Arenda- pravila, obicaji....

NA I svi ćemo na kraju završiti u njoj...:haha:
 
Razlika je u mehanizaciji, kapacitetima skladistenja, kapitalu koje ces preneti na decu. Ako deca budu dijabole onda se nije isplatilo, ali barem ce imati sta prodavati.:osmeh:
 
Jedan je kod nas davnih dana procenio dokle će živeti nije imao dece i polako prodavao po pola jutra,jutro svake godine samo se malo zahebo duže je živio nego kapital...ima i toga...:osmeh:
 
Čitam ovu temu i svašta mogu da pročitam... Odavno nema sloge među poljoprivrednicima, tako je i kod arende... Na mom terenu, ako jednom odustaneš od neke zemlje, više ti nikad neće biti ponuđena pa makar taj dao i nekom drugom za manje para...
 
Bojčetiću kojih 8 % PDV ima više kad sam ja ove godine prodao pšenicu i u toj ceni je taj PDV?
Ne dobijas istu cenu kada imas 2 prikolice ili kada imas 50 slepera. Ti kada prodajes psenicu ako ides na silos dobices cenu koja je na berzi bez pdv-a. Primer na berzi je 17+pdv, tebi plate 17din sa pdv (tj 15.74+pdv8%), njima je zarada razlika od 15.74 do 17din, otp 1.25din. Matematika je nijansu slozenija jer ima 2% koji ide drzavi, ali je sustina sto sam napisao.
 
Da ali zbuni mnoge kada se kaže zadržali PDV za sebe...Pravilnije bi bilo da se kaže zadržao otkupljivač npr. 8% ili 10% nebitno od berzanske cene...:ppozdrav:
 
Svi do jednog obecaju cenu sa berze kad pitas za uslove prodaje(da uzmu 3%), a onda kad hoces da prodas oni kazu pustili na berzu ali samo ti hoces da prodas i nema kolicine za sleper(npr psenice par tona mi stoji na lageru), ovaj kome sam pre predavao kaze jeste na berzi ali se ne nudi pa da mi ucini eto dace mi kao na berzi ali bez PDV-a, a o ulazima,manipuilativnim torskovima,rastur,kalo,salo i ostalo da ne pricam.
 
Znas kad ce platiti taj arendu po ha od 600 e? Za duplo da i ne pricamo! Kad Dunav skroz osusi!
Fizicko lice koji posteno radi svoju zemlju nikad nece moci isplatiti takvu arendu! Sasvim je nesto drugo ako ga gura i finasira neki faktor sa strane koji ko zna na koji nacin pere novac kroz poljoprivredu!
 
jebote, a ja gledam hoću dati 150€ za jutro ili neću, za arendu od 200€ ljudi odustaju......a poticaj ispada za uobičajne ratarske kulture oko 200€ po hektaru, za povrće je nešto više......

ako netko i da 250€ po jutru i posije kukuruz, da uzmem za primjer, kolika je tu po vama zarada, da imaš sve svoje strojeve i da dobiješ poticaj 200€ po hektaru, što bi bilo oko 115€ po jutru, znači iz svog đepa treba dodati još 135€.....

vrećica kukuruza za jedno jutro je oko 55€
gnojivo 15ica da se baci 100kg je oko 40€
kan 27%N oko 25€
i gorivo za strojeve, oko 50litara, što je oko 30€
prskanje protiv trave oko 60€

to je ulog od 350€.....

max što sam dobio je bilo oko 8t klipa.....
 
Nazad
Vrh