Bolesti ovaca

Dejan26 kao strucno lice je to jednom objasnio da dihtung guma kojom je zatvorena bocica moze lagano da izdrzi cini mi se 40 uboda a da pri tom vazduh nemoze ucu u nju tako da se na te stvari neobazirem vise po pitanju trajanja posle otvaranja mozda gresim ali mi jednostavno nemoguce isplativo da bacim 90% bocice antibiotika posle prve upotrebe jer to ni veterinari nerade jednostavno da je tako boce bi imale i od 5ml 10ml itd a ne 50-100....jednostavno nema logike sta radi veterinar kad dodje da ovci dozu i bocu vrati u torbu i u sledecoj stali posle mozda 5 dana iz iste daje sledecoj tako da mislim da to uopste nepije vodu.
 
Ma,ljudi,da se neko usudi da pogleda nekom veterinaru u torbu,pa be bi me cudilo da naje i lekove isteklog roka.Zato sam veterinu preuzeo na sebe,naravno,najbitnije je nauciti sta i kako i dobro procitati uputstvo,a bocice zatvorim voskom od svece i zimi cuvam u hladnoj prostoriji,ne manje od 2 stepena ispod nule,a leti u frizideru.kakvo god da je bolje je od veterinarskih bocica,pa njemu ceo dan torba sa lekovima bude u auto,a svi znamo koja temperatura bude u autu kad upekne sunce.
 
Mozda nije pitanje za ovu temu ali... . Jagnje koje hranimo na cucu ima problem sa disanjem, cuje se "krkljanje", e sad dali ima neki problem u nosu ili problem sa plucima neznam.
Dali je to opasno? Ima li nade?
Zvao sam veterinara celi dan ali nije doso. Inace jagnjetu je danas treci dan. Ako treba nesto dati mogu sutra do apoteke?!
 
Moje je isto krkljalo par dana,ali samo ga proslo,moze da se desi da ostane malo sluzi u nosnim kanalima,pa mu to smeta,probaj malo slamkom da mu procistis disajne puteve.jel ovako veselo,jel sisa?
 
Nije bog zna sta veselo, ili je jos nejako. Ne sisa. Hranim ga kravljim mlekom 200 ml na 3-4 sata. Mislim da moze jos ali nesmem da dam.
 
Druze moze da bude i to! A najverovatnije da jeste. U 11 idem kod njega i stavljam cucu sa manjom rupom da probam. Hvala!
Javljam.
 
I lakse malo sa mlekom.po 200 ml na svaka 3-4 sata?mnogo...da ne bi dobilo proliv.a mozda ti je najbolje da uzmes cuclu sa decije flasice,ili celu flasicu sa cuclom u kompletu,nije to skupo,mnogo lakse jagnje sisa iz te cucle nego iz ovih namenjenih jaganjcima.provereno.
 
Flasica je decija u kompletu sa cuclom (toga bar ima, ostalo od dece). Stavljena je nova cucla ali mi se ucinilo da je mala rupa pa sam ja to malo prosirio. Sreca te je supruga kupila jos jednu za rezervu. Izgleda da je bilo do rupe.
Hvala puno!
 
Invazija krpelja u februaru i početkom marta u štalskom uzgoju(držanju)? Da mi je neko pričao ne bih vjerovao, da se nije desilo kod mene i da nisam vidio svojim očima. Pet ovčica visoko sjagnjenih (15 dana do termina ) u izdvojenom dijelu ovčarnika, počele su se čudno ponašati.Nemirne, skaču, izvijaju se,češu se, udaraju zadnjim nogama o stomak..Pri pregledu sam ustanovio da su u pitanju krpelji.Dobile su neomektin.Zanimljivo je to da su istim preparatom tretirane po dolasku u zimovnik?Ako neko ima sličnih iskustava molim da nešto kaže o ovome.
pozz.
 
Ja sam kod koze nasao 5 komada, nijedan nije bio pricvrscen, ovce nisam proveravao ali sam video da se cesu. Predhodni vlasnik koze je prostirao sumu, odnosno lisce iz sume pa moguce da su krpelji odatle.
 
Kod mene treći dan po tretiranju isto. I u mom slučaju krpelji nisu pričvršćeni pa vjerovatno zato neomektin ne djeluje. Danas opet dezinfekcija objekta pa ćemo vidjeti.
 
Imas za kupanje recimo NEOCIDOL,ide jedna ampula na 10 litara vode,razmutis to u spric za prskanje voca.ali se tretiranje radi 20 posle sisanja,i ponavlja se posle 7 dana za terapiju krpelja,vasi i sugaraca.Tako je sa svim preparatima koji se nanose prskanjem ili kupanjem.Jedna ampula 150 din.imas i EKTANON za 40 litara vode jedna bocica nekih 350 din.
 
Nakon što sam analizirao posljednje dva dana zaključio sam da sam učinio dva početnička propusta.
Prvi je što nisam reagirao na činjenicu da kad uđem u ovčarnik jedna ovca tri puta ostane ležati dok se ostale ustanu.
Drugi je što od 30-tak janjadi stalno čujem jedno kako se dere a nisam na to reagirao.
Tek kada sam slučajno primijetio nabreklu sisu ovce i uvatio je da pogledam iz bliza povezao sam ove događaje.
Ovca je ojanjila dvojke prije 20-tak dana i negdje je povrijedila vime , neposredno uz samu sisu.Rana se upalila i zatvorio se mliječni put, pa je polovica vimena otekla.Janje je gladno, jer dvojica dijele jednu sisu.
Dao sam antibiotik, očistio ranu sa hydrogenom i tretirao jodnom otopinom.Još uvijek ne mogu izmusti mlijeko, nadam se da ću moći prije upale vimena.
fotografija0128.jpg
[/IMG]
 
Strile nije u pitanju povreda 99%,kontagiozni ektim donosi ovakve promene,najpre budu tackaste promene koje jagnje povredi prilikom sisanja,za kratko vreme dodje do stanja koje je prikazano,ispiranje kalijumhipermangan,jod,sulfopreparati(parenteralno),a dobar je i hloramivet sprej lokalno,ektim se prenosi i na ljude-OPREZ koristiti zastitne rukavice.
 
Stvarno izgleda previše duboko da bi bila klasična povreda sise od janjeta.Janjad je još mala da bi uzrokovali ovakve povrede.Vrlo je moguće da je ektim.Hvala na upozorenju.

---------- Poruka napisana u 20:53 ---------- Prethodna poruka je at 20:51 ----------

da li si pokusao sa onom cjevcicom za otvaranje mlijecnog kanala? jer ako jos potraje da bude zacepljen ostace bez nje.
Čini mi se da je upala tako jaka da nije moguće progurati cjevčicu.nadam se da ću moći za dan dva.
 
Nazad
Vrh