Objekti za smeštaj mehanizacije

@dukej po meni bolje metalne ako ćeš i nekad selit objekat mžeš premjetiti jer je moja hala montažna.

@zoran0230 20000 € manje više
 
po meni je bolje ozidati okolo do visine 2-3m a gore uraditi metalne stubove i resetkastu konstrukciju!ja cu najverovatnije dogodine praviti jednu halu,zidovi ce biti od cigle ili blokova da mi moze sluziti za skladiste zrnaste robe a krov ce biti resetkasta konstrukcija i lim da bi izbegao stubove unutar hale,da mogu iz prve da udjem sa prikolicama i iskipujem unutra i posle samo uzgrnem skipom!
 
Zidanje, kod mene, ne dolazi u obzir iz dva razloga: skupo je a ja sam jaaako tanak sa lovom, pravio bih hangar u bašti, a tamo ne mogu dobiti dozvolu za gradnju pa onda mora biti montažni objekat da bih mogao da ga sklonim ako me inspekcija natera na to.
 
mada su sada bale unutra, objekat sluzi za mehanizaciju, kako se bale trose tako idu strojevi unutra

2183f0d5.jpg


b3c554f0.jpg
 
mbranko

koje su dimenzije stubova i razmak, a koje greda
jel to vareno jedno za drugo ?

svidja mi se sto ima stope u koje su zabetonirani stubovi cini mi se?
jel to spada u montazne objekte - ne treba dozvola za gradnju ?
 
mbranko
koje su dimenzije stubova

stupovi su 120X120X6000



5 m


100X50

jel to vareno jedno za drugo ?

da sve je zavareno

svidja mi se sto ima stope u koje su zabetonirani stubovi cini mi se?

ne u stope je zabetonirana pracna 1m u dubinu , a stupovi su vareni na plocevinu 250x250X10

jel to spada u montazne objekte - ne treba dozvola za gradnju
?

ne, to spada u fiksne objekte da je spajano vijcima ona bi moglo proci kao montazni objekt ,potrebna je gradjevinska dozvola ali ne treba lokacijska (za objekte manje od 400 m2)
 
Nekoliko pitanja za one koji se razumu...

Hoću da napravim šupu za šapurike, tako što bih je naslonio na postojeću šupu širine 8m. Ta šupa je široka 8m a duboka 5m, ima krov na jednu vodu sa padom od nekih 90cm na tih 5m, i pokrivena je salonit pločama. Niži deo tog krova na jednu vodu je visine 210 cm od zemlje do grede (valda se kaže fetna) na koju se oslanjaju rogovi. Ja sam sad zamislio da samo produžim taj krov još nekih 3.5m tako da dobijem šupu za šapurike od nekih 8x3m (malo bih prepustio rogove preko nove fetne koja bi bila na 3m od stare šupe). Pošto niži kraj te novoformirane šupe ne bi smeo da bude niži od 180 cm (da ne bih razbijao glavu kad god dođem po šapurike :osmeh: ) proizilazi da bih imao svega 30 cm pada na tri metra, odnosno 10%. Nisam siguran ali mislim da salonit ploče ne trpe tako mali pad a i nezgodno bi ih bilo uklopiti sa starim pločama na straoj šupi jer je tamo pad 18%, pa mi preostaje samo lim kao krovni pokrivač.

E sad konkretno, pošto ta šupa svojim položajem u dvorištu ne stoji baš najsrećnije, a i niska je (ne mogu traktorom da uđem u nju), kad tad ću je ili kompletno srušiti i premestiti na drugo mesto, ili je bar povisiti za bar metar visine. Zbog toga ovu novu šupu za šapurike hoću da napravim samo kao privremeno provizorno rešenje i shodno tome treba da bude što je moguće više jeftinija, dakle nikakva zidanja, betoniranja i skupi materijali. Zbog toga imam par pitanja:

Da li rogovi na tih 3m raspona mogu biti od toploe, i ako mogu koje dimenzije moraju imati, rogovi idu na svakih metar međusobnog rastojanja. Preporučite mi dimenzije tih rogova i ako su od čamovine, za slučaj da je razlika u ceni između topole i čamovine neka jako mala, (onda se ne bih zezao sa toplom).

Na nižoj strani tog krova na jednu vodu bi bila greda (na koju bi se oslanjali rogovi) ili iz jednog dela od 8m ili iz dva dela po 4m. Tu gredu bi nosili stubovi za koje sad imam dve mogućnosti: Bagrenovi jaki i suvi stupci (4 kom 260 cm) ili betonski stubovi (armirani) iz vinograda (imam ih 5-6 komada 3m). U obe mogućnosti bi stupci bili samo ukopani u zemlju (bagrenovi 80 cm a betonski 120 cm) bez betoniranja. Da li bi u slučaju bagrena trebalo na neki način zaštititi deo u zemlji i kako? Takođe mi je potrebna i dimenzija te grede koju nose stupci. Zidove novodobijene šupe bih formirao od dasaka a imam i kojekakvih starih drvenih vrata pa bih to sve iskombinovao zajedno sa onim što već imam...
 
'pa mi preostaje samo lim kao krovni pokrivač'.
Mozes pokriti i Onduline tablama, one su dimenzija 2000x950. Razmak od 3m nije veliki tako da bih ja tu stavio 70x100 mertek/rog/, ali da ide na razmak od 750 a stafne 30x50 na razmak od 400. Mislim da ti je jednostavnije da sve bude drvo pa i stubovi narocito jer imas bagren, greda na stubovima moze 100x100.
Ja bih tako radio
 
A ono, da li može topola ili mora čamovina? A Ondulin mi je prestao biti interesantan od kad sam video slike ovde na forumu kako izgleda posle leda, ali razmisliću i o njemu.
 
Obzirom da ti je to supa koja nece tu biti dugo /tako si rekao/, ne vidim nijedan razlog zasto ne bi stavio topolu. Samo odmah posle rezanja kovi. Jedina slabost topole je to sto moze doci do blagog krivljenja.
 
Dukej;

Minimalni pad krova za salonit iznosi 17 stepeni ili 30%.
Minimalni pad krova za lim iznosi 6 stepeni ili 10%.

Po mom mišljenju bolje je da se odlučiš za lim kao pokrivač. Ali, ako ne koristiš trapezasti ili neki profilisani lim već standardni glatki, onda moraš da podaščaš krovnu konstrukciju.

Ako već imaš dobre bagrenove stubove, iskoristi ih. Urovi ih 80 cm, ali pre toga sa 90 cm dužine stuba skini koru i dobro ih premaži bitumenom (bitumen zagrej na 150-180 stepeni). Obavezno postavi kosnike ne krajeve šupe, tako da kosnik kreće od vrha ivičnog stuba.

Preko tih stubova postavi gredu dimenzija 10/12 cm tako da uža strana grede legne na stubove. Ako postavljaš dve grede od 400 cm, onda na sredini moraš imati stub. Ali, kod tebe je situacija drugačija pošto imaš ukupno 4 stuba tako da kada ih postaviš na jednak razmak nećeš imati stub na sredini. Moj ti je savet da postaviš još jedan stub i onda možeš postaviti dve grede od 400, jer sastav greda uvek mora biti na tački oslonca.

Zbog izuzetno malog nagiba krova treba da postaviš rogove što izduženijeg poprečnog preseka. Moj ti je savet da ugradiš rogove 8/12 cm (ili čak 8/14 cm). Postavi ih na osovinsko rastojanje od 80 cm maximalno. Preko njih postavi štafne za salonit ili rebrasti lim, ili podaščaj topolovom daskom debljine 2.2 cm pa preko toga PVC foliju i klasičan lim. Ako ne podaščavaš krov onda obavezno sa donje strane rogova postavi spregove da ukrutiš konstrukciju.

Inače, prednost dajem čamovoj gradji.

Nadam se da će ti ovo biti od koristi.
 
Promenuo sam malo željene dimenzije šupe, pa je sad verovatno drugačija situacija u dimenzionisanju i zato se svima izvinjavam ako gnjavim sa ovim. Evo prvo neke slike iz kojih će biti jasnije šta želim.

Imam ovu šupu za prikolice, i dimenzije su joj 8m x 5m.


upload gif

Hteo sam da je produžim u dubinu, odnosno da produžim ovaj krov na jednu vodu i da tako iskoristim prostor iza šupe.


png upload

Problem je što je šupa dosta niska, na nižem kraju je visoka svega 220cm od zemlje do oslonca rogova na gredu (fetna) koja je na zidu. Pošto sad želim da mi novonapravljena šupa bude 4m duboka, onda visina na nižem kraju te nove šupe može biti max 180cm (da ne bih lupao glavu o rogove), i tako bih dobio 10% pada (10 cm na 1m dužine). (Postojeća šupa ima pad od 17-18 cm na 1m dužine.) Tih 10% pada nove šupe diktira za krovni pokrivač lim, i biće to trapezasti lim.


upload pngpng

Nižu stranu nove šupe ću formirati tako što ću ukopati u zemlju 4 bagremova stupca koji će nositi gredu (fetnu) dužine 8m (iz jednog komada, ako ovi sa drvare pristanu da mi nabave takvu), 10x12 cm, naravno postavljenu na kant. Na nju i na gredu na zidu stare šupe će se oslanjati rogovi. Rogova bi trebalo da bude 9 postavljenih na međusobno rastojanje od 95cm (preporučili ste mi manje rastojanje između rogova, ali stara šupa je tako urađena i ja sam mislio da samo pored svakog starog roga postavim i novi). Rogove ću uzeti od 5m, tako da se prepusti jedno 60-70 cm preko grede na nižoj strani, kako bih i tu mogao da poređam kojekakvu burad i slične stvari. Pitao sam jednog tesara i on mi je rekao da je dovoljno da ti rogovi budu 10x12 cm.


image uploading


Taj tesar mi je takođe rekao da je za trapezasti lim dovoljno da se krov poletva letvama (3x5 cm) na međusobnom rastojanju od 50 cm. Biće i ukrućenje krova i stupaca. Građa će biti čamova.

Imam par pitanja:

- da li su ove dimenzije i raspored građe dovoljni (na staroj šupi su rogovi 10x13.5 cm, nose salonit ploče i nisu se iskrivili nimalo)
- kako se pričvršćuje trapezasti lim za letve, u dnu na ravnom delu, ili kroz vrh trapeza (kao salonit), i na koliko se mesta pričvršćuje jedan lima 1x5 m. Da li se lim samo probije šrafom i zavrne ili mora da se probuši bušilicom kao kad se montira na metalnu cev. (Nisam imao nikakvih dodira sa tim limom i nemam pojma kako se to radi.)
- kako da spojim gredu sa bagremovim stupcima a da to nije čepovanjem (jer ja to ne mogu napraviti). Da li je moguće zakovati gredu u bagrem ili nekako drugačije.
 
lim se pricvrscuje ovakim šarafima http://www.trgo-agencija.hr/detalji...ijak-din-7504k-sg-5-5x38-komplet-div5110.aspx mogu biti i 4,8X38 a ispod toga ne, duljina sarafa ti ovisi o debljini letve i visini trapeza na limu, istim takvim vijcima se pricvrscuje i za metalne cijevi i nema potrebe za prethodnim busenjem. broj sarafa si pogledaj na ovoj stranici http://www.lim-mont.hr/hr/ostali_pr...limovi_i_izolirani_limeni_paneli/default.aspx , dokument "Upute za manipulaciju i montažu Lim-mont panela" stranica 16/17.

ja dok sam radio ovu svoju supu

s1-2.jpg


s2-3.jpg


s3-3.jpg


sve grede sam spajao s armaturnim sipkama ( ČBR ) fi 12 mm, duzine 28 cm , mozda su mogle biti i krace ali takvo sam svrdlo imao. napravio sam malu sablonu tako da je islo dosta brzo i u svakom slucaju barem dvostruko brze nego da je i netko iskusniji radio utore i čepove a kamoli ja. sipke sam postavio po dijagonali cca 3 cm od vrha dijagonale, kod tebe bi to bilo malo problematicnije zbog okruglih stupova ali nije ni to neki veliki problem.
 
Poslednja izmena od urednika:
dukej dosta ti je da busis gore i dole ustvari gde ga sastavljas i stavi one podupirace sto idu pod lim gde ih busis na svaki sraf
 
Kakve podupirače? Je l' imaš neku sliku?

Sad baš malo guglam o montaži krovnog trapezastog lima i nešto baš nema podataka, a za montažu salonit ploča sam našao na miion mesta. Na jednom mestu sam samo pročitao da se šrafi u dnu, dakle ne na višljem delu (trapezu) već na donjem ravnom delu. To mi je malo nelogično jer će onda vlažiti (i pored gumice) taj spoj ploče sa letvom pa će tu drvo trunuti. Opet, ako se šrafi kroz trapez, onda može lim da se deformiše ako se jače zavrne šraf. Onaj tesar mi je isto rekao da se šrafi u dnu pa sad više nisam pametan kako treba uraditi.

Jedno pitanje za sve koji imaju hale sa limenim krovom. Koliko imate kondezacije i kapljanja vode sa krova (za lim bez filca)? Ja sam prvobitno planirao da u toj maloj šupi držim šapurike, ali sad kad sam proširio mere vidim da bi tu bilo zgodno da se smesti nekih 300 bala sojine slame za grejanje. I sad sam u dilemi jer nemam predstavu koliko je to kapljanje (priče su od unutrašnje kiše do par kapi :sta: ), odnosno da li tako mogu da se navlaže te bale a onda od grejanja nema ništa.
 
lim kao i salonit se busi na vislji deo trapez a ispod se ubaci taj podupirac da nebi krivio trapez da mozes da ga stegnes kako treba a majstori sto buse dole tako im je lakse kod mog komsije su poceli da postavljaju i busili dole kada je dosao jedan majstor i rekao im da se to neradi tako posvadjali se morali su da skidaju i da stavljaju nov i da buse gore ovaj nije hteo da im plati
 
Nazad
Vrh