su se patile. Kad kažem više zemlje za zaorati, mislim na to da u poslednjem prohodu ostane poslednja vrsta ali ne 70cm koliki je zahvat mog pluga nego nekih 10tak cm. E, pošto je bio suncokret istanjiran, više nisam obraćao pažnju na vrste, nego kad sam čistio brazdu ostavio sam nekih 40cm, išao sam pliće i izgledalo je ok oranje, ali kažem, proletos sam video da nema od toga 'leba. Zato praktikujem da idem taj jedan krug prazan (tek prošle godine sam i naučio kako se zatrpava razor) i zatrpam, ali nisam znao da je još bolji učinak ako se ide x2.
 
Ajd sale ratar opiši malo kako ti zatvaraš razor ako nije problem? Danas sam ti bio sa bratom u ataru,završavao oranje a on bio da proveri daščaru jel sve na mestu,kaže nije punjena dve godine ove rodilo pa i ona došla na red:osmeh::ppozdrav::off_topic:
 
Nazad
Vrh