Kukuruz u monokulturi i Diabrotica

Ako je mestimično onda nije alarmantno.Veliki je problem ako je svaka druga biljka zahvaćena crvenilom.Tu prinosa nema.
 
Kako nema prinosa kad svaki nosi dobar klip! To se pojavilo sad kad je vegetacija skoro gotova i nadam se da nece puno uticati!
 
Klipovi postaju "duhovi" .

Sa diabroticom smo imali sreće u monokulturi , najviše zbog toga što je nakon lanjske suše ona polagala jaja duboko u pukotine zemlje tražeći vlagu , a vlažno proljeće i podzemna voda su joj ili odložili izleganje ili možda i redukovali .
 
Ovde još nije bilo tog crvenila , znali neko od kolega jel bilo toga kod Bjeljine , vjerovatno su oni prvi na udaru što se tiče Bosne?
 
Ovde se pojavilo pre nekih 4-5 godina.U parceli se nalazila po jedna eventualno dve biljke.Kako je koja godina odmicala tako se to širilo.Sada ima parcela gde je svaka ili svaka druga biljka zaražena.Mogu da slikam te parcele kada sam u prolazu ali mi se ne slika ta tuga.
 
Znači treba dobro pratiti , što reče kolega gore , koji su hibridi manje podložni , i njih izbjegavati , i što više puta prskati insekticidom da se pobije ta gamad što prenosi virus , jel tako ?
 
Ovde semenska kuća ne igra nikakvu ulogu.Napada podjednako sve.Ja se protiv crvenila borim tako što kukuruz ne sejem u mom ataru već u drugim gde ga još uvek ima malo ili ga uopšte nema pa dok tako bude moglo proizvodićemo kukuruz.
 
Na koji se nacin unistava crvenilo? Cini mi se dosta veci problem od diabrotike koja na "srecu" jede samo kukuruz!
 
Juce sam se vozao bas dosta dosta po ataru i gledao kakva je situacija.Prosle-pretprosle godine najjaca ostecenja od crvenila su bila bas pored strnjika a juce nisam primetio uopste ostecenja pored strnjika.Moguce da je razlog taj sto su ove godine skoro sva zita prskana insekticidima,a cikade izlaze iz psenice i napadaju kukuruz.
Ali primetio sam da pored repe ima jako puno crvenila,i to ne jedna dve njive nego bukvalno na svakoj njivi gde je repa pored.

evo na ovoj slici su prvi simptomi pojave crvenila i odma se primeti da je klip tanji.Za mesec dana tog klipa verovatno nece da bude jer je u zrnima mleko a vegetacija je prekinuta i osusice se tj ostace samo gola sapurina.
fotografija10731.jpg
 
Evo kako su svabe reagovale kad su nasli diabrotiku prvi put!
U karantin plus 6km od mesta nalaska zabranjena monokultura kukuruza!
Nisam znao da je prvi put u evropi kod nas nadjena!
Ali kaze jedan ciko da dugorocno pored plodoreda nista nece imati uticaja!

http://youtu.be/LLRpkupBXXE
 
obilazio sam detaljno njive kod mene je 90% monokultura cini mi se da ove godine nema puno Diabrotike a gusciji vrat je tu i tamo stvarno ponegde po jedan, crva ima ponegde na samom vrhu klipa nisamm nasao bocna ubusivanja sto mi je drago jer to bocno ubusivanje usere ceo klip.
Ima ponegde crvenila medjutim nekako mi neizgleda slaba biljka,klip je redovan kao i ostali e dal je to zbog dovoljno vlage ili ce ga kasnije biljka"popiti" neznam
Sve u svemu zadovoljavajuca situacija,vaga ce dati konacan sud.
Ima parcela gde je kukuruz 3-4 metra visine prava suma ali klip je i tamo 20-25 cm i to po jedan
 
Kod mene u parceli od 0.8ha prije neki dan poleglo oko 1500m2 i to po drugi put.Prvi put smo sve uspravili jer je bio mladji,sad to nije moguce.Razlog je naravno Diabrotica,najesen tu ide psenica ili jecam,trebace mi vas savjet oko toga jer nismo sijali nista sem kukuruza jako dugo pa smo totalno bez iskustva.Od te parcelu cu svakako silirati polovinu a pola cemo obrati u klipu.
 
imam jednu parcelu gde je predusev suncokret gde imam poleganja kukuruza, e sad da li je od puno vlage i vetra ili Diabrotice ne bi znao da kazem
 
Imam jednu parcelu od 10 ha . Prošle godine bio kukuruz koji je dao rod od 900 kg sa ha. Šta mislite da li je pametno opet posejati kukuruz ?
 
Nazad
Vrh