Trimeri

Ma ovo se pojavilo samo na onaj jedan zavrtanj i nije mi jasno odakle toliko ulje,a trimer ne dimi.Lepo radi i ima snagu i vidim da to nije nista strasno,ali mi smeta zbog estetike,jbg nova masina a usljapana uljem.
Evo jedan klipcic gde se vidi,odnosno ne vidi dim sa mesavinom 3%,nisam imao nekog da me snimi u radu.
https://www.youtube.com/watch?v=v-F-HBqSkGc
 
Ja imam utisak da moj nije najbolje nastelovan, kao da mu je spor odziv na gas i da ne radi na dovoljnom br. obrtaja.
Pri tome nisam primetio da trokira i slicno.
 
E sad, da li nam nije dobro nastelovano to L i H pa zato izbacuje ulje? ACA vidis kako izbacuje crno ulje..ja sam sve skinuo,i oko klipa je malo masno a iznad klipa je suv...a kad sam skinuo filter vazduha,bilo je malkice crvenog ulja na njemu...kao da nije dobro nastelovan,kao da mu fali ta neka sitnica. Odnio bih ja bilo gdje da to zna neko da nasteluje...cim on kaze samo kosi nije to nsita a on kao lud izbacuje ulje znaci nema on pojma. Ni meni nema ni kapi dima,kao sto sam vec rekao al izbacuje ulje...al kao sto kazes,nova masina sva u ulju,i jos se sada prasina i trava nalijepe...
LTZ a kako ja treba sada da nastelujem da ima dobar odziv gasa,odnosno da iskoristim svu njegovu snagu,jel da ima jacu mjesavinu ili slabiju?
 
Treba razgraniciti prvo 'mešavinu' i 'smešu'. Mešavina vam se odnos ulje i benzin, a smeša odnos benzin vazduh.
Nesagorelo ulje, koje vam izbacuje na i oko auspuha moze biti povezano sa vise stvari, prvo i osnovno po meni je koje ulje koristite i u kojoj kolicini. Izmedju ostalog jed od karakteristika ulja koje se koristi za podmazivanje 2T motora i jeste to da nesagoreva u potpunosti. E sad sto se tice tog odziva na gas i kao da nece da se zavrti koliko bi trebalo stvarno ti savetujem da odes kod majstora da ti to odradi, mozes naneti vecu stetu od koristi. Ali ako nisi u mogucnosti da odneses, uzmi i zapisi koliko su sad bili odvrnuti L a koliko H, znaci zavrni ih skroz i zapamti koliko su bili odvrnuti. Zatim uzmi i odvrni i jedan i drugi za 1 krug, upali trimer i pocni da se igras, slusaj kako radi... Stvarno to nije posao koji trebas sam raditi ako nemas iskustva.

Zadnji trimer sto sam radio je bio solo 125, mocna mala masina, ali jedna od najosetljivih sto sam imao do sad, reaguje na te L i H sarafe bukvalno na 1/8 kruga, i ako nije kako treba nece ni da upali...

A sto se tice mešavine, koristim Nisotec, i jako mi se dobro pokazao, sipam ga u kolicini 3% dima ima malo ali mi nesmeta, vise volim da dimi nego da se brinem da li je dovoljna mesavina...
 
I meni se tacno cini da moj nije bas dobro nastelovan.Dobro pali i radi,ima snagu,ali kao da mu fali brzina,odnosno nema dovoljan broj obrtaja,kao da treba jos malo da se odvrne.Za sad nista ne diram,ali kad ga jos malo razradim smanjicu mesavinu na 2,5% pa da vidim,a onda mu mozda i malo smanjim gorivo ili dodam vazduh.Inace za mesavinu koristim STIHL ulje koje koristim i za testere i za APN 6S,testere suve ko barut,a apenac masti i dimi ko lokomotiva cim napravim jacu mesavinu od 2-2,5%.
 
Šta vam je? Nisu to Stihl ili Husqvarna od 1000 evra pa da radi bez greske. Villageri se vrte na 6500 obrtaja a husqvarne na 8000 i 8400. Očekivao sam da ove godine ovaj moj odsvira svoje ali sam se prevario. Kad sam ga kupovao nisam ocekivao previse od njega jer za 20450 dinara ne može mnogo da se ocekuje od trimera sa motorom od 1,9 KS. Da sam uzeo husqvarnu 535 rx ili 545 rxt ili 135 r onda bi to bila priča
 
Ne kažem da mu fali nesto, samo mislim da mu fali brzina i da ga treba nastelovati. Onaj trenutak, kada ostaje bez goriva i kada se zavrti kao kawasaki zujalica me odusevi. Mislim da masina moze bolje da se podesi od fabrickog setovanja.
 
@paliic,tacno pises ono sto ja mislim i to ga bas slikovito objasnjavas.Tacno to mu hvali sto kazes,da se zavrti kao kawasaki zujalica.Kod njega to jednostavno ne postoji,a recimo STIHL i HUSQVARNA to imaju i moguce da mu samo hvali stelovanje,a mozda ipak i "koliko para,toliko muzike".
 
Nemam iskustvo sa nekim kvalitetnim da bih mogao da uporedim. Ali prvi utisak je vise nego dobar, osim sa trimi glavom, gde sam vise ocekivao. Ma, neka ide zivot.. :))
 
@palic - znaci i tebi akd nestaje goriva kao turbina se zavrti? e tako ja mislim treba da se nasteluje,jer tada kako radi pa to je nevjerovatno...samo ne znam zasto kad ne staje goriva tako dobije snagu? Nemam ni ja iskustva sa boljim, al kad sam vidio kako radi kad nestaje goriva,onda sam shvatio da ipak on moze da radi al kao da ima bokad...ili mozda je tako zasticen,ne znam...
@LTZ ja cim sam kupio trimer, koristio sam Nisotec ulje na NIS pumpi uzeo...i kad sam pomjesao sa 4.5l benzina nije uopste bilo crveno gorivo,i ovaj drug nije htio od mene da sipa to jer kaze da je svijetlo,a mi navikli da je crvene boje...al ja ipak naspem i potrosim kad ono ulje curi. Onda sam uzeo OREGON ulje i sada njega cu da koristim...sipacu 100ml na 5litara,pa cu da vidim sta ce biti?!
 
To sto se zavrti kad ostaje bez goriva je normalna pojava kod dvotaktnih motora. E sad zasto, zato sto osiromaši smešu, tako da ako bas hocete uzmite H saraf i odvrnite za 1/4 kruga, pa probajte kako je vam se pokazati. Radite isti efekat kao kod nestajanja benzina ali u manjoj meri. Nesmete preterati, posto ako mu puno osiromašite smešu moze doci do zaribavanja, a to nevalja...

Rekao sam da odvrnete, mada kod nekih trimera je obrnuto, kad se zavrce onda se osiromašuje, neznam kako je kod vasih, ali toliko ce te znati prepoznati, da li je bolje ili gore. Ali je uglavnom odvrtanje.
 
Kada motor ostaje bez goriva,broj obrtaja se povecava usled poremecaja smese gorivo-vazduh,isto se dogadja kad se steluje karb. L i H diznama.Kod svih mojih masina (Stihl,Husqvarna) na koje je ugradjivan ili Zama ili Walbro karburator,zavrtanjem H dizne se zatvara kolicina goriva i motor povecava broj obrtaja (posna smesa),a odvrtanjem se dodaje gorivo i broj obrtaja pada (masna smesa).Ako se nema brojac obrtaja (sto retko ko ima kod kuce),onda se max broj obrtaja odredjuje pomocu sluha,motor ne sme da pišti,vec pomalo da štekće pri max gasu,tak kad se optrereti dobiće pravi zvuk,L dizna se prva steluje i to tako sto se okrece i levo i desno da se nadje max obrtaj praznog hoda,potom se okrene za 1/4 kruga,fino podesavanje praznog hoda se vrsi diznom T,tako da motor mirno radi i ne okrece lamelu kvacila.Naravno da sva ova podesavanja treba raditi kad je motor zagrejan,filter vazduha cist i pravilno napravljena mesavina goriva.
 
Ostavite srafcigere i ako vec niste razdesili masine skroz, smanjite udeo dvotaktola u mesavini goriva. Puno je 3 procenta. Koristite samo najkvalitetnije dvotaktole, za Villager i MTD 2,5 procenata a za Husqvarna i Stihl 2 procenta dvotaktola. Curenja ce nestati. Pisao sam o razradi, prvom radu motora kada izadje iz fabrike i samo u tom slucaju bude malo curenja od viska dvotaktola, (pola procenta pojacano) sto je normalno. Zato fabrike i preporucuju razradu sa 2 procenta i kasniji rad pod punim opterecenjem sa propisanih 2 procenta, upravo da im se kupci nebi zalili da novi motori brljave ulje.

- - - - - - - - - -

neznanijunak86 najbolje da eksperimenti sa Nisotek, Fam ili slicnim dvotaktolima porestanu, to je za Tomos APN 4. Molim da se slucajno ne naljutis, pisem ovo upravo u nameri da masina pozivi. Mesavinu odmeri precizno, dvotaktol samo i jedino renomiran.

- - - - - - - - - -

Oni koji su ipak razdesili karbove, neka urade po uputstvu dejan 351, ili u dobar servis. Fabrika nece pustiti u prodaju masinu koja nije podesena, i to na posebnom uredjaju.
 
Najbolje u apoteci kupiti špric samo za tu namjenu i uvijek se ima tačna mjera. Onaj od 20ml je taman za litar benzina i uvijek se ima svježa 2% mješavina. Nije zgoreg malčice pojačati (onih par milimetara koliko se još može uvući u špric). Litarsko pakovanje kvalitetnog dvotaktola (stihl, husqvarna) ili neko drugo manje, ali da je originalno. Dvotaktol sint iz rafinerije ulja Modriča sam koristio za testeru i nema razlike u radu mašine.
One bočice od 2dl što se pakuju u prodavnicama zaboravite, servis mašine od koja košta 300-500€ je mnogo skuplji od par evra koje uštedite na dvotaktolu.
 
I ja bih se složio i naglasio da mešavinu treba praviti isključivo onako kako je proizvođač mašine napisao i to sa kvalitetnim firmiranim uljem.

Godinama imam razne dvotakne mašine , mešavinu pravim 2% sa kvalitetnim uljima uz upotrebu šprica da bi bilo apsolutno tačno i nikad nikakvih problema nisam imao.

I na skuteru sam izbacio uljnu pumpu i sam pravim mešavinu 2%.
 
Idem sutra da gledam trimer husqvarnu 232r,pa kako se pokazo taj trimer,ja bi s trimerom kosio votnjace(5-10ari)kanal oko puta,neke strmije delove dvorista,sto nemogu kosilicom i jos ponesto sto treba,sve djuture oko50ari godisnje,pa mozeli taj trimer to da kosi,i mozeli noz na njega
Taj ceni 150e,racunam da mu oborim bar20e cenu,vredili on te pare,nema noz i prsluk
 
Taj 232R je bio najmanji profi model, samo nesto manje snage. Ja imam nijansu jaci 235R koji koristim petu sezonu za strmine, ivice, oko voca, i za granicne one nicije oblasti gde je jaka korovska vegetacija. Godisnje ocistim filter vazduha i prekontrolisem svecicu. Nema znaka posustajanja bilo kog dela ili sklopa. Prethodna 3 trimera su redom bacali kasiku cak i vise puta u cetvrtini vremena koliko je Husqvarna odradila za sada, nisu za poredjenje. Obzirom da je nameravana kupovina polovnog 232R veoma je nezahvalno predvidjati kako ce se taj komad pokazati, niko nezna sta se sa njim desavalo i koliko je odradio do sada. Ako je jos zdrav, sipati original dvotaktol u tacnoj proporciji i povremeno strcnuti mast u zglob dole kod glave. Cak i sa svojih oko 1.5 konja trebalo bi da posluzi. Jedino nije za ocekivati da ce moci da radi u zapustenom, visokom, jakom korovu koji dugo nije kosen. Za to ipak treba vise snage od 1,5KS.
 
@skuter kada sam pricao o svom trimeru mislio sam prvenstveno na los odziv na gas, tj, nekako se sporo sve to zavrti, narocito sa trimi glavom. Nisam nista cackao srfcigerom, niti cu jer ne cackam ono sto ne znam.
Od prvog sipanja koristim Husqvarna LS+ dvotaktol u iznosu od 2.5%
 
Nazad
Vrh