Arenda- pravila, obicaji....

U mojoj opštini cene zakupa se kreću u proseku 100 evra za hektar. U selu je zemlja 4. i 5. klase, jer smo na brdu, ali u podnožju uz Kolubaru i njene pritoke je zemlja dosta kvalitetnija. Dosta parcela radim bez naknade (samo da ne zarastaju u korov). Uz reke je teško naći slobodne parcele. Danas sam našao jednu površine 1.30 ha, lucerište staro 7 godina. Vlasnik mi traži 260 evra kirije. Tu bih sejao isključivo kukuruz. Svi mi kažu da je to mnogo para? Ne znam šta da radim... Da li da uzimam ili ne?
 
@darko
Ta cena je "na knap" ako ne bude subvencija. Ako bude onda nije skupo. Moje misljenje je da ce biti subvencija (idu izbori), tako da sam na tvom mestu, verovatno bih uzeo tu parcelu. Poredjenja radi, kod nas za cenu od 200e mogu da zakupim 1kj(57.5ari)
 
Zemlja je odlična, pored reke je, a ne plavi. Subvencije ne dobijam. Te parcele pored reke, sa punom agrotehnikom, iznose vagon suvog zrna kukuruza bez problema. A nedaleko od te njive, na jedno 200 metara, ima slobodna parcela od 1 ha i vlasnik za nju traži 100 evra. Pošto je to susedno selo, isplati mi se da dolazim za 2.30 ha. Uzeo bih obe, tako da bi mi prosek zakupa bio oko 156 evra po ha...
 
Veruj mi da ce se bas to i pokazati kao presudno.Neki likovi iz Holandije sa kojima sam razgovarao pre par godina su me pitali za vece parcele koje su hteli da zakupe u arendu na period od deset godina ali su trazili da se na tim parcelama minimum 5 godina nije sejalo nista i da nisu tretirane .
 
Toga tamo kod njih i u široj okolini ima koliko god hoćeš.One parcele u od Petrovčića prema njima se duuugo godina ne obrađuju.
 
Sto se tice tretiranja raznim preparatima, ceo Progarski atar je u zoni uze zastite Beogradskog vodovoda, zbog reni bunara, te je primena hemije ogranicena. Doduse to niko ne kontrolise. Tako da po zakonu zemlja ne bi trebala da bude zagadjena kao u drugim atarima. A sto se tice te zemlje, koju ste naveli da se ne obradjuje, tu je i bog rekao laku noc. Trebala bi prvo da se uradi dobra drenaza, pa tek onda da se razmislja o setvi. Ne stoji dzabe ona godinama neobradjena. Pored problema sa vodom, postoji i problem u samom kvalitetu zemljista, to je neka bela zemlja, ilovaca, teska za rad. Pa kad se u jesen propisno namucis, da je poores i spremis, u prolece dodje voda i zadrzi se do jula, jedino bi valjalo posejati pirinac. :)
 
Bome komso ko nije video takva zemljista ne zna sta je zlo.
U julu u sred zetve po njivama bare,vec trska pocela da raste,a zabe i zmije domace zivotinje...
 
Bas tako NA. Od kada je kombinat digao ruke od nje, zbog ne isplativosti, to niko ne radi. Bilo je slucajeva da neko radi po par hektara koji nisu tako podvodni, ali su i oni posle 2-3 godine odustajali. Ove jeseni je taj parlog razorao Arsenovic iz Sapca, videcemo sta ce reci posle berbe.
 
Nazad
Vrh