Borovnica

[QUOTEPozdrav, ja pricam iskljucivo o zasadu borovnice, bez ikakve mehanizacije. Tako da opet razmisli da li moze ili ne :) Tamo sam ziveo, posao mi je bio tamo. Borovnica je u jednom selu nadomak Guce. pH je pre sadnje bio 4.7, medjutim doslo je do nekih komplikacija, i sada je oko 5.5 cini mi se. Samo da napomenem da me sam bukvalno banuo u celu tu pricu i da sam jos uvek u procesu ucenja i prilagodjavanja na sve. Biljka je vec dosla u dodir sa zemljistem. Voda je neutralna, ali se odlicno spusta pH Green-om(Agromarket). Hvala na savetu ali ne, saksije ne dolaze u obzir. :) Pozdrav!][/QUOTE]

Neka slicica bi dobrodosla. Ako se ipak odlucis za dodavanje treseta, onda je cini mi se jednostavnije napraviti nove kanale nego dodavati treset oko korena. Pogotovu sto se biljka vec primila. Mozda je dovoljno samo dodati vecu kolicinu strugotine i striktno voditi racuna o pH vrednosti. Ovo stoga sto se koren stalno dize sa povecavanjem visine strugotine, tako da je uvek neposredno ispod povrsine. Moras imati pH metar i sva dodavanja hraniva ili zalivanja moraju biti sa kontrolisanom pH vrednoscu sto znaci od 4,5 do 5,5.
U mom kraju konacno zavrsena berba pre 4-5 dana.
 
Da pitam samo dali je Dejan R. iz Aranđelovca nekome od vas radio pripremu parcele tj obradu zemlje za zasad Borovnice i kakva su iskustva sa njim. Hvala

Radio je nama...zadovoljni.


Sent from my iPhone using Tapatalk

- - - - - - - - - -

Malo je jaci sa cenom...ali ima masine dobre. Treba da je uvezao neku novu masinu za bank iz Nemacke.
 
Nesto su utihnuli borovnicari ovih jesenjih dana...ajde malo da razmenjujemo iskustva o tretiranju sad pred kraj vegetacije...pozdrav svima


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Novci su "pozobani" jos na klasu.
Kad pocne opadati lisce, znaci za petnaestak dana, jedno plavo prskanje i to je (valjda) to.
 
Kolege i prijatelji nije me bilo neko vreme na forumu, bavio sam se prakticnim radom, ali sada resih da dodjem da vas pitam nesto. Medju prvima smo presadili sadnice iz gline u vrece i tu su vec neko vreme, za sada nam ide dobro, medjutim jedna dilema me muci. Kako nam je ph vode 7, neutralan zanima me koji je najbolji nacin da se isti spusti, a da nije azotna kiselina ili ako je uz pomoc azotne kiseline kako da ona ne utice na prihranu i ne razgradi je. Za ubacivanje azotne i prihrane koristimo miks rajt.
Sada vidim da se pojavilo dosta vas koji radite sa vrecama pa pretpostavljam da ste imali neke slicne probleme. Hvala
 
Ne valja ni jedno ni drugo...

Sent from my SM-G930F using Tapatalk


Ako kažeš da nešto ne valja, onda valjda bi trebalo da kažeš i zašto, a i šta valja....

- - - - - - - - - -

Možeš spustiti pH vode i sa preparatom Lower 7. Takođe i agromarket ima neki svoj preparat

Poslato sa VKY-L29 uz pomoć Tapatoka

Hvala! Nadam se da nisu skupi. Takodje hteo sam da pitam u vezi sa tim evropskim fondovima koje pominjete da je vaš prijatelj dobio pa sadio u vreće, da li je tajna koji fondovi su u pitanju? Imam 700 sadnica u vrećama i potrebne su mi dodatne finansije za proširenje zasada.
 
Za nas sa jagodastim vocem minimum za konkurisanje za IPARD je povrsina od 2ha. Pravilnik je izasao. Kad ce konkurs ne zna se.
 
Pričao sam sa više ozbiljnih ljudi vezano za evropske fondove. Takođe sam u međuvremenu stupio u kontakt sa ljudima u Hrvatskoj koji su povukli pare iz evropskih fondova.

Ti fondovi nisu pravljeni za prosečnog poljoprivrednika. Ako niste ozbiljan privrednik sa dobrim poznanstvima i znanjem kako sistem funkcioniše iznutra mislim da nema šta da tražite...

Pri tome da bi se ispošovali sve procedure koje se traže za ipard to će vam na investiciju dodati minimum 30% cene te investicije.

Primera radi investitora u Hrvatskoj je Hladnjača koštala 800k eura da bi zadovoljila propise evropskih fondova da bi dobio povraćaj sredstava. Da je gradio kako se inače gradi za Hladnjača bi ga koštala 400k.

Poslato sa VKY-L29 uz pomoć Tapatoka
 
Ne sumnjam da su uslovi za hladnjace i druge preradjivacke objekte rigorozni. Ja sam citao samo deo pravilnika o mehanizaciji. Tu su uslovi manje vise isti kao i u pravilniku naseg ministarstva. I naravno, nije za prosecne poljoprivrednike. Ipak treba imati preko 2ha pod jag. vocem.
 
Sto bi rekao nas narod " u se i u svoje kljuse" i pomalo u upravu za agrarna placanja.....

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 
Da nam ne "umre" tema, a i obećao sam neku sličicu.
Iz berbe. I jedna jesenja.
95273a15c405feebd62bc656326f1449.jpg
fdd085dde92866133106bbdea9ce9d95.jpg


Poslato sa G620S-L01 uz pomoć Tapatoka
 
Nazad
Vrh