Pšenica 2017/2018

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sta da se odlucim ?
Glavna zona korena psenice nije dublje od 20 cm. Sve preko toga psenica nece forsirati dokle god ima dovoljno hranjiva u toj glavnoj zoni korena.
 
Za setvu dva puta tanjiram. Posle prvog tanjiranja razbacam vestak pa jos jednom predjem tanjiracom.
 
Pa ono sto si napisao.... Onih prvih 20-30L si napisao da je dovoljno da spuste ureu u zonu korena psenice....
A onda si na moj komentar da ovih 100ak L koliko ih je ukupno bilo u februaru spuste azot na 25-30cm, ti napisao da nije bas tako, nego 10-15cm...
Pa mene zanima onda ako 30L spusti u glavnu zonu korena, koju si sad napisao da je na dubini od oko 20cm, sta onda uradi preostalih 70L? drzi ih...?
Sigurno da je to da je u medjuvremenu i urea "radila" i da je presla vec i u amonijacni i u nitratni oblik, bar neki deo, i da se on teze ispira, ali sve je to znak ? I mislim sam da je otisla posle 100L preko 15cm.
A sve cu to pokusati da saznam posle Nmina.
 
Ja nisam nigde pominjao cm, vec zonu korena. Koren pocinje tik ispod povrsine zemljista i naravno da je bitno da padne 20-30 l da bi se urea spustila u zemlju jer ne valja da lapi na povrsini. Kod nas do sad u februaru ne verujem da je palo 100 litara, negde oko 60-ak (ali ajde sutra cu proveriti tacno) mada ni to nije toliko bitno. Za pravilan i dobar raspored azota je bitnija lagana i ravnomerna kolicina padavina. Pljsak od 30 litara je gori za azot nego u 5 dana 50 litara. Ako bi se tako lako azot ispirao onda mi moji kukuruzi i soja 2016. gladovali od maja do septembra, a nije tako. Jos povrh svega sam isao sa SANom, a ne ureom.
 
Pa napisao si pogledaj, ali OK. Upravu si za to da je potrebno lagana kisa.
A sto se tice padavina kod nas je oko 90-100, a koliko sam ispratio vi ste 100-110L ako cemo sad oko toga.
Naprotiv, SAN nije taj oblik azota...
Urea je se ispira najvise u amidnom obliku a to je prvobitni oblik, i samo taj oblik ima velika ispiranja!!!!!
Kasnije prelazi u amonijacni i nitratni, koji nisu toliko podlozni ispiranju.
Zato sam i pisao da zavisi od temp. tipa zemljista i toga da li je vec "radila" ili nije u dovoljnoj meri.
Ne moz' ti od lava (avatar tvoj) on samo napada, a ni ne gleda o cemu ja pisem :bravo:, ali ne daju se ni ovi moji tigrici :haha:
 
Ne bih voleo pogresno da me razumes, nista ja ne zelim da dokazujem. Ja sam psenicu prehranio ima vec 23 dana i do sad je sigurno urea "odradila" prelazak iz jednog u drugi oblik jer su bili idealni uslivi za to. Prevashodno sam se odlucio za to zbog rane setve. Uvak radim prehranu iz dva puta bas zbog toga da se azot rasporedi sto bolje duz cele dubine korenovog sistema. Psenica sigurno ima koren od 100 cm i nikad se ne zna kad ce zasuti povrsinski sloj i do 10-15 cm. Onda ne vredi nista taj azot sto je zarobljen u tom sloju kad je suvo.
 
Pa razumem te isto smo uradili i nadamo se najboljem, i sve Ok.
Ali ja sam izlozio neke stvari, sa kojima se ti nisi slozio, i napravili smo polemiku oko toga....
Opet kazem da je kompleksno sve to i da od vise faktora zavisi, sad opet da te pobijam i da ulazim u sitna crevca i da li je na tim temp. uspela da predje u drugi oblik, i da je od tih 23 dana bilo vise od pola kisovitih, ne vredi....
Knjiga je jedno, praksa je drugo, ti si na trecem vidjenju situacije, ja na cetvtom, a istina je negde izmedju! Tako da bice to sve dobro i ko je prehranio i ko ce tek da prehrani, ali eto diskutujemo malo kad smo dokoni, da razmenimo iskustva i naucimo nesto novo. Laku noc.:spavam:
 
Meni je merac stalno napolju,do ovog snega je palo oko 35 litara i sa ovim snegom jos 25lit. u februaru mesecu. Kako je kod Vas palo oko 100 litara a nismo daleko. U januaru je bilo oko 50lit i u decembru isto otprilike.
 
Ne bih se ja nešto mnogo razbacivao na prihranu pšenice s'obzirom na potencijalnu potrošnju hleba. Evo ilustracije, bar što se Kraljeva i okoline tiče:

28168433_10213777929116909_3672792771601317784_n.jpg
 
Ne razumem zasto je obrisan post? Pa kako treba preformulisati recenicu? Moze li ovako? Neki politicar davno se borio da cena hleba dostigne 3 din, nadam se da znate o kome je rec.
Evo polako se ostvari njegova zelja jer on i njegov naslednik su isto! Bez da imenjujem nekog.
Kad je tema psenica, logicno je da je direktno vezana i cena hleba.
 
Dovoljno je -3,4 ako bude golomrazica,ako bude bilo snega onda vise posto je on izolator,nece biti kaljavo ali ce traktor upadati i ostavljati tragove.
 
[Knjiga je jedno, praksa je drugo, ti si na trecem vidjenju situacije, ja na cetvtom, a istina je negde izmedju! ]### Moje vidjenje je na prvom mestu a to je ovakvo. Cim otopli psenica pocinje da raste ali pre sto krene psenica "skenira" zemljiste da utvrdi koliko ima hrane u zemljistu i na osnovu toga vec tad formira velicinu klasa. Ako nema hrane klasevi ce biti mali sa malo zrna. Kasnije bacanje prihrane ce dati samo vise slame i krupnija zrna. Ako sad ima hrane dovoljno tako ce i da odredi velicinu klasa jer zna da ce moci da ga istera do kraja. Prosto receno.
 
Recimo da je i moje misljenje slucno, ali malo modifikivano. Bitno je da je raspored azota, kao osnovnog nisioca prinosa, pravilno rasporedjen po dubini. Ne bi se dzabe radile N-min analize na 3 dubine.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh