Vremenske prilike u 2013 godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa kod mene je padao jučer od popodneva pa do jutra i bilo ga je cca 10 cm ali se polako otapa.
 
Još malo fali pa bi iz zemlje izlazila van, naime išao sam jučer kopati neku jamu i prva lopata ok, blatno ali može se kopati ali kako sam počeo kopati drugu lopatu (ili kako mi kažemo štih) voda ju je odmah napunila znači da su na tom mjestu podzemne vode na nekih 40 cm od površine inače su na nekih 2,5 do 3 m.
 
Bio veceras Nedeljko Todorovic u BG Hronici i kaze: "Posle 20-og temperature 20-25 stepeni,nije iskljuceno da bude pljuskova ali bice znatno toplije!Leto ce kaze biti sa manje vrelih dana i bice cestih pojava pljuskova i kaze retko se desavaju godine kao prosla" E sad da li mu verovati,videcemo...
 
Срећом ова година је боља него прошла. Само нека пада киша. Прави много мање штете него суша. Да ове године није пала киша постали бисмо као Израел или Алжир.
 
Za sada je gora .Već se definitivno može reći da je zbog nedostatka sunca i topline smanjen rod pšenice a lane je rekordno rodila i bila kvalitetna .Ove godine 50 % min. će biti stočna hrana.
Konačno sunčan dan .Nažalost samo jedan,a treba nam 20 u nizu....
 
Ceo zivot,radis,gradis,stvaras...Onda dodje nesto ovako, i srusi ti sve to a i mnogo vise za par minuta!Velika steta za ovaj dobar,vredan i posten narod,sta ih je snaslo!
 
Evo koliko je mart prebacio prosek sa padavinama.
295z9j8.png



1imvte.png
 
Mislim da ovi podaci bas i nisu tacni jer je kod nas u martu palo 113 l.
Postavlja se pitanje sta su to prosecne padavine ?
Neko jede kupus, a neko meso, pa u prosekuoni jedu sarmu. Svako podrucje ima neku svoj mikro klimu i nedopustivo je gledati sve tako krupno u globalu. Mart u poslednjih 10 godina nij edan nije bio isto, kao ni februar ni januar ni bilo koji drugi mesec, sto isto vazi i za period pre 10 godina pa do ko zna kad. Svaka godina je prica za sebe i tu prosek ne znaci ama bas nista, jer evo prostog primera. Da smo imali iole vlaznu proslu godinu sad bi od ovih silnoh padavina vec odavno plivali u mnogo vecem obimu nego sto je to sad. Nesporno je da ce ove martovske padavine u mnogome popraviti stanje vlage u zemljistu, ali to nikako ne znaci da ce ovo biti kisna godina. Moze vrlo lako da se desi da godina bude sa "prosecnom" kolicinom padavina sto bi oped znacilo da do kraja vegetacije nece pasti jos 300 l/m. Tako da je taj njihov prosek vrlo, vrlo relativna stvar. Bitnije od svega je da raspored padavina bude dobar nego da imamo mesec sa 113 l, a da onda naredna dva nemamo nista, sto bi u proseku bilo oko 35 l/m, a da li je to prosek ili samo statistika?
 
Ni meni neizgleda ovo kao bas precizno, jer sam siguran da smo dobili preko 100 litata u martu (nemam tacne podatke), a na karti je ucrtana sremska mitrovica kojoj je dodeljeno 65 lit. Nekako bi se ulopila prica da je palo 65 lit vise od tog proseka u sledecoj kolini, ali nisam stekao osecaj da se to jedno s drugim sabira.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh