MTZ Belarus

Jel su to baš ruski sklopovi?
 
Ne,odesa je u ukrajini,oni su bili glavni zavod za proizvodnju tih delova u staroj sssr..posle raspada rusije belorusija je pocela u jednom momentu da pravi sve delove u sopstvenoj reziji,ali bi ovi trebalo da su di beste,iz zlatnog doba ruske inzenjerije..tako bar iskusnije tvrde..
 
Meni je majstor pričao da bez merenja svakog pojedinačnog klipa ne sme da kupi .
 
Ja kad sam radio za 82 generalnu ,pošto mi je radila mašinska radionica,naručili su sklopove iz Beograda,nije hteo reći gde ,samo me je majstor zvao kada su ugrađivali klipove da vidim i sećam se da je na klipovima pisalo made in russia,i imali su 5 karika,traktor radi bez problema i ne troši ulje evo posle dve godine.
 
Pa eto ja sam na dva traktora radio motor,i jedan hoce nekad da potrosi malko a drugi ni grama na 200 sati i to je motor radjen 2010..i za tih 200e manje vise ja sam zadovoljan..mozda nije ni 200e..

- - - - - - - - - -

Znam za slucajeve da najskuplhi sklopovi imaju gresku a znam i da su beki ubacivali ove vasarske za 100nak e i rade bez problema..hocu reci danas ti je sve lutrija sa rez delovima sto u svakoj temi ovde na forumu mozemo procitati..
 
Imam par pitnaja u vezi MTZ-a, pretpostavljam da je levi pokazivac pritiska vazduha u boci, a desni pokazivac pritiska ulja u motoru ?


Onda da li postoji vise mesta na bloku za uvrtanje davaca temperature, znaci osim ovog elektro da se uvrne i manometar klasicni ?
I pored davaca pritiska ulja (burence) postoji jos neki davac, za sta je on ?
 
Desno ulje u motoru, levo vazduh.

Na bloku ima samo jedno mesto za senzor temperature i na kućištu termostata drugo mesto za davač za sijalicu. Po nekom šematskom prikazu koji sam našao na netu, meni (laik) deluje da je mesto za davač za lampicu iza termostata. Majstor mi reče da sad u Agropanonki ima da se kupi nov tip kućišta termostata na kom postoji još jedno mesto za uvrtanje senzora temperature, još proletos sam mu rekao da mi kupi jedan pa da tu stavim senzor koji je na bloku, a da na njegovo mesto stavim davač mehaničkog termometra, (lampica bi u tom slučaju ostala gde je i sad), ali on ima kade...

Pored burenceta je davač za lampicu pritiska ulja (pali se kad nemaš pritisak).
 
Tako sam i pretpostavio, posto je kompresor ugasen a desni radi. :osmeh: Imao sam 1221 da radim s njim i on ima i manometar ulja u menjacu.
Nisam ni znao da ima i sijalicu, onda mi je na mesto sijalice dovoljno ugraditi onu zujalicu koja se pali pri npr 95*.
 
Jos ga nisam pregrejao. :osmeh:
U sistemu ima antifriz i navodno termostat, vozio sam ga nekih 5+5km u cugu i nije dosao ni do 40*, zato bih to da resim a provericu ovih dana sa plugom.
 
Za probu sta uspem da pozajmim ciljam na 757 sa pretpluznjacima za probu ili leopard krivi gredelj.
Za jesen imam moj 756 koji je mali, ali mozda bude dobar ako kisa ne padne.
 
Ako ciljaš na zaoravanje kukurzovine bez tanjiranja zaboravi 756 i Leorad krivi gredelj. Za moju zemlju je (mislim) 758 prava mera za rusa 820. Ali ga je teško naći...
 
Pricali smo o 758 u mojoj zemlji i iskustvu komsije.
Kazem jedan od razloga kupovine veceg traktora je zaoravanje Z.O. sa pretpluznjacima sto bi za 560 bila muka, jer zemlju definitivno treba cuvati i unositi sto vise hrane bar da sacuvamo ovaj nivo humusa ako ne i da povecamo i u prolece za teski spremac.
 
758 pravi raritet ja imam 757 trobrazni ali sam mu skinuo jednu brazdu i sto kaze Dukej 758 prava mera za nase atare jos + predpluznjaci prava azdaja od pluga za MTZ 82.1 i 820
 
758 se u HR moze naci u pristojnom stanju za male pare. Taj zaorava sve sto mu se na putu nadje. Drugo rjesenje bi bio "kockasti" leopard koji se lako da rasiriti na 16" iako kod mene i na 14" zaorava sve sto mu se na putu najde osim nesasjeckanih otkosa slčame, to malo koji plug voli.
 
Ima kod mene u komsiluku 758,2 sa tockom,ko iz fabrike da je izaso,mogu da ga pitam ocel ga prodavati on ga nekoristi.
Hvala ti, ali daleko mi je to i generalno ne planiram vise investicije za ovu godinu. Traktor je kupljen bolji od planiranog(552 ili 82 sa farovima spolja). Imam u opciji da pozajmim 757 a dam 756, imam moj 756 za ovu jesen, imam od druga besplatno neki leopard 14" sa tockom ili od drugog druga leopard ali krivi gredelj.
Trenutno mi je sve bolje resenje od kockastog gredelja leoparda, razloge ne bih iznosio i dalje se upustao u diskusiju.
 
Nazad
Vrh