Elektro instalacija

Drago mi je da sam ti uspio pomoći , BTW za onu stopicu nisam pogodio nego je to standard ali se kako sam već napisao dosta proizvođača ne drži tog standarda već izmišljaju toplu vodu. :ppozdrav:
 
Imam jedan problem sa instalacijom na zetoru 7011.Kada prikljucim kabal od instalacije od prikolice na traktor i kada ukljucim zmigavce ,onda lepo radi i na traktoru i na prikolici,a kada ukljucim poziciju pa onda zmigavce tada rade samo zmogavci na traktoru ,a na prikolici ne.,a kada iskljucim poziciju ,a stisnem kocnicu na traktou zasijaju stop svetla ,a na prikolici zasija pozicija i kada tada ukljucim zmigavac ,na prikolici radi lepo i zmigavci i pozicije....
Sada moje pitanje je zbog cega mi se ovo desava,da kada radi pozicija na traktoru i na prikolici, ne rade mi zmigavci na prikolici ,a kada stisnem kocnicu ,na prikolici sve lepo radi?
 
masa sa traktora treba biti utičnicom prenesena na prikolicu i kontakti čisti i izolirani,kreni od utičnice i utikača.Ako masa nije dobra zna paliti kad uključiš na primjer žmigavac a na prikolici oslabljeno trepće svašta nešta.drugo nema šta da bude.Prekontroliši ispitivačem utiičnicu možda ti ona iza gdje su prikopčani kablovi pravi spoj.
 
Koju od ove dve da ugradim sklopke? Obe su ispravne i funkcionalne. Leva mi lepše izgleda ali prenosi masu na svoje kućište odakle daljim spojem prenosi a ova desno ima dva zasebna kontakta gde se kače papučice i masivnija je dosta.
cam00027.jpg
 
Ako smem i ja da komentarisem,glasam za desnu.Samo iz jednog razloga,sto sa njom mozes da biras dali da prekidas masu ili plus.Zavisi sta ti vise odgovara.A video sam je na drugarovom traktoru i mnogo dugo ga sluzi.
 
Desna definitivno,ja sam u rusima izbacio ovu levu i svuda stavio ovu sa desne slike.Jace i bolje kontakte ima,manje se greje i trpi vecu struju sto je najbitnije.
 
Tako je i bilo. Ova leva je završila u fioci pa ako zatreba nekad za nešto a desna je ubačena. Malo sam je otvorio i očistio kontakte. Funkcionište
 
Leva nije ni za svetla da se pale sa njom...pri prvom startu na jednom traktoru je zalepila.
 
Vidim da su mnogi radili razvod za signalizaciju ispod sedista. I ja sam tako uradio ali sam stavio obicnu rednu klemu. Danas sam hteo da postavim prikljucak za signalizaciju prikolice ali ne mogu da umetnem 4 zice u jedan kontakt ( leva pozicija, desna pozicija, leva pozicija prikolice, desna pozicija prikolice). Ja mogu jednostavno da spojim zice ali to ce liciti na cirkus. U pitanju je R60. Dajte neku ideju... Na ursusu 360 imam fabricki ugradjenu razvodnu kutiju ispod sedista i nemam problema sa povezivanjem.
 
Meni je jasno kako da povezem, ali ja sam mislio malo kulturnije da izgleda. Razmisljao sam da napravim kuciste od sper ploce pa da ubacim kleme ili da iskoristim kutiju za osigurace, tako nesto. Ali ako nista ne uradim izmosticu tako pa neka ide.
 
Postoje gotove kutije za raznu elektroniku veličine kao kutija cigareta ili koliko već treba. Cijena oko 2-3 evra, a sigurno će izgledati bolje nego budževina sa šperoločom. Unutra spojiš tako da ostvariš najbolji kontakt, a spolja sve izgleda kulturno i usput je zaštićeno od vlage i prašine. :)
 
Ako zelis da se igras i da ponovo radis isto za koju godinu uradi preko kutija klemni ili necega treceg , a ako resavas da traje samo oblankuj zice i uvi ih.
Zasto ... stezaljke ce u rekordnom roku da urdjaju i gube kontakt a ne mozes da dotegnes jer je i navoj urdjao vazi i za ostalo dok obicno pertlovanje nikada ne gubi kontakt a prilikom potrebe se lako razvija i ponovo spaja i naravno dobro izoluje izolirkom .
 
Najbolje bi bilo da nabavis sa zastave neke priključke za kablove. Počupaš sve stare kontakte, kupiš muške i ženske papučice (obavezno sa zubom), uglaviš to sve i lepo uklopiš i izgleda kao fabričko rešenje. Tu ujedno možeš da odradiš i mostove i to je to.
 
jel ima netko ideju kako bih napravio kontrolnu lampicu od ukljucenog prednjeg pogona na fiatu 70-66. zamislio sam nesta sa stop prekidačem, nekako ga ucvrstiti na polugu od ukljucivanja ali mislim da bi to moglo previse nakaradno izgledati. a nisam nista vidio sta je bilo tvornički pa da po tome. cesto zaboravim iskljuciti prednju vucu pa mi to treba.
 
Nazad
Vrh