Soja 2018

Pitao danas za neka semena soje i čuo da ih nema, a i da ostale polako nestaju.Kažu da su zbog suše malo proizveli i da je zato skupa.Suncokreta ima puno više.Maggy više nema,nema Paladora,još malo ima NS i Wendy...a cene boli glava.
 
Koji sklop koristite za ns maximus??
Preporuka je 450 000, ako je klijavost 90%, onda treba ici na 495 000, jel to dovoljno??
 
Otvorio danas vrecicu maximusa, dosta sitna zrna, mozda u promjeru 5mm, ima polovica i zelenih zrna, radio sam u pioneeru u doradi, sasvim druga prica, krupnija soja i nije bilo zelenih.....zato i je klijavost 90%
 
Danas nabavio i seme Palador, 4 setvene jedinice,za oko 1,2 ha.Za drugu polovinu njive uzet NS Apolo_Ovo NS seme je C1 ,a Palador od Axeriala C2.Ukupno izašlo 27.000 dinara za 2,2 ha.Nadam se da će biti dosta i da neće zafaliti.Nisam otvarao vreće da vidim kakva su semena,da se ne jedim bez potrebe.Jediću se na njivi kad budem stavljao Nitragin.Planiram setvu na 70 cm i razmak u redu na 3,2 cm.Još da se od nedelje razbaci malo đubriva pa laka drljačom,a onda pred setvu još jednom sa lakom drljačom i setva.Treba još uzeti Telus i Senkor plus, i malo i totala za jedan deo njive.Izaće sve to po prilici.Procena je oko 1.300 € sa sve žetvom za 2,2 ha.
 
Hrvatska i Rumunija! Samo ne znam zasto kolege Hrvati nesto se nisu bas oglasili na moja ranija pitanja o Pioneer soji kod njih.

Nema se šta puno reći. Malo je bilo sjemena u prometu. Malo je i posijano jer je bilo skupo oko 10 kn a ove godine će biti skuplje. Iskustva koja sam ja čuo su da je rodna ali ne nešto specijalno i to ona treća najkasnija sorta. Ove godine je još nema u prodaji jer se brod nasukao ili nešto slično. Znači kasni ali će je biti.
 
Među mojom ekipom vlada uvjerenje da je ludost toliko skupo plaćati Pionner sjeme jer ne opravdava to ulaganje. Prošle godine je tek u nekim pokusima (zaboravio sam koja je lokacija ali nije u mojoj blizini) dala baš vrhunske rezultate. Jedino fency poljoprivrednici koji ne pitaju koliko košta ili koji su sigurni da će vrijeme, padaline i ostali uslovi biti idealni i mogu uložiti enormno (kao oni ameri) mnogo u nju pa da da kažu : aha
S druge strane do sjemena je teško doći i dosta poljoprivrednika čeka ali niko ne velike količine.
 
Radite li bakterizaciju ili ne?kod nas su podijeljena misljenja,prinosi su po rijecima onih koji rade i koji ne rade podjednaki..ja bih trebao imai sjemena za 3-4ha pa nisam pametan da li da radim bakterizaciju ili ne...
 
Ako može pomoći , jedno znam , u zemlji sa niskim ph ne vrijedi nanositi bakterije , nemogu da prežive u kiseloj okolini . Postavlja se pitanje otkud onda kvržice na korjenu u kiseloj zemlji ? Zanimljivo je da ulogu bakterija u azotofiksaciji u ph niskim zemljama navodno preuzimaju neke gljivice.
 
Nema nam Race?Garant sutra slike iz setve:osmeh:

Gde si prijatelu, necemo ove godine zuriti nismo jos ni jutra pripremili za setvu. Taman zabeli da moze da se radi onda padne jos 20 L kise, a dole je dobro vlazno, ove godine idemo na banatske rokove setve. Poljoprivreda je takva skola da svake godine ides u prvi razred. :cao:
 
Bas tako Raco, kao u zadnjoj recenici. S tim da ako polazes prvi razred pa u drugom razredu nailazis na neku poznatu materiju iz prvog, upisas se od srece sto to znas ko iz rukava, dok ne nailazis na neku nepoznatu gde ne odlucujes ti vec neki drugi faktor pa ti se lomi kreda na tabli, a desi se kad i tabla padne sa zida.:osmeh: Pa opet sve iz pocetka!
 
Pa kad nismo isli u predskolsko pa da sve znamo kao neki sekretari i pomocnici ministra pa i samog ministra nam NEDAMOvica.
 
Nazad
Vrh