Kukuruz 2014

evo i ja ću da sutra da idem u apatin kupiću vreću kukuruza da ne švercam odavde(a ostalo mi 7-8 veća) ili ako bi teo onaj di se to bude skupljalo da kupi ja mu uplatim pare
 
Upravo sam kontaktirao članove foruma iz mog kraja da evidentiramo potrebne količine semena jer već imam nekoliko PP sa sličnim ponudama za pomoć. Zahvalio bih svim kolegama a posebno diklofenu, jer je od njega i potekla inicijativa. Možda bi moderatori mogli da ovo prepakuju u posebnu temu da ne opterećujemo postojeću. Kao ilustraciju veličine katastrofe, postavljam slike dela polja gde se nalaze parcele sa najvećim prinosima u proteklim godinama. Na ovom potezu su njive u vlasništvu više članova našeg foruma.
sgj3nb.jpg

256cm7o.jpg

6qeeqr.jpg
 
U je*bote što ovo ružno. Ovde ni pirinač nebi uspeo. I kod nas pored morave falimalo da se izlije u nebranjeno područje. Naime kod nas u Donjem Vidovu je podignuta brana davnih godina jer se selo nalazi na deseak metara od vode. Nama su čitava domaćinstva bila plavljena a ne samo njive. Nadam se da tako nešto neće više niko nikad doživeti.
 
Kostovicu, na zadnje dve slike, skroz desno gde su one vrbe je Morava? Jeli tako? Da li je sada u opadanju, zna li se kada ce se otvarati nasip da se ova voda vrati u korito?
 
Meni nije ostalo semena, možda par šaka, ali bih kupio i poslao vreću semena. Samo neka neko napiše koje seme bi im najviše odgovaralo i adresu gde da se pošalje. Ili bi još bolje bilo da se uplati taj novac na neki račun, pa da ugrožene kolege same kupe ono seme koje bi im najviše odgovaralo. Ili da neko odavde skupi novce (poput onih akcija sa kačketima i sl.) kupi i organizuje pošiljku semena koje bi njima naviše godilo. Jer ko zna kad će oni moći ponovo u njive pa shodno tome treba birati i odgovarajuću FAO grupu. Time bi se izbegli mogući problemi u oprašivanju kad se izmešaju različite FAO grupe, nejednako zrenje i sl.
 
A da saljemo na Mesnu Zajednicu u poplavljenim podrucjima, a oni neka dele izmedju sebe? Valjda nebi bilo muvanja u ovom slucaju?
 
Kolege imam jedno pitanje? Mozda je glupo, ali dobro. Posejali smo.kukuruz 8 i 9 aprila i jos ne nice, jer je hladna zemlja, ali je klijao. Posejan je na 10 cm dubine. Izgubio sam nadu, jer najavljuju opet kisu, pa plasim se da ne nikne. Klijao je ali voleo bi da mi kaze neko nesto....
 
Ništa nediraj, još je rano za presevanja, izaće on sad je 13-14-ti dan, ima još fore 7-10 dana, nadam se da nema pokorice jake.
 
Kolege imam jedno pitanje? Mozda je glupo, ali dobro. Posejali smo.kukuruz 8 i 9 aprila i jos ne nice, jer je hladna zemlja, ali je klijao. Posejan je na 10 cm dubine. Izgubio sam nadu, jer najavljuju opet kisu, pa plasim se da ne nikne. Klijao je ali voleo bi da mi kaze neko nesto....
8.-9. sejan,imao je par lepih dana da klija,ako je proklijao će i da nikne,nesekiraj se! Ako nikne 70% ili više,NEDIRAJ,a to će verovatno zavisiti od pokorice,dali će biti
 
imag0682.jpg
imag0684.jpg
imag0685.jpg
Slike od danasnjeg obilaska njive u koju mi se izlila voda, nivo vode neopada a ponovo se sprema kisa, ko zna kadacemo moci ponovo da udjemo u njive koje su poplavljene.
 
ljudi, imam jedno pitanje.obisao sm kukuruz koji je posejan 4. 4. i izasao je ali ima dosta zrna koja su se ukorenila,pustila koren ali ne teraju gore klucu...sta je sa tim zrnima, da li ce izaci?u pitanju je dkc 6101 doradjivacki centar je bio u rumuniji...
 
Ermano

Ја сам сејао 5ог и још није никао, али је добро клијао, такође сам сејао дубоко, мислим да још није време за панику...
Код нас није било неких пљускова па да залепи сад незнам где си тачно...
 
Sejano 04.04 nice ali ima i pokorice danas obisao njive presusile ali ovi pod pokoricom nece nici bez novog natapanja.Svuda razlicite muke imam semena iz ogleda koje sam sejao od ns kuce kome treba neka se javi na PP saljem brzom postom.pohvale za diklofena na akciji koju je predlozio.Seme je posebno razvrstano po grupama zrenja.
 
Neznam da li će se videti šta znači dobro zaštićeno seme insekticidom. Neznam čiji je, slikano usput.Gric i na leđa i veslaj nogicama.
 
Juce sam obilazio i skoro sve je pocelo nicanje. Ima u svim redovima veci deo koji jos nije nikao koji je uz samu povrsinu samo sto ne izadje, dok je ostalo vec izaslo kao na slici. Valjda nece biti problem sto je ce biti razlike u vremenu nicanja. Sto je dobro nisam naisao ni na jedno zrno koje nije klijalo, postoji samo razlika u duzini gornje klice. Mada vidim da je vecini sve niklo sto je sejano oko 2.4 kad i moj, ali izgleda da je ovde bilo vise kise a manje suncanog vremena (cuo sam nezvanicni podatak da je za prethodnih nedelju dana palo oko 80l kise)

Syngenta Pako


AS 66
 
Rad sam da dam vrećicu sjemena , ako neko iz Bosne bude organizovao , možda neko iz Bn , oni su bliže jer je prevoz problem mogu da im pošaljem .

Inače evo kad se čovjek opusti , godinama uzimam zaštićeno sjeme ili sam zaprašim , el evo ove godine nedodje sve zaštićeno pa reko neću baš sve da tretiram . U jednoj njivi već sam pisao o tome , prvi put sam sijo kukuruz , reko neće ovde biti žičara , slaba je zemlja , kad ono

DSC04455_zps76585d4d.jpg


Evo gdje je dekalb odavde pa desno isto netretiran zanimljivo dobar sklop


DSC04458_zps871753b1.jpg



a ovde pionir sačekaću al najvjerovatnije moram presijati , ionako sam rijetko sijo pa još fali , nema ništa

DSC04457_zps81857238.jpg


DSC04459_zpsd2120f7d.jpg
 
Sijan je rijetko na 25 cm , a rana grupa zato što je to brijeg , po mojoj procjeni u sredini parcele , možda pola njive a cijela je oko 2.5ha fali jedno 30% a pošto ima žičara i uglavnom je on razlog (sjeme je lanjsko pa ima možda 10% da nije klijalo ) možda će još umanjiti i od ovih niklih . Probaću sutra da pršćem nekim insekticidom koji bi mogo ako poslije padne kiša da ode dole da potruje malo gamad . Sačekaću 5-10 dana ako bude falilo 30-40% a sijano na 25 odma presijavam , rana je grupa nemože da da veliki klip . Da sam sijo ko i ostale na 17 -19 nebi bio problem.
 
Nazad
Vrh