Suncokret 2014

Pa, vaša zemlja je jedna od boljih u zemlji, odtud i te cene koje obaraju rekorde. Ali to je druga tema. A knjiga kaže da suncokret voli i traži najviše kalijum:

N- 110-140kg
P- 70- 100kg
K- 140- 160kg
izvučeno iz knjige, kaže za prinos 3,5t/ha.
 
Sve to stoji Sale ali stoji i Liebigov zakon minimuma,ovi strucnjaci ili buduci akademski gradjani bi mogli nama seljacima da objasne.
 
@bojetic slazem se sa tobom, svi koji su radili analizu u Zr imaju priblizno iste rez...sto sam video ovde pa uporedio sa svojim, sto iz price sa drugarima...
 
Nista cudno.ja i komsija njiva do njive on 20g djubri samo sa urejom ja samo sa kanom ili sanom i ista kiselost.Oni pregledaju samo jednu parcelu i posle prepisu.
 
Zato je analiza resenje. SAMO bojim se da se neke analize pisu odokativno!

Bravo Bojceticu! Drago mi je kad mladji rarmisljaju mudro! O ovome pricam u komsiluku i sa prijateljima vec nekoliko god. Narocito dok nisu naplatili usluge analize. Gde ce nas mentalitet ako nemas nikakve veze tamo da se zalaze za tacne podatke! Nece ni isprljati rukavice!
 
Ja ne razmišljam, bacim 100 kg uree i svaku put se iznenadim prinosom, naravno u pozitivnom smislu...
 
Ja vec 5-6 godina ne bacam nista od djubriva za suncokret,mislim da mi je prosek u tih 5-6 godina preko 2200 kg po k.j,kad uzmem 4 prosecne od 20-21 meter i poslednje 2 sa 25-26,to mu dodje otprilike to...ali,na primer ja po suncokretistu bacam Kcl 100kg po k.j i MAP100-120 kg isto po k.j,zaoravam i sledece godine UREU(200 kg) i bude kukuruz samo takav,sledece godine,zaoravam 3x16 ili 3x15 250-300 kg po k.j i isto Ureu 150-200 kg u prolece pa opet kukuruz...posle u trecoj godini suncokret bez djubriva,ovako mi se pokazalo odlicno i radim i dalje tako...Evo i suncokreta
103ddm0.jpg
155nhut.jpg
 
Lepi su vam suncokreti, ovde kod nas se ne seje toliko.
Mozda je tema pogresna, ali interesuje me da li neko od vas koristi suncokret bez neke obrade u ishrani stoke ??
Konkretno me interesuje jer bih posejao mozda nekih 1-1,5h za probu sledece godine i da malo izmenim plodored.
Ali posto svi proizvodi sa mojih njiva idu u ishranu stoke, koristio bih taj suncokret za ishranu junadi ali ne znam da li im nece skoditi ako taj suncokret meljem i mesam u koncetrat umesto suncokretove sacme.
 
Zakon minimuma najprostije kaze dzaba ti dovoljno i previse kalijuma,ako fali azota ili nekog drugog elementa ili mikroelementa.

Dodao bih, da Leibigov minimum zakon odnosi i na "vodu", ne samo na makro- i mikroelemente, pa ako nema padavina (ili navodnjavanja) nema ni roda, iako ima dovoljno N/P/K/mikro elemenata... To je kod nas obicno dno tog zakona, t.j. to je taj minimalni, koji nedostaje, ogranici, i otezava (ne omogucava) ostvarenje dobrog (veceg) roda.
 
Nazad
Vrh