Zetor

Kad mi je rucica na D u oranju ide duboko pa mora ili blokada da radi ili na velikoj rucici za ga regulisem dizem,kad je na P onda ide plitko a kad je na M na sredini onda je to ok,i samo sa velikom podizem i spustam Zetor 6011
 
Tacno tako...
Ja na 4911 (plug 756.2) u smonici korstim M.U laksoj zemlji moze i D.
U februaru sam silom prilika morao da orem bastu a bilo je dosta kaljavo ( u pitanju je bio jednobrazni plug)...
Probao sa D (1-2 brazde) video da "to nije to" i vratio na M...
Sve zavisi od parcele dal je na celoj parceli ista vrsta zemlje (kao sto kod mene uglavnom nije pa onda regulisi velikom rucicom kada naidjes na smonicu itd...)...
U principu M je "najzahvalniji" polozaj a ko bas voli da radi po motivima pesme Vesne Zmijanac "Ori Mile al' duboko" :D :D :D onda pun gas & blokada i polozaj D....
 
25043e1fb84f6a093a92008573c988ef.jpg


Drugari, gde proveravam nivo ulja na ovoj pumpi na zetoru.
Imam dole za ispustanje i gore za sipanje, ali ne znam do kog nivoa.
 
Vidi da li ima cevčicu na koju izlazi višak ulja ako se naspe više nego što treba. Mislim da kod mene na 7011 nema šraf za proveru nivoa ulja. Ako grešim neka me neko ispravi.
 
Jedini ova cevcica sto se vidi na slici, ona ide nazad u blok motora, a ispod nje se vidi kao oznaka ,ja bih rekao za nivo i pored mesto za sraf ,koje je fabricki zatvoreno.
 
Kod tebe je 5211 i pumpa je različita u odnosu na x011. Zar se kod x211 serije pumpa ne podmazuje direktno od motora? Javiće se Vlada 015 ili neko drugi ko je sigurniji.
 
Koja je sansa da moraju da se menjaju sicajevi na glavi prilikom sredjivanja glave motora?
Sad kada zavrsim setvu i prskanje, planiram da skinem glave motora i odnesem na masinsku obradu i sredjivanje. Rece mi majstor da ce kostati oko 6700 din + ventili i + vodjice ventila.
Dodao je da postoji mala mogucnost da moraju i sicajevi da se menjaju i oni kostaju oko 1200 din komad.

Vucem taj problem dugo...kada radi na malom gasu na leru, hoce preko auspuha da mi izbacuje ulje na rupicu od auspuha i prlja traktor a pogotovo kompresor. Rece mi jedan majstor da postoji velika mogucnost da su u pitanju glave motora pa ajd da ih sredim i vidim ima li razlike.
 
Ja sam to radio skoro , tri glave , hidro test, 2400din, za ravnjanje i sredjivanje glava uzeo 3600din , samo nove vetile je stavio , oni su 2.5e kom kod muhe.
Prvi drugi dan rada nakon sklapanja sam primetio malo ulja na rupici kod auspuha, ali sad mi deluje kao da je prestalo.
Glave sam vracao sam , pa mozda nisam dobro nastelovao ventile, mozda je i do toga , trebao bih kod nekog majstora da oteram traktor da to presteluje ako treba.

Inace pre toga je bas dosta ulja gurao tu na auspuh, tako da ako mozes , mozda sad bolje da izmenjas sve.
 
Hvala na odgovoru.
Dobro je da si imao isti simptom kao ja koji si resio.. nego kada kazes da sada izmenim sve, sta je to sto ti nisi izmenio a sto bi ja trebalo sada kada skidam glave? Ne znam da li smo se razumeli.. tj ti mozda nisi menjao vodjice ventila pa kazes meni da ne zaboravim na njih?
Oni su jeftini i sigurno cu ih zameniti.
Ovi sicajevi su skupi. 1200 din x 4 = 4800 din. pa sam zato pitao da li oni na traktoru cesto stradaju ili ne. Bez njih moze da bude cena oko 10.000 din sa rukama. Ako za ovih 80e resim problem, bice super. Ne mogu da ga gledam onako usranog od ulja ako verujes...
 
Ako je motor imao povecanu potrosnju ulja ne bilo lose prekariciti ga. Samim skidanjem glava videces stanje cilindara i znaces odmah isplati li se kariciti. Pricao mi je majstor i za zazor karika koliki sme da bude ali se tacno ne secam. Samo karicenje neretko povuce jos troskova u vidu eventualne zamene letecih lezajeva i posla oko skidanja kartera :ppozdrav:
 
Probacu za sada da prodjem bez toga. Ako bude moralo, onda ok.
Delovi su jako jeftini. Karike po klipu su oko 400 dinara = oko 1600 dinara.

Ceo sklop motora je za mog zetora 3600 din tj cilindar, 5 karika, klip.. Nije to skupo uopste nego kao sto Toma rece, otvara se tu mnogo toga. Majstora treba naci ovde, pa onda ako se ispostavi da radilica nije ok, onda skidaj pa na obradu... pa garnitura dihtunga da se uzme, ulje..

Zato cu krenuti od glava i videti tako od gore kakvo je stanje. Ako je hilzna ok, onda bi bilo dobro i prekariciti ga za mizarno male pare. Pretpostavljam da se skine karter kako bi se oslobodio klip da izleti gore, nove karike i gotovo.
 
Karter se skida lako bez odvajanja prednjice i zvona kvacila . Ako je motor imao dobar pritisak ulja ne moraju da se menjaju lezajevi . Tako prekaricen motor jos odradi sigurno desetak godina a posle ako treba moze da se i generalise ... Isto nije zgoreg da se pregleda uljna pumpa jer zna da se izglaba na kajli a i medjuzupcanik koji tera uljnu pumpu ako ima lufta posto je montiran na obican lezaj zna da napravi veliku havariju u slucaju da je neko ranije stavio obican lezaj losijeg kvaliteta ili ga nije otvorio da ga ulje podmazuje .

Samo skidanje kartera je prilicno lako i treba ti ukupno pola sata za demontazu kartera i uljne pumpe a da se povade klipovi jos sat vremena uvrh glave .
 
Javice se vec neko ko zna sta sve tu moze da se menja u glavi, meni majstor rekao samo ventile i da je sve ostalo ok.

Ja sam sam zamenio karike , letece i stabilne , radilica je isla na masinsku obradu samo za letece, na prvu specijalu. Hilzne i klipove nisam hteo da menjam , procenio sam da nema potrebe ,a iskreno se bojim kvaliteta koji bih ubacio..
Mogu ti ispisati cene pojedinacne za delove ,ako hoces.

Promenio sam remenicu radilice ,komplet dihtunga ,semeringe radilice, letece ,stabilne ,karike , ventile..
Kod mene je motor trosio ulje i mesao vodu i vozen je tako dosta , sad je sve ok , sem to malo ulja na auspuhu, a to moze biti i do klipova. Ali ako ostane ovako , ja zadovoljan.
 
Nazad
Vrh