Zmaj berači kukuruza

Za neki dan bi trebao da odem da pogledam jedan Zmaj 222 (moguca je neka kompenzacija) ali ja skoro nista neznam o tom beracu...

Zanima me njegove slabe tacke gde hoce da pukne gde se krivi,sta najvise crkava ,gde da pogledam koliko je ishaban i sta je na njemu najskuplje za zamenu???

Cujem da postoji sa lakim i teskim tarupom koji je bolji????

Vlasnik beraca (nezna nista o njemu) samo zna da stoji nekoliko godina zbog nekog kvara (navodno kriva je neka osovina) da li mozda znate o cemu se radi..

Trebalo bi da odem da ga pogledam a mozda ga i uzmem da probam da li uopste funkcionise (da li hoce da se mrdne) a potom da razmislim o uslovima koji mi se nude da bi dosao do tog beraca Zmaj 222...

Bas neplanirano ispalo ovo ali ja mislim da tako nesto netreba propustiti.. Samo ako se dogovorim sa vlasnikom koji ovih dana treba da dodje iz inostranstva..

Hvala unapred....
 
Pa crkava kao i svakom kad se ne vodi racuna. Sigurno da 223 i 224 bolje ciste kukuruz ali ako nabavis dobre gume za komusaljke onda radi i on dobro. Pogledaj otkidacke valjke ali mislim da koliko berac moze da uradi nije skup za odrzavanje.
 
Kolega Ciro najbitnije po meni je da skines limove na otkidackim valjcima i da pogledas ispod i iznad da li je sve u redu, najcesce puca koliko sam ja video na rudi, negde na polovini nje, podignite binker pa zavirite da tu nije negde popucalo, onda ga zalijte preradjenim uljem i upalite, nasme za skace, da lupa kad ima ulja na lancima, najbolji je laki tarup i jos ako ima samoostrece nozeve to je odlicno, i na kraju ugradite zvezde iznad valjaka i bice dobar berac.
 
PA ja bas i nemogu da biram nista sem tog 222 jel covek njega ima a ja nisam planirao da kupujem berac ali posto mogu da ga dobijem povoljno i da tom coveku odradim nesto no nista nije jos sigurno... Uglavnom ja sam mu rekao da sam ja zainteresovan i sad samo da pregovaramo..

Ali prvo moram malo vise da se informisem jel stvarno pojma nemam sta gledati...

Vlasnik kaze da je on parkiran kao neispravan (pa je zato i cena takva) no on je kompletan.. Kaze da je kriva neka osovina ali covek pojma nema koja je niti ume da mi objasni (nemozes da se sporazumes sa njim)..
Zato planiram da prvo odem ovako da ga pogledam pa ako prodje vizuelnu kontrolu (samo gledanjem) onda cu da potrgnem put i odem svojim traktorem da ga uzmem (na probu) i onda cu da probam da ga pustim da radi (mora da pokaze sta fali)...
Ali pre toga mora da prodje kontrolu ovako samo gledanjem ako je neki tezak krs netreba mi... Vidim da ima solidnih da se nadju za 3000e a ovaj jeste da ima primamljivu cenu ali plasim se da ce opravka da me kosta jos dosta pa jos svoj rad (koji nikad ne racunam) i plus ako je sav izakan i izudaran onda definitivno necu da se petljam...

Za sad se nedam da nije lomljen,krivljen i sav polupan a za osovinu nebrinem to se da srediti...

- - - - - - - - - -

I da samo jos jedno pitanje zasto vidjam te berace 222 sa prosirenim levim tockom??????????? Zasto to mora da se odradi???
Pretpostavljam da gazi bas po redu pa cepa gumu ili je nesto sasvim drugo???? :sta:
 
Moje misljenje i zadrzavam ga za sebe je, mozda ako se uradi ta osovina moze da izgura ovu sezonu, to je ok onda, ali sledece godine koliko je got dobar ja bih ga rastavio skroz i sve ponovo, kod njega u sezoni zna da traje opravak i vise dana a to neki ne mogu da priuste.
 
Ma meni nije nista hitno ja cu svoje zavrsiti i sa mojim jednorednim Sip-om cak stavise ovo je toliko neplanirano da se i ja pitam da li da uradim to.. :haha:
Nego bi vise presao sa ovog jednorednog na dveredni ako boga ima!!!!!!!! Nemogu vise da ga vidim!!! Kako je rodio kukuruz nesecam se kad sam bio kuci i odspavao!!! Po ceo dan i noc beres jednu parcelu sa njim!!!!!! Da poludi covek!!!

Ipak deluje primamljivo i moram otoci da ga pogledam,nadam se da cu sutra a usput cu da skljocnem neku sliku da podelim sa vama... Ako padne trgovina nece sigurno tako brzo da on moze sad u sezonu siguran sam... Nema potrebe srljati.. A za remont se potpuno slazem samo da ga ne uzimam ako treba bas mnogo da se ulaze jel cu tad da se priblizim ceni za koju mogu da kupim 222 kad pzoelim....
 
Ne znam za koju ga cenu kanis uzeti i koliko ga taj ceni,ali na 222 nema tog kvara da ti istera vise od 200-300e iz dzepa , osim ako je neki totalni krs i mora sve na njemu da se menja.
Najskuplji deo je tarup i ako je teski sa 3 lezaja bezi od njega.
 
Ne znam za koju ga cenu kanis uzeti i koliko ga taj ceni,ali na 222 nema tog kvara da ti istera vise od 200-300e iz dzepa , osim ako je neki totalni krs i mora sve na njemu da se menja.
Najskuplji deo je tarup i ako je teski sa 3 lezaja bezi od njega.

Znaci taj teski tarup ima 3 lezaja (ima jedan i na sredini)?????????? Zasto treba bezati od njega???
Sutra cu da odem da ga pogledam... Oko cene se jos lomimo i ja i vlasnik ali je malo povoljnija nego ovi 222 po oglasima...

Pa toga se i ja plasim da nije neka skljopocija sva polupana i izdrndana da treba ulagati u njega sacuvaj boze... Ali to cu sutra da saznam...
 
Može i taj tarup sa tri ležaja da radi dobro,kad se srede neke stvari...
kod mene je radio 7-8 god. sad radi kod Trnavca 4 god. bez problema
Zna li neko koja firma radi onaj tarup sa 20 noževa i koja je cena,spominjan je par strana unazad
 
Procitah na jednom forumu da ima nekakav kardan sa duplom glavom koji valjda omogucava da se prilikom okretanja na uvratinama ne mora isti iskljucivat.da li je to izvodljivo ili ja nesto nisam dobro razumeo.ipak sam misljenja da se kardan mora iskljuciti prilikom zaokretanja bez obzira kakav on bio?Da li je kod novijih traktora taj manevar iskljucivanja kardana omogucen bez stiskanja kvacila do kraja kao kod imt-a?
 
Mnogo opterecuje traktor , treba da bude 100% u balansu ,cim nije brzo stradjuju lezajevi(nekad i 2-3 puta u sezoni) a promenuti ih je citava avantura.
 
Ja sam menjao svake treće godine ležajeve,noževe i bolcnove...jer kad se skida onda se sve odradi jer je nezgodno

mislim da najčešće se greši kod stezanja srednjeg ležaja
ja sam se malo mučio prve sezone ali sam prošao bez zamene ležajeva
za sledeću sezonu sam ga opet skinuo i zaštitio ležajeve i problema više nije bilo
 
Marko to je sirokougaoni kardan koji ne iskljucujes osim kad kipujes,radi extra pod ugao od 80 stepena imam ga od pre par nedelja licno sam brao sa njim mogu da kazem izmisljena stvar imam ga na sip tornadu i jos da kazem da mu je i cena dobra
 
Procitah na jednom forumu da ima nekakav kardan sa duplom glavom koji valjda omogucava da se prilikom okretanja na uvratinama ne mora isti iskljucivat.da li je to izvodljivo ili ja nesto nisam dobro razumeo.ipak sam misljenja da se kardan mora iskljuciti prilikom zaokretanja bez obzira kakav on bio?Da li je kod novijih traktora taj manevar iskljucivanja kardana omogucen bez stiskanja kvacila do kraja kao kod imt-a?

Da, postoji sirokuougaoni (trozglobni, kako ko zove) karadna, koji prikom okretanja i skretanja ne treba iskljucivati. Ja ga koristim vec godinama, jest malo skuplji al vrijedi svaku paru. Dovoljno je da ti kazem, kad berem sa ukljucenim kardanom smotam toliko da guma zapinje od rudu a kardan normalno radi. Kod mene je punih 11 godina i jos niakavih problema nisam imao sa zglobovima, samo redovno podmazivanje.
 
Sale iza beraca onaj lim sto ga gledaju ovi sto voze iza tebe na pocetku i kraju komusackog stola imas jedan "par" viri gvozdje kao armatura i pored nje bi trebalo da su 2 kontra matice(a obe su spojene jednom kvadratnom platnom),a negde bude i 1,stezu se kljucem 17 ili 19. Okrenes krug-dva sve zavisi koliko ima lufta.

- - - - - - - - - -

Na ovoj slici imas onaj donji lim u obliku trokuta,e pa desno od onog donjeg Z zutog i na levoj polovini izmedju prva dva para jezeva gledano s leva na desno:
http://www.mileljubin.com/image/cache/data/beraci-kukuruza/zmaj/214-S/berac-kukuruza-zmaj-214S-2-800x800.jpg

- - - - - - - - - -

Ili ovde kod poteznice i isto zutog Z dole desno:
http://poljoprivredni.oglasi.rs/images/oglas/201406/810766/3.jpg
 
Marko to je sirokougaoni kardan koji ne iskljucujes osim kad kipujes,radi extra pod ugao od 80 stepena imam ga od pre par nedelja licno sam brao sa njim mogu da kazem izmisljena stvar imam ga na sip tornadu i jos da kazem da mu je i cena dobra

Gde si ga kupio druze?
Gledajuci po internetu vidim da ih ima razlicitog kvaliteta pa samim tim i cena a cene bogami idu i do nekoliko stotina eura to mislim pre svega na one vani recimo Nemacke,gde bih mogao naci jeftinije a solidnog kvaliteta u pitanju je dvoredni berac zmaj 223
 
Znaci jedna od provera ce biti i taj tarup...
Kolega ja imam 222 berač vec 7-8 godina cini mi se da ga je otac 2007 kupio, al nije bio u stanju da bere, dobili smo ga za 800€ keša i 800€ materijala nekog, ugl. na mom niti jedan ležaj nije valjo osovine su bile oke sem jedne tj. tarup je bivši gazda skinio posto je smoto osovinu u panj je udario, moj je tarup sa 2 ležaja kupio sam cijeli novi tarup, i komplet ga obnovio tek godine ulozio sam sve ukupno jos 12 000kuna, sluzio me bez kvara 5 godina samo smo brali i podmazivali, i ove godine smo promjenili ležajeve na hederu opet u kučištima jednom promjenili šeskant sto tjera lance na hederu , osovinu elevatora velikoga donju i ležaj, i to je to godisnje odradi 50kj kukuruza tu i tamo, ja zadovoljan, za sada s njim za opravku nije skup, sporije bere od 223 tu nema govora al danas oberem 4 kj kukuruza bez brige polako, preporucio bi ga svakome :)
 
Ćiro ako ti nije o glavu bezi dalje imaćeš posla preko glave da ga dovedes u neko solidno stanje a oticice i para.A ako ti treba berac to je druga stvar...

Imam berac ali jednoredni... Neznam razmislicu jos malo... Sutra idem da pogledam u kakvom je stanju... A mogu misliti u kakvom je kad stoji 5-6god u mestu...
 
Nazad
Vrh