Claas

Hvala clanovima kinez i Panonstib na pomoci.:ppozdrav:Imam i ja katalog rezernih delova,isti ovakav prikaz imam kao Vi g,Panonstib ali,ima mesta za dva semeringa a kod mene jedan pa pomislih da mozda greskom nije ubacen jos jedan.
 
Samo radite po katalogu i neće biti problema.Ti cilindri se proizvode za više tipova kombajna i zato ima dva mesta jer na nekim mestima je potrebno da ima dva.
 
[/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG][/IMG]Evo malo slika od mog Claasa 208
 
Današnji teren negde Na Severu Banata:
img0143.jpg

img0145.jpg

img0147.jpg

Zasluženi odmor posle pregleda kombajna i ugovaranje novog pregleda:
img0149.jpg
 
Skoro pa dobro opažanje! :D Eno vidi se jedan na šoferšajbni kako se satire od posla slikajući dok se drugi odmaraju. :D
 
To je završetak posla i ostale su samo konsultacije i razlaz.To je razlog zašto svi sede, a samo jedan šeta jer je morao da nas ovekoveči.
 
Evo malo danasnjih zanimanja.Skidanje sabirne i sita zbog zamena guma sa strane,zamena zavese iza korpe provera lagera...S obzirom da sam da sam kombajn gledao samo na slici do pre 3 nedelje dobro sam se snasao.:osmeh:
12062012201.jpg
12062012200.jpg
12062012202.jpg
 
Zaboravih da pitam Da li neko zna gde ima da se kupi kvalitetniji lezaji slamotresa a jeftinijii nego u Almexu??Za Corsara kostaju 45 e.
 
I ovako malo -malo pa neki plane ,a sa ovim silnim farovima je samo povećao šanse za to.

Nema čega da se brine ako bude održavao prostor oko motora čistim. Utvrđeno je da gro požara nastaje u okolini motora kombajna,zato je bitno nakon svake promene filtera detaljno obrisati sva mesta gde je došlo do prosipanja ulja, da se prašina ne bi tamo lepila. Prašina koja nastaje tokom žetve je izuzetno zapaljiva, a njeno zapaljenje se može odigrati u više scenarija. Primera radi:

1) U uslovima velike vlažnosti vazduha može doći do akumulacije statičkog elektriciteta na kombajnu. Ako dođe do pojave varnice usled pražnjenja elektrostatičkog naboja, prašina se može zapaliti.
Preporuka: zavariti lanac za kombajn i pustiti da klizi po zemlji, na taj način obezbedivši sigurno pražnjenje elektrostatičkog naboja.

2) Kvarni ležaj može razviti temperaturu koja je dovoljno visoka da zapali prašinu.
Preporuka: redovno vršiti pregled ležajeva i izbegavati unošenje prevelike količine masti u one ležajeve koji se podmazuju (pogledati specifikacije za dati ležaj i podmazivanje vršiti na osnovu preporuke proizvođača). Inače će kuglice morati sebi da probijaju put kroz mast i doćiće do povećanja temperature ležaja.

3) Trenje remena o zablokiranu remenicu može razviti dovoljno veliku temperaturu da se prašina zapali.
Preporuka: instalirati uređaj za praćenje rada vratila koji alarmira kombajnera čim broj obrtaja vratila padne za 15% od zadate vrednosti.

4) Žetveni ostaci mogu doći u kontakt sa vrelim auspuhom kombajna i zapaliti prašinu.
Preporuka: postaviti zaštitni lim pored auspuha (kao što se može videti gore na slikama Claas Mega 202) i povremeno u toku rada proveriti da li se nešto zaglavilo između lima i auspuha.

5) Pokidane, nagrižene i istopljene izolacije na instalacijama mogu prouzrokovati kratak spoj i zapaliti prašinu.
Preporuka: povremeno proveravati stanje instalacija,oštećene kablove zameniti novim, silikonskim, a radne farove na kraju dana obrisati.

6) Pušenje cigarete u toku rada kombajna može zapaliti prašinu.
Preporuka: odstraniti osobu koja puši cigaretu u blizini kombajna i po potrebi je umlatiti letvom.


Ako se budem setio još nečega, napisaću.

U svakom slučaju najbitnije je da se prostor oko motora održava čistim. Obrisati ulje i izduvati prašinu na kraju dana. Ljudi negoduju što na novijim kombajnima ima mnogo plastike i kada se kombajn zapali, najviše pažnje posvete kuđenju te plastike umesto da grešku traže u sebi. Ta plastika je samogašeća. Da bi ona izgorela "do panja", potreban je kontinualni izvor toplote, odnosno vatra mora kontinualno da gori. A to će se desiti ako inicijalni plamen zahvati mesta gde se nalazi prosuto ulje na koje se nahvatala prašina, komadići žetvenih ostataka itd. Za to nije kriv proizvođač kombajna nego onaj koji dati kombajn koristi i koji bi trebao da ga održava. Nepažnja i aljkavost su glavni uzročnici požara na poljoprivrednim mašinama, nikako "loša sreća", "Božji Prst" i ostale karakondžule i aveti iz narodnog predanja...
Svu suvišnu mast sa površina radnih delova kombajna treba odstraniti da bi se smanjila mogućnost lepljenja žetvenih ostataka za te delove. Dobro je povremeno obrisati i rezervoar za gorivo i odstraniti sve zalepljene komadiće žetvenih ostataka - naročito ako je rezervoar od plastike.
 
Idi bre begaj Atila napisao si celu nauku oko samozapaljenja zelenka,po tome sto si napisao trebali bi Zmajevi najvise da se pale jer su masni,raznjakani,zapisani od ulja i nafte,lezajevi mahom matori i losi,a ako nisu matori i losi onda su samo losi...instalacije fabricke od pre Tita... pa ni da zavarnice kako treba ... a nov zelenko gori lepse od lepih sela.
 
Nazad
Vrh