Vremenske prilike u 2018-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod nas opet nista,suncokret nikao 60%,a ne vredi ni presejavati,kad kise nema na vidiku,ne znam koliko seme moze jos da izdrzi u zemlji.
 
Kod mene 2015. godine sjeme kukuruza posijanog na strnjik od pšenice izdržalo ravno 62 dana bez jedne jedine kapi kiše, u jesen nikao nekih 90%, nije stigao za silažu naravno ali sam ga zaorao, mnogo mase bilo pa sam dobio neki vid "zelenog" djubrenja. Kukuruz dakle može baš dugo da izdrži, ne znam kako ej sa suncokretom.
 
Банат би требало уцртати на ову карту пустиња,у ред са Атакамом,Калахари,Мохаве итд...
dfff897844203051de50ff02cc19c8f9.jpg
 
Marko, naravno to je bilo to za danas, čim je probio istočni vetar u nešto višim slojevima iznad tla. Vidiš, dok se ti nisi javljao, uopšte nisam imao ni predstavu koliko u tom kraju zna kiša da promašuje. Uopšte nisam obraćao pažnju na to, čak štaviše mislio sam da jedni od boljih u odnosu na prosek.

Drži se sve za sledeću nedelju, imamo zasiguran upad sa zapada. Ostaje da se dogovore modeli kako i šta konkretno.

Nikt, da te dopunim- April 2018 u Evropi, procenti od prosečnih padavina. S U Š A !!! Najgore je na krajnjem jugoistoku.

1cpnp1.png
 
Ni kod nas nije bilo kiše. A jutros je izgledalo da će biti.
Hoce li opet dosadni vetar narednih dana?
 
Generalno u narednom perodu bez izraženog vetra. Možda u sklopu nekih nepogoda jedino.

Ovako postojaće samo slabo, da kažemo do umereno na udare dnevno strujanje. Jedino će u subotu biti još nešto izraženijeg vetra (koašave, a kog drugog ? ) na jugu Banata ali ništa preterano.
 
U Temerinu par kapi a u Backom Jarku padala do pola sela i to 5 litara.I posle neko kaze nisi dobro posejao ili bacio dovoljno vestaka.Neko dobije malo kise i to pravi razliku u prinosu.
 
Kod nas opet nista,suncokret nikao 60%,a ne vredi ni presejavati,kad kise nema na vidiku,ne znam koliko seme moze jos da izdrzi u zemlji.
Isto stanje i kod mene cak sta vise i kukuruz na uvratinama gde sam isao sa drljacom pocinje da se susi...Mogli bi mi Milovane da se skupimo pa da opalimo jedne dodole mozda i nateramo nesto...:)
 
Mogu da razumem ljude koji nisu dobili kise ovih dana, mada nismo ni mi nista preterano, ali i to je puno spram njihovog nista. Jedino ne razumem ljude koji daju za arendu 350 evra, a zemlju plate 8000 za KJ. Gde je tu logika, a gde matematika nije mi jasno. Vremenski uslovi nam vec godinama bas ne idu na ruku, a cena zrmlje stalno raste. Gde je tome svemu kraj?
Inace kod nas je dobro pokisao veci deo atara, a sutra ujutru cu videti i koliko je to. Kazu da je severo istocno od sela, prema cuvenim Paragama palo manje. Cim je vetrina posustala odmah je nesto i palo.
Svima koji nisu pokisli zelim vise srece u narednim danima jer nikako ne mogu da se radujem tudjoj ne sreci.
 
Paore koliko kukas za kisu bilo bi cudo i da ne padne.
Imam utisak da ces vec sutra poceti da vices kako je suvo.Cele prosle godine si kukao , ako ti je toliko za vodu sto ne uzmes neki sistem pa.pustaj svaki dan , pa da i mi malo.odmorimo a ujedno i dobijemo malo.kise.:osmeh:
 
Nama ovde kao prvo ne bi ni nam trebalo nesto preterano.
Kad je nema uopste vec duze od mesec dana, zadovoljan bi bio i sa 15 l/m2. Dovoljno da zavrsim setvu u kolko tolko vlaznu zemlju. Medjutim nije to do nas!
 
Paore koliko kukas za kisu bilo bi cudo i da ne padne.
Imam utisak da ces vec sutra poceti da vices kako je suvo.Cele prosle godine si kukao , ako ti je toliko za vodu sto ne uzmes neki sistem pa.pustaj svaki dan , pa da i mi malo.odmorimo a ujedno i dobijemo malo.kise.:osmeh:
Na koliko mesta ti navodnjavas? Ne pitam za povrsinu jer me ne zanima nego pitam na koliko mesta?
Jel ti mislis da i on gaji krastavac ili boraniju kao i ti pa aj da navodnjavam jer imam sistem.
Konkretno recicu ti da ja obradjujem zemlju na skoro 100 mesta (ratarstvo) a mozda bi imao vode u kanalu na samo dva mesta i to mi je zemlja u zakupu a parcele male. Kazi mi sad mislis li da je izvodljivo to finansijski i fizicki da navodnjavam to i na kakav nacin?!
Tako da Slobo ne zaj...vaj bez potrebe!

- - - - - - - - - -

Ala nam je uteha da nije do nas...Radiš,ulažeš i na kraju minus...
Drogog resenja nema Kris. Znam da nije uteha!
 
To dok se država ne pozabavi ovim pitanjem tako nam je kako nam je...Valjala bi komesacija ponovo i svaka druga duž umesto lenije da teče voda u kanalima kao u Holandiji...
 
Kimi koliko je izvesna kisa koja se najavljuje za iza nedelje??? Vidim da su predvidjene kolicine vec znatno smanjene.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh