Soja 2014 god

Ja sam hteo ove godine da je radim eksperimentalno postrno na 1.7ha, ali me uvatise kise i od 25. do 8. ovog meseca nikako da pozanjem a moglo je i 25-og sto se samog zita tice... Mislio sam uzeti Fortunu ili Favorit, ali kako se kasno zelo, ja sam batalio jer se bojim produzetka vegetacije ako bi eventualno septembar bio kisovit... Mogu jeftino da zalivam, i mislim da soju i poznu i ranu vredi zalivati cak i ako je zalivanje malo skuplje, naravno ako je zalivanje potrebno. Sad, mozda ispada da sam i mogao sejati, boze zdravlja ima sledeca godina :)
 
Trijumf sejan oko 10 maja
130720142187.jpg


- - - - - - - - - -

Postno ,fortuna,sejana 14 juna ,prvi red do komšije bio plitko posejan ,znatno veća ( druga slika). Prkana sa pola doze za široko lišće+ bioplanta,sledi za usko + bioplanta. i šta joj bog da. od setve do sada dobila preko 100 l padavina u nekoliko navrata. Danas slikana
 
Drugarova fortuna sejana dan ranije i odmah zalivena sa 10 litara . Drugi atar,bolja zemlja za soju,ječam nije tretiran herbicidom (kao moj) ,koliko vidim ni za sada nije tretirano herbicidom,meni se čini da je njegova soja u boljoj kondiciji procenite sami:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Moguće mada mislim da je zbog pliće setve ,jer je prva nikla čak nekoliko dana pre konkurencije ,a dobro sam je bio zakopao jel sam se plašio da li će biti kiše ili ne pa nisam hteo rizikovat nego sam je spustio u vlagu.
 
Mislim da soji najvise prijaju ovakve vremenske prilike.Pre desetak dana kada je malo jace ugrejalo odmah je stala,sad u nekoliko dana ocigledno se vidi kako intezivno raste i na vrhovima donosi cvet.Slikano pred vece,jedna od parcela(mislim da je Balkan ovde)
wp20140709203235pro.jpg
 
Koliko joj treba vlage toliko joj treba i sunca inace ce sva otici u zelenu masu.
Već ide u masu podosta ,danas obišao i zavisi od sorte najbolje se drži trijumf i dukat manji rastom a puni cveta,maksimus i gorstak otišli na metar ali slabašni sa cvetom ,balkan,sava ,venera, apolo nešto između. Bojim se da će mase biti previše ako se nastave ove vremenske prilike. Žalio mi se ćovek koji je đubrio jesenas sa 3x15 i pred setvu bacao ureo ,kaže mase haos a cveta ni za leka.

- - - - - - - - - -

Ljudi jel ste prskali soje od samoniklog jecma sto ste sejali,ili cekate jos ?
čekamo da i sirak ojača pa da ga opalimo zajedno.
 
Ranije sorte su kod mene vec razvile zavidan broj mauna i polako nalivaju zrno, a i one kasnije polako to prate. Do duse moja najkasnija sorta soje je galeb.
Za sad angela deluje odlicno i ima puno mauna, pratie je i maximus i sava i galeb, a najranija sorta merkur, logicno, ima i najvise mauna. Moze ovo biti dobra godina za soju, ali treba odigrati i drugo poluvreme, a tu nam prete misevi i visoke temperature u avgustu. Bitnije od svega je da avgust bude umeren sa bar nesto kise i da misevi ne naprave bas veliku stetu.
 
Moje misljenje je da je mesec Jul najbitniji kod soje(za soju sejanu u nekim ranijim rokovima).August sam po sebi bar ovde u mom kraju nije toliko ekstreman ipak u Augustu su jutra vec mnogo svezija i sa dovoljno rose koja je jako znacajna.Opet ponavljam da mislim na prosecne Auguste a ne sad zvizne 38-39 stepeni vise dana,onda dzaba rosa,dzaba sve
 
Danas trovao mišove u soji,jakooo-jakooo puno ima skinutih donjih mahuna,a retko koga vidim da ih hrani.Biće iznenađenja na jesen.::lose::

Odgore se ne vidi ništa ali kad razgrneš soju ima šta videti.
P.S. Ne preporučujem sa slabijim PVP da gledate šta su već sad naradili.:ppozdrav:
 
Ja mislim , a tako i radim, da je bolje sejati na 50- 45 cm ili sa zitnom nego na 70 cm.Vise puta sam sejao sve tri kombinacije,najbolje se pokazala kombinacija sa zitnom u postrnoj setvi .Ajd`
da ne razlazem zasto ::namigivanje::
 
Nazad
Vrh