Ćurke i način njihovog držanja

Kupila sam ih u sapcu kao tronedeljne curane . Danas su napunili 5 meseci i imaju od 18 do 22 kilograma. Za mene i moje ,za koje tovim, sasvim dovoljno.
 
Popodne supruga i ja zaklali i uredili kopuna i jednoga curana. Kopun uredjen 15-16 kg, curan 18-20 kg. Ostala jos dva naj veca, njih neka jos.
 
Prošle nedelje poklali čurke. Uređene ćurke, sa navršenih 5 meseci ( tačno), težile 44 kg mesa.
Mislila sam da će biti bolje, ali eto.

Ovih dana koljemo ćurane i dostavljam tačan izveštaj o ukupnim troškovima.

Nisam sigurna po kojoj ceni se prodaje ćuretina jer imam 5 ćurana naručenih.
 
Na koji naćin sušite ćuretinu,mnogi hvale njeno suho meso,mi pokušali ali ni na šta nalik,i to eto ko nama uradio jedan poznanik koji tovi,neki sažet recept o sušenju ak nije problem:ppozdrav:
 
Suši se kao i svako meso samo mora dosta dugo da zri da bi moglo da se konzumira.

U pravu si, ali samo za crveno curece meso. Belo odimljeno ne sme da stoji i da zri, nego se bas zbog presusivanja na vazduhu mora odmah trositi. Komadi belog mesa se ne ostavljaju veliki, nego onoliki kada se izvade iz zamrzivaca odmah za dan dva i pojedu. Znaci belo posle dimljenja u zamrzivac. Ako cemo nastaviti na ovu temu hajdemo na pravo mesto.:ppozdrav:
 
Danas poklao preostala dva curana, sutra kacim slike. Jedan oko 25 uredjen drugi oko 21-22 kg, ili barem ja mislim da je tako.
 
Evo slika sa jucerasnjig klanja:

x65hs.jpg


10h8wex.jpg


Ovaj je manji, bilo toplo pa se i muve skupljale.
15n7fh2.jpg
 
@MilanM

Milane gospodja @Visnja ne verujem da je pogresila, jel njeni nisu bili u klasicnom tovu. Kako je sama napisala isle su redovno na ispasu i to je znatno smanjilo utrosak granula. Barem mislim da je tako.
 
Cika Dule ako je tako onda ja sledece godine uzimam curke posto ima mesta gde da se setaju i pasu :) malo trave, malo kprive, jabuke, krompira, zita valjda bi trebalo biti dovoljno :ppozdrav:
 
Nazad
Vrh